Last news in Fakti

24 Септември, 2020 12:13 1 665 8

„Мера според мера“ на кинофестивала „Златна роза“ във Варна

  • мера според мера-
  • филм-
  • кинофестивал-
  • златна-
  • златна роза-
  • варна

Зрителите в София ще могат да видят дигитализирания филм през октомври

На 25 септември в рамките на 38-то издание на фестивала „Златна роза“, който се открива днес във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде показан дигитализираният вариант на трисерийния филм на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“. Чрез дигиталната версия „Доли медия студио“ дава шанс на новата публика да види този филм. Той ще бъде показан тази есен и в рамките на още един кинофестивал – "София филм фест" в средата на октомври.

Негативът на филма е сканиран, почистен, направени са нови цветови корекции и корекции в експозицията на кадрите, като са добавени визуални ефекти за подсилване на картината. Звукът е преформатиран в стерео 5.1, добавени са звукови ефекти, пояснява инж. Добромир Чочов, управител на „Доли медия студио“.

С появата си през 1981 г. филмът на Георги Дюлгеров "Мера според мера" изненада с нестандартните творчески решения и оригинален поглед към събитията от Илинденско-Преображенското въстание, представени като размисъл за отношенията „Личност – време“.

Оператор на филма е Радослав Спасов. Сценарият е по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Сред авторите на сценария, заедно със Свобода Бъчварова и Георги Дюлгеров, е Руси Чанев, който играе и главната роля на Дилбер Танас - събирателен образ и прототип на реален герой - Дилбер Илия. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо Яворов „Ден денувам“, а за автентичността на филма допринася македонският диалект. Героите са реални исторически фигури и войводи – Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев.

Музиката е на Божидар Петков, художник е Георги Тодоров – Жози. В ролите може да видите знаменити актьори – Григор Вачков, Вълчо Камарашев, Цветана Манева, Димитър Буйнозов, Катя Иванова, Венцислав Кисьов, Иван Черкелов, Иглика Трифонова, Людмил Тодоров, Мартина Вачкова, Димитър Луканов и др. Общо 110 актьори участват в различните епизоди на филма. Филмът при появата си среща съпротива сред част от историците и културните среди, а днес е сред първите 15 филми на столетието, номинирани от зрители на БНТ.

От 18.00 ч. във ФКЦ във Варна ще бъде показана първата част от трилогията, която е с времетраене 100 минути, от 20.00 ч – втората и третата серия (84 и 104 минути).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 5 Отговор
    Песента ще я пее Гешеф.ха ха ха

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Емил

    8 1 Отговор
    Браво! Добра новина, дано съвременните режисьорчета да понаучат нещо!
  • 3 Емил

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не се излагай с тъпи коментари! Достатъчно се провали с едно "издухване" и три "велики" въстания! Прояви малко здрав разум!
  • 4 Въртигъзов

    0 2 Отговор
    Тъп филм.Представена е простотията на селяците от македонско.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    0 1 Отговор
    Защо не е преведен този филм. Като го гледам има много думи, който не разбирам.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.