Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 11:41 1 185 0

Откриха символично филмовия фестивал в Кан

  • филмов фестивал-
  • кан-
  • символично

Поредният филмов фестивал в Кан бе отменен през май поради здравна криза

Откриха символично филмовия фестивал в Кан - 1
Снимка: Shutterstock

Символичното откриване на филмовия фестивал в Кан 2020 се състоя снощи във френския град. Според организаторите съкратената тридневна програма ще включва четири игрални филма и конкурсна програма за късометражни филми, пише "Дарик".

„Всички предпазни мерки са взети“, каза президентът на фестивала Пиер Лескур пред АФП. Той обясни мини-версията на филмовия форум като „знак на приятелство и уважение към майсторите на киното“. Всички поканени бяха информирани за задължителното носене на защитни маски и необходимостта да се поддържа социална дистанция. Гостите също бяха помолени да не стоят дълго време на главното стълбище на фестивалния дворец.

Поредният филмов фестивал в Кан бе отменен през май поради здравна криза. Организаторите не можаха да намерят друга дата за мащабния филмов форум в неблагоприятната епидемична ситуация. Всички предварително избрани за конкурса филми получиха статут на почетни участници в официалната програма.

При откриването на съкратената версия на фестивала в Кан беше показан филмът "Триумф" на френския режисьор Еманюел Къркол. През следващите два дни зрителите ще видят още японския филм „Истински майки“ на Наоми Кавасе и грузинския филм „Начало“. Този пълнометражен филм, режисиран от Деа Кулумбегашвили, вече беше включен в програмата на фестивала в Сан Себастиан.

В третата и последна вечер на мини-фестивала, ще бъде показан новият френски филм "Две Алфреди" на Бруно Подалидес. Както очаква организационният комитет, провеждането на символична версия на филмовия фестивал трябва да насърчи продуцентите да не отлагат пускането на премиерни филми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА