Last news in Fakti

1 Ноември, 2020 23:00 2 626 4

Завършиха проучванията в Хрисосотира за 2020 г. Може да са открили известен манастир

  • хрисосотира-
  • манастирски комплекс-
  • св. никола

Същестува голяма вероятност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил разположен известния манастир "Св. Никола", за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори

Завършиха проучванията в Хрисосотира за 2020 г. Може да са открили известен манастир - 1
Снимки: НИМ

Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец. Проучванията се осъществиха със средства на Министерство на културата, съгласуване и логистична подкрепа на Министерство на отбраната.

Проф. д-р Иван Христов проведе разкопки в югоизточния сектор на обекта на площ от 265 кв. м, където първоначално бе проучена голяма жилищна сграда от VI век. Археолозите на НИМ започнаха и разкопки до югоизточната брегова ивица, където локализираха производствения сектор на града.

Открити са две пещи за битова керамика, стопанска сграда и следите на още няколко съоръжения, които вероятно са също пещи от Късната античост.

За първи път екипа на проф. Христов попада и на останките на голяма антична постройка, която вероятно е голяма базилика доразвита като комплекс в по-късни епохи като манастирски комплекс. Същестува голяма вероятност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил разположен известния манастир "Св. Никола", за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори.

Паралелно с това откритие на терена е локализиран некропола на крепостта и мястото на т. нар. „Манастирски кладенец“. Благодарение на проучванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира голям късноантичен комплекс състоящ се от фортификационни, жилищни, стопански и култови структури обхващащи площт от близо 100 дка.

Разкопките ще продължат планово и през следващите години.

Завършиха проучванията в Хрисосотира за 2020 г. Може да са открили известен манастир
Завършиха проучванията в Хрисосотира за 2020 г. Може да са открили известен манастир


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Панчерево":

    Хапчетата пак си ги спрял....
  • 3 Помнящ

    4 0 Отговор
    Черноморец беше хубаво , спокойно селце , идеално за почивка . Беше .
  • 4 Любопитен

    0 0 Отговор
    Абе пичове, и до сега не ми е ясно как стени по 2-3 метра се оказват под земята и трябва да се разкопават?