27 Октомври, 2020 11:50 3 270 11

Откриха находки на 5000 години при "Калето" край Мездра

  • калето-
  • мездра-
  • находки

Сред находките е незавършен двоен чук, който според археолозите е бил предназначен за скиптър

Откриха находки на 5000 години при "Калето" край Мездра - 1
Кадър бТВ

Археолози разкриха находки на повече от 5 хиляди години в крепостта „Калето“ край Мездра. Тя е известна като „вратата към Северозапада“ заради стратегическото си местоположение в древността, съобщи бТВ.

Директорът на Врачанския исторически музей Георги Ганецовски и екипът му се опитват да възстановят начина, по който са живели хората още от времето на праисторията.

„Асансьорът на времето ни отведе до края на каменно-медната епоха. Това е финалът на пето хилядолетие преди Христа. Малко по-късно, тук говорим за средата на четвърто хилядолетие, е изключително любопитен епизод от историята на нашия край, защото има твърде малко изследвания за този времеви период. Ние в археологията го наричаме „тъмните векове“ заради малките познания. А точно тук на „Калето“ попадаме на изгорели сгради с целия инвентар в тях именно от този период, което е абсолютен шанс“, разказва археологът.

Все още не са открити човешки останки. Въпреки това, учените твърдят, че предметите, които откриват от тях, дават достатъчно ценна информация.

Сред находките е незавършен двоен чук, който според археолозите е бил предназначен за скиптър. Той би трябвало да бъде носен от човек със специален статут. Причината оръдието да не бъде довършено е драматично събитие или сблъсък с военни действия, според експертите. За това подсказва и намерения връх за стрела, изработен от кремък.

„Тук попаднахме и на ателие за обработка на кожи. За това говорят многото инструменти като кремъчни стъргалки. Тъй като говорим за тясноспециализирани ателиета, действително до момента сме открили металургична работилница за обработка на най-ранния метал, на мед“, разказва Ганецовски.

Вивиана Митева също е част от екипа, който работи на крепостта „Калето“. „Какво нямаме ние, което те имат – време. С това време и с тази любов, с което са изработвали абсолютно всички костни, а и ремъчни артефакти, тази духовна развитост, това чувство, което са имали, ние сме го загубили някъде във времето“, заяви тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибук

    5 2 Отговор
    Мже да си ковали с тоя чук WC!
  • 2 Bob

    5 7 Отговор
    Защото досега не бяхме виждали чук! Добре, че го изровиха този да видим
  • 3 Дельо Хайдутин

    13 1 Отговор
    Хей,другарю ти къде си тръгнал с чука?
    Магистрала ще прави Боко тука.
  • 4 Македонц

    6 3 Отговор
    Сега ще кажат, че с този чук е кован Ноевия ковчег
  • 5 Експерт

    9 2 Отговор
    Тез да не са работили по магистрала Хемус?
  • 6 КПСС БКП

    7 8 Отговор
    Чука го намериха.Сега остава да намерят и "сърпа" и "столетницата"вече ще е от преди 5000 години.
  • 7 Любен

    6 1 Отговор
    Полека лека "тъмните" страници от историята на нашето хилядолетно присъствие тук, се осветляват. Остава да махнем политическите завеси и пердетата на чуждата зависимост и вълнуващата, непрекъсваема историческа приказка за народа ни и земята му, която обитава от Сътворението, ще блесне с пълната си красота!!!
  • 8 двоен чук

    3 3 Отговор
    Открили са пещерата- офис на в-к "Чук-чук".
  • 9 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    Ако намерят фуния с нея са наливали акъл едно време!
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Утре статия, че е македонски.
  • 11 плевен

    7 0 Отговор
    До тук десет коментара без връзка с темата и с централния мозък.