20 Септември, 2020 04:27 4 475 27

20 септември 1916 г.: Иван Вазов е предложен за Нобелова награда за литература

  • иван вазов-
  • нобелова награда-
  • литература

Творчеството му допринася за развитието на българската литература

 20 септември 1916 г.: Иван Вазов е предложен за Нобелова награда за литература - 1
Снимка: Архив

На 20 септември 1916 г. е издигната кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 г.

Наградата обаче е връчена на Вернер фон Хайденщам от Швеция.

Един от най-известните български писатели – Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 година.

Неговото творчество оставя ярка следа в родната литература, като приживе той неслучайно печели определението „Патриарх на българската литература”. В своята дългогодишна творческа кариера, Иван Вазов успява да предизвика революция в българската литература. Днес той продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Иван Вазов е роден в семейството на заможен търговец. Майка му е видна обществена дама, която се радва на голямо уважение сред съгражданите си. Писателят има трима братя. Двама от тях са военни дейци, а третият е политик. Вазов още от ранна детска възраст проявява своята любов към българската литература и чуждите езици.

Писателят завършва местното класно училище, изучава гръцки и турски език в Калоферското училище, а през 1866 година се записва да учи в гимназията в Пловдив. Там се оформят литературните предпочитания на Вазов. Той започва да проявява интерес към руските и френските автори, като успоредно с това се отдава все по-често на творческа дейност. През 1870 година е публикувано първото стихотворение на Иван Вазов – „Борът”. То излиза в „Периодическо списание” на Браилското книжовно дружество.

Същата година писателската дейност на Вазов е прекъсната. Неговият баща решава да го изпрати в Румъния, за да може младият мъж да усвои тънкостите на търговията от своя чичо. Верен на своя свободолюбив дух, писателят бяга в Браила и прекарва няколко месеца сред българските хъшове. Там получава вдъхновение за повестта „Немили-недраги” и започва да публикува патриотични стихотворения в списание „Читалище”, вестник „Отечество” и други.

По време на Руско-турската война, писателят работи в Свищов при губернатор Найден Геров. През 1879 година е назначен за председател на Окръжния съд в Берковица. Съдебната дейност, с която се занимава през този период, го вдъхновява да напише поемата „Грамада”. През 1880 година Вазов се мести в Пловдив, столицата на Източна Румелия. Там заема длъжността на депутат от Областното събрание на Народната партия. Паралелно с това писателят не изоставя публицистичната си дейност. Заедно със своя приятел Константин Величков започват редактирането на вестник „Народний глас”. Двамата се занимават с издаването на списание „Зора”, което е първото литературно списание в България. По време на престоя си в Пловдив, Вазов създава някои от най-успешните си литературни произведения. Там пише „Епопея на забравените”, „Българският език”, „Новото гробище над Сливница”, „Иде ли?”, „Чичовци” и други. През 1886 година, писателят решава да посети страната на своите мечти – Русия. Той заминава за Одеса, където създава един от най-емблематичните романи в българската литература – „Под игото”. Това е първото българско произведение, за което български издател се съгласява да плати хонорар на автора. Романът „Под игото” е издаден в България от Тодор Чипев.

След завръщането си у нас, през 1889 година Вазов се мести в София. Той започва да издава списание „Денница”, а негови разкази излизат в два тома под заглавието „Драски и шарки”. През 1894 година Иван Вазов е избран за народен представител, като неговата кандидатура е издигната от Народната партия. През 1897 година той заема длъжността на министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов. Напуска този пост през 1899 година. Трагичният край на Първата световна война за България, кара писателя да преосмисли ценностната си система. Вазов тежко приема провала на любимата си родина. Въпреки всичко през 1920 година той тържествено отбелязва своя 70-годишен юбилей, като получава отличието „народен поет”. Иван Вазов умира на 22 септември 1921 година, като малко преди това е станал почетен член на Българска академия на науките.

Творчеството на Иван Вазов допринася за развитието на българската литература. Неговите произведения се отличават със своя реализъм, вълнуващи природни описания и фино чувство за хумор. Иван Вазов е определян за първия професионален писател у нас, а неговите творби са еталон за качество.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    17 10 Отговор
    Поклон пред Патриарха ! Остава ни надеждата,че Бойко Борисов/ Повелителят на Западните Балкани/ ще получи Нобелова награда за нещо!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    13 3 Отговор
    През 1886 година, писателят решава да посети страната на своите мечти – Русия.
  • 4 1234

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Вазовица":

    От Дон Кихот какво ти ставаше, или от Антигона?

    Коментиран от #5

  • 5 Дълбоко Виждащ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "1234":

    Вие имате физическа възможност да откриете едно стишие на Вазов на Връх КОМ е Гравирано!От Връх Ком има Чудна Гледка към вси Посоки на тази земя!Не мога да си го Спомня,но е Душе-разтърстващо!Като сложим моята матрица....Целия ...живот се ръководи от бг дс-Картината и тогава е пределно ясна!Но за това Стишие не е крадено от ЮГО– му казвам-БРАВО ПИЧ-Голям СИ!
  • 6 Коко

    24 4 Отговор
    ИВАН ВАЗОВ Е ГОЛЯМ, А НЕ джендър ..разбрахте ли,предатели
  • 7 Стрелата

    21 1 Отговор
    Най великия писател не като днешните Историята го доказва.
  • 8 pasi

    28 0 Отговор
    Не се косете те нобеловите се връчват повечето на евреи и самите нобелови са еврейска ситуация Нашия Вазов заслужава много повече от нефелните им награди . ВАЗОВ е гений и никой не може да го замени.
    ДА ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ ДЕЛОТО На гениалния ИВАН ВАЗОВ
  • 9 Грейс

    3 8 Отговор
    Всичко друго е написал само не "Под игото" Браво политкоректници"
  • 10 Активист на БКП

    12 1 Отговор
    Когато се подписва позорния Ньойски договор, софиянци се събират пред къщата на дядо Вазов,а не пред двореца на Кобургите,толкова обичан от народа е бил !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво

    8 3 Отговор
    И това всичко се случва докато България е под турско робство..., докато баща му е роб, като заможен търговец, а майка му е робиня, като видна обществена дама....

    Коментиран от #23

  • 14 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Противоречиви са последните дни на Иван Вазов. Слухът е че умира в прегръдките на любовницата си Евгения Марс, жена на негов приятел доктор. Дъщеря му обаче твърди, че се е затворил с нея, като е взел шише ракия и топъл хляб един ден преди това на 21 септември. След погребението му съседите на истинската му жена Атина Болярска я пребиват до смърт.
  • 15 Читател

    4 1 Отговор
    Гърците имат Казандзакис, сърбите- Иво Андрич, румънците-мирча елиаде, турците-назъм Хикмет, само ние нямаме нобелов лауреат.
  • 16 РЕАЛИСТ

    11 2 Отговор
    Абе, много важно, че нямаме нобелов лауреат. Алфред Нобел я създава тази награда от гузна съвест, като индулгенция за създаването и производството на динамита довел до смъртта на милиони.
  • 17 Docenta

    2 12 Отговор
    Ако Вазов беше жив щеше да викне:"Радев оставка мушмурок руски.Вън от майка България"

    Коментиран от #18, #21, #22

  • 18 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Docenta":

    Я чети статията. През 1886 Вазов заминава за Русия-страната на неговите мечти и там в Одеса написва " Под игото'

    Коментиран от #20

  • 19 Лингвиста

    7 0 Отговор
    Знаете ли, че правен подробен анализ на произведенията на Шекспир и на още няколко автори, и се оказва, че макар и обширен, речникът на английския драматург далеч не е най-обширният.
    Вазов е имал много по-богат речник от този на Шекспир.

    Коментиран от #25

  • 20 Генерал 🇧🇬

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    Докато Стамболов е още на власт, Вазов е в списъка на „шпионите”, защото минава за русофил. Така че през цялото време Стамболовата полиция го наблюдава. Затова е принуден да емигрира в Одеса (Русия). Написва своето коронно произведение - романа „Под игото”. Когато Стамболов пада от власт и идва кабинетът на Стоилов, Вазов се връща от Русия. Но отново не е на мода, понеже управляват либералите, тоест прозападните политици. Така е до края на войната, когато идва на власт Стамболийски. 1910-1921 г. – това е комай единственото дотогава време, когато Вазов се радва на почит. Тогава му правят юбилея, дават му пенсия и т. н. Преди това в литературата властват д-р Кръстев и Пенчо Славейков, понеже минават за прогресисти, западняци. За Вазов не пишат една дума в тогавашните литературни издания.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Docenta":

    Ако Вазов беше жив щеше да пише Под игото на олигарсите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Никога не е късно да научиш нещо

    1 1 Отговор
    Ето аз научих, че Вазов е писател, а не историк....
  • 25 Еми няма как другояче

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лингвиста":

    Вазов използва 40% турски думи.

    Коментиран от #26

  • 26 Лингвиста

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Еми няма как другояче":

    Използвал е малко турски думи, защото днешният книжовен турски език е създаден при управлението на Ататюрк през 20 в (след 1920г.), като за азбука използват латиницата.
    Османският език е бил официалнен в империята, и е с лексика от около 70% арабски и персийски заемки.
  • 27 Роза

    6 0 Отговор
    "Един ще жали,друг ще ме проклина,но мойте песни все ще се четат!"Прав е бил великият поет-четат се днес,ще се четат утре,и ще се четат винаги,докато има българи на тази изстрадала земя!