Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 08:00 1 432 8

Днес е световният ден на операта

  • софийска опера-
  • софийска опера и балет-
  • празник

Софийската опера и балет празнуват деня на операта

Днес е световният ден на операта  - 1
Снимка: Shutterstock

Тази година, когато животът на всички беше засегнат от глобалната пандемия и социалните несправедливости в света придобиха видимост и докоснаха по-широки общности, лечебната сила на музиката и изкуството е необходима повече от всякога.

Човешките същества са издръжливи и в крайна сметка ще преживеят трудностите, резултат от затварянето. Те трябва да бъдат мотивирани от една по-висша цел; цел, която включва твърдото отстояване на свободното общество с равни възможности. Благоденствието е състояние както на тялото, така и на духа.

Ние се стремим към култура, която е както локална, така и глобална. Тя трябва да принадлежи на всички и включва всички, които са в нейната общност. В същото време тя трябва да обхване разнообразен, но свързан свят. Операта е международен език и нейните сюжети отразяват ценностите на свободата и толерантността.

Световната организация „Опера Европа“ избра Бетовен, в 250-тата годишнина от рождението му, да бъде емблемата за 2020 г. Този гений на музикалното творчество въплъщава хуманното послание за всеобщото братство, което вдъхновява програмата ни за 25 октомври.

Онлайн платформата ни OperaVision ще предложи вокални изпълнения от шест континента, заедно с изявленията на посланици от цял свят.

"Световният ден на операта 2020 е жизненоважна стъпка по пътя към възстановяването." - Никълъс Пейн, Директор на Опера Европа

В този ден и Софийската опера ще чества значимостта на оперното изкуство. Операта, като сектор, особено силно засегнат от рестриктивните мерки, мобилизира своя творчески потенциал с послания за своите зрители. Софийската опера, която е член на „Опера Европа“, със своя всеотдаен творчески състав и със своите завладяващи спектакли поддържа интереса на вярната си публика.

В навечерието на празника Софийската опера и балет представя:

Голяма сцена

25 октомври, 19:00 ч.

КАРМЕН

Опера от Жорж Бизе - Спектакълът е посветен на Световния ден на операта

За най-младата публика – Малка сцена

25 октомври, 16:00 ч.

МЕЧО ПУХ

Андрей Дреников

31 октомври, 16:00 ч.

СПЯЩАТА КРАСАВИЦА – балет за деца П. И. Чайковски

КОНЦЕРТИ ЗА БЕБОЦИ

25 и 31 октомври, 11:00 ч.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандупкова

    5 1 Отговор
    По този случай затворих Операта.ха ха ха ха ха ха
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дрозоФИЛА

    4 1 Отговор
    За съжаление няма да видим Б.Борисов , а и никой от шайката му на опера. Така както и на театър , изложба или друго хултурно мероприятие. Виж друго си е , ако има футболен мач или пък разпродажба на къщи и бутици в Барселона ! Майтап бе , хора , усмихнете се !
  • 4 стих

    0 3 Отговор
    КО,КОНЦЕРТИ ЗА БЕБОЦИ ЛИ? Хора,вие добре ли сте? Концерти за бременни мадами и за родители-да,ама за бебоци....малко ни идва в повече!
  • 5 Ще бъде

    5 0 Отговор
    отбелязан със спектакъла " Бал с маски" -))

    Коментиран от #7

  • 6 Абсурдистанска реалност

    0 1 Отговор
    ПразнувА !!!
    Директора на Соф.опера с масонските му братя от министерството на културата на гърба и за сметка на здравето на оркестъра и певците !
    ТОЙ празнувА !!!
    Единственият директор в Бг.който умишлено излага на опасност живота на артистите от Соф.опера.
    Всички останали опери в страната са временно спряни от техните директори.

    Коментиран от #8

  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ще бъде":

    По скоро бал-а ще е с едно Е отпред за сметка на музикантите от операта в София
  • 8 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абсурдистанска реалност":

    Ставаш вече банален.Смяташ ли, че възрастните учители не ги е страх да влизат в класовете? Или шивачките, които блъскат по шест дена от
    девет часа?
    Впрочем наскоро гледах в София спектакъл на хасковската трупа. Мерките бяха достатъчни и обстановката много приятна.