Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 11:55 21 816 19

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • перу-
  • платото наска-
  • долината наска-
  • геоглифи-
  • аргеолози-
  • откритие-
  • котка-
  • линиите в наска-
  • геоглиф

Новооткритият геоглиф е на около 2000 години и е по-стар от много от известните рисунки в района

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Нов геоглиф на огромна котка беше открит от археолози върху хълм в южната част на Перу. Това прави гигантската котка най-новата рисунка от линиите в долината Наска - част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 1994 г.

Котката, която прилича на най-голямата детска рисунка правена някога, е с дължина около 37 метра, и лежи на пясъчен хълм в Пампа де Наска.

Според археолозите и министерството на културата на Перу, възрастта на този геоглиф е около 2000 години, което го прави по-стар от всеки друг геоглиф, открит в района.

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: EPA/БГНЕС

Котката е изсечена на склоновете на хълм в средата на пустинята в района на Наска около двеста години преди нашата ера, много преди появата на известни фигури като „маймуната“, „паякът“ или „птицата“, които направиха района едно от местата с най-голям археологически интерес в Перу.

Новооткритата рисунка остава скрита почти 2000 години, на няколко метра от Панамерикана, главната магистрала, която минава от север на юг през цялата страна.

Случайно откритие

Откритието на котката станало съвсем случайно, когато властите решават да подобрят достъпа до мястото за наблюдение на удивителните рисунки. Докато работели по преустройството на естествената наблюдателница, наречена Mirador Natural, която позволява на посетителите да видят част от гигантските фигури от земята, архолозите осъзнали, че пътят към няблюдателницата всъщност минава през геоглифа.

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)

„От Министерството на културата разбрахме, че достъпът до наблюдателната точка всъщност е преминал през геоглиф и обмислихме да го променим, тъй като не е възможно да се осигури достъп като се уврежда наследството ... Друг е въпросът, че изкачването е сложно и искахме да улесним по-безопасно преминаване ... И в процеса на работа осъзнахме, че по този склон има следи, които по никакъв начин не са естествени", разказва археолога Джони Исла, главен археолог за археологическия парк Наска-Палпа пред испанската агенция EFE.

Отначало работниците едва забелязали котката, защото естествената ерозия на склона почти била изтрила древните котешки очертания. С помощта на снимки, направени с дронове, археолозите открили нещо, което от самото начало „изглеждало като зооморфна фигура на котка". След около седмица работа по консервацията на изображението, археолозите възстановили геоглифа, излежавал се стотици години скрит от очите на всички.

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Поразително е, че все още могат да бъдат идентифицирани нови фигури, но знаем, че има и други неоткрити. През последните години с помощта на дронове, които ни позволяват да правим снимки на склонове, прави това възможно", обяснява археологът.

Откритието е станало в началото на тази година, но заради спирането на дейностите в страната поради covid-19, до момента не е завършена теренната работа по разкриването на фигурата на животното, очертана с линии с дебелина около 30 сантиметра.

Културата Паракас

Всичко показва, че изображението на животното принадлежи на културата Паракас, която предшества с няколко века културата Наска, създала геоглифите, с които е известен този регион. Това също прави котката по-стара от всеки друг геоглиф, открит в района.

"През последните години между долините Палпа и Наска бяха идентифицирани около 80 или 100 нови фигури, които предшестват тези на културата на Наска. Те са по-малки и са очертани по склоновете на хълмове, очевидно от тази традиция според иконографските сравнения. Например в текстила на Паракас има птици, котки или персонажи, лесно сравними с тези глифи“, обяснява изследователят.

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Исла посочва, че историческата и културна интерпретация на тези находки е различна от тази на геоглифите от Наска, които са много по-големи и трудни за възприемане с невъоръжено око.

"За смисъла на геоглифите от Наска има нещо сигурно като отговор: те са свързани с водата и плодородието. Нищо странно за хора, живеещи в пустиня и за които водата е важна (...) Но тези новооткрити малки изображения включват различна концепция: те са създадени, за да ги виждат хората“, разсъждава археологът.

По този начин, докато фигурите на културата на Наска се правят "от хората за боговете," тези от културата Паракас "са от хората за хората", заяви Исла.

„Във всеки случай е очевидно, че тази необятна пустиня представлява културен пейзаж и има много специално значение в продължение на стотици години“, добавя археологът.

Линиите на Наска, открити през 1927 г., представляват огромен комплекс от зооморфни, геометрични или растителни изображения, чието откриване за света става възможно благодарение на Мария Райхе (1903-1998), която посвещава голяма част от живота си на проучване и опазване на геоглифите в Наска.

Откриха 37-метрова котка в долината Наска (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Линиите на Наска са огромни рисунки в почвата на пустинята Наска, създадени предимно от културата Наска между 500 г. пр. н. е. И 500 г. сл. н. е.

Под червеникаво-кафявите камъчета на пустинята има жълто-сива почва. Когато горният слой се премахне, той излага по-светъл цвят отдолу. В региона няма много дъжд, вятър или ерозия, така че създадените от човека изображения биха могли да останат в сравнително добро състояние в продължение на хиляди години.

Долният слои на почвата съдържа и големи количества вар, която се втвърдява при излагане на влага (например от сутрешната мъгла) и помага да се запазят линиите непокътнати от ерозия в продължение на хиляди години.

Някои от линиите на Наска са геометрични фигури, други са прости линии, а някои са комбинирани в сложни изображения на животни и обекти, често простиращи се на няколко километра и най-добре забелязвани отдалеч или отгоре от небето.

"Откритието за пореден път показва богатото и разнообразно културно наследство на това място", се казва в изявление на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръч

    27 0 Отговор
    какво е това "метрофа, а Милено?

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Си ган

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пръч":

    Това е капацитетът на Милена, да не се чудиш..
  • 3 Професора

    25 5 Отговор
    Тази котка я правиха лани ромчетата от Перу
  • 4 Кака Наска

    14 25 Отговор
    Скапаните перуански масони ги рисуват тия дивотии, също както житните кръгове и Стоухейндж, някакъв тъп култ към Слънцето. Земята е ПЛОСКА, няма извънземни.
  • 5 Бесен Язовец

    10 12 Отговор
    Мисшех си, че родината на кретените е Бг обаче може да се окаже и Перу ако се съди по изпълнението на Котката!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ей верно е...............

    7 2 Отговор
    Тея от Факти са неграмотни.
  • 8 Дълбоко Виждащ

    9 4 Отговор
    На лисица прилича повече,опашката на котките не стои така!
  • 9 еееееееееееее

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пръч":

    ИДВА ОТ "МЕТР"...ПРОЯВИ МАЛКО ТВОРЧЕСТВО :)
  • 10 Аз Митьо

    5 3 Отговор
    Митю Пищофа е начертал тоз котор с питоня си. Зор е било малко, ама на Митю питонят е неуморен!
  • 11 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    не съм айнщайн ама бих поразровил да опитам да открия сички и да провера не са ли аджеба част от 1 картина -ако 1 по 1 и да нямат послание може заедно да са обща рисунка на нещо с послание кът съ греда отторе - неразгадаемо ако има липсващи елементи - кът пъзел си го предктавете да ме радберете ко искам са кажа

    Коментиран от #15

  • 12 циментовоз

    9 1 Отговор
    Гледам го тоя гол баир и почват да напират ''некои'' въпроси в мен...За сто години са прелетели сигурно поне 100 000 самолета и не са открили котката...минали са сигурно милион магаретаря и пак нищо не са видели. Ако са минавали през, или в непосредствена близост разбираемо да не са я видели, ама от разстоянието, от което са направени 2 и 3та снимки, толкова добре си личи, че даже и полът на котака ще се различи.Абе овсекъде си личи постановката...явно са понамалели туристите и сега всеки две-три години ще откриват по някое животно..
  • 13 О. Ч. З

    5 0 Отговор
    Това ако беше при нас вече щяха да се строят палати пък ако ще да е правена рисунката от Адам и Ева
  • 14 Перуанец

    1 3 Отговор
    Туй е на миленка шундовелката,грозна кат нейната,лично съм я виждал и ни са бръсни,ходи кусмясала кат дърта германка
  • 15 Гьон

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Мишо":

    В Кауфланд на 20 кинта ти дават част от пъзела
  • 16 Като я

    0 0 Отговор
    Обърна тая на мишок ми мяза нещо
  • 17 Димитър

    0 1 Отговор
    Автора ще опита ли да ми обясни каква е разликата между долина и плато???!!!
  • 18 Гост

    1 1 Отговор
    Насред гола земя и чак сега я откриват? Да, бе, да.
  • 19 питоня

    1 0 Отговор
    На МИТЬО ПИЩОВА НЕ Е ли той там?