30 Септември, 2020 11:37 2 570 2

Възраждат емблематично пловдивско кино

  • възраждат-
  • емблематично-
  • кино-
  • пловдив-
  • бдж-
  • гео милев

Емблематичното кино "Гео Милев", още познато като Дом на железничаря, затвори врати през 2011 година заради съкращения в редиците на БДЖ

Възраждат емблематично пловдивско кино - 1
Снимка: БГНЕС

Пловдивска фирма се е нагърбила с тежката задача да върне културата в една от най-емблематичните сгради в центъра на Пловдив – бившето кино "Гео Милев“, научи Plovdiv24.bg. До щастливата развръзка се стигна, след като нашенците спечелиха търг с тайно наддаване, организиран от собственика на сградата – БДЖ. Търгът се проведе миналия понеделник в централата на железниците в София.

Надпреварата беше за отдаване под наем на Голямата зала в киното, която върви с куп обслужващи помещения. Залата се състои от салон, балкон и ложи с площ 243,87 кв.м.; Сцената е с обща площ 145,75 кв.м. В комплекта влизат още стая за чакащи артисти и стая за сценични работници, фоайе, кино-кабина, бивш гардероб, кулоари, стълбищна площадка, санитарни възли и каса.

Всичко това фирмата ще ползва под наем за срок от 5 години. Дали нашенците ще успеят да върнат културата обратно в киното, предстои да разберем. Последно сградата беше превзета от магазин за дрехи и обувки втора ръка, но в последно време и тези помещения пустеят.

Припомняме, че емблематичното пловдивско кино "Гео Милев", още познато като Дом на железничаря, затвори врати през 2011 година заради съкращения в редиците на БДЖ. В червената сграда имаше ансамбъл за народни танци, театрален състав и два киносалона. По-късно се заговори сградата да стане Дом на операта, но тази идея също отпадна заради сложната собственост.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    0 0 Отговор
    Става за народно събрание - има си стая за артисти, кулоари, касичка
  • 2 Бивш пловдивски майна

    1 0 Отговор
    Тоя който е писал статията, явно е роден и живее на две туби бензин ⛽ от Пловдив, щом "Гео Милев" и района на гарата го брои за център, пфу, аман от неграмотни драскачи 😡😡😡