Last news in Fakti

24 Ноември, 2020 14:23 1 772

Извинете за безсънните нощи, автократи

  • свобода на словото-
  • независима журналистика-
  • дойче веле-
  • dw

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света.

Извинете за безсънните нощи, автократи - 1

Нашата мисия: безпристрастна журналистика за свободни умове

Демокрацията е изправена пред огромни предизвикателства, а свободата е обект на чести атаки. В държавите, в които влиятелни личности контролират новините, хората са принудени да избират между лошо и по-лошо. Нашата мисия е да гарантираме безсънни нощи на автократите по света, предлагайки безпристрастна информация и подкрепяйки свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света.

Как подкрепяме свободата на словото

Ние в ДВ отразяваме комплексните теми, свързани със свободата на словото. Насочваме вниманието към кризите и нарушаването на човешките права, както и към инициативите, стремящи се да подобрят ситуацията и да осигуряват поле за дебат по тези въпроси.

Чрез репортажи и интервюта с активисти, академици, художници, карикатуристи и автори от всички краища на света, ние постоянно насочваме погледа към теми, които допринасят за свободата на словото и свободата на изразяването. От 2015 година насам ДВ удостоява с наградата DW Freedom of Speech онези, които ежедневно се борят за свободно изразяване. Сред лауреатите са блогъри и дръзки журналисти, някои от които са били арестувани – личности, които са гарант за свободата на медиите.

Сигурен достъп до нашето съдържание

Днес хората по цял свят могат да си набавят информация и да комуникират толкова лесно, колкото никога досега. Но често забравяме, че на много места различното мнение се наказва, а свободният поток на информация се ограничава. ДВ превърна борбата срещу цензурата в основен принцип и се опитва да предоставя на хората по света информацията, от която се нуждаят, за да могат да разберат кои са темите и проблемите, засягащи техните общества.

В много страни държавният контрол върху медиите може да доведе до цензура на информацията или цялостното ѝ ограничаване. Ето защо в ДВ винаги сме се стремили да предоставяме възможности за заобикаляне на цензурата и да осигуряваме информация на хората. Така например в държавите, чиито правителства блокират или ограничават достъпа до независими новини, ДВ осигурява анонимен достъп до съдържанието на своите различни платформи с подкрепата на OTF (Фонд за отворени технологии) и проекта Tor. ДВ е инсталирал огледален прокси сървър, който позволява достъп до уеб съдържанието на dw.com чрез уеб адрес в мрежата на Tor.

Уебсайтовете, достъпни чрез Tor (The Onion Routing), могат да бъдат разпознати чрез разширението „.onion“. За да получите достъп до уебсайтовете, е необходим специален браузър като Tor, който е базиран на Firefox. Освен ДВ, засега още няколко медии с онлайн съдържание - като New York Times и BBC - предлагат подобен уеб адрес.

През последното десетилетие ДВ си служи и със система за заобикаляне на цензурата, наречена Psiphon, която работи чрез използване на мрежа от различни прокси сървъри (посредници между потребител и онлайн източник). С тази технология потребителите в страни като Китай и Иран получиха възможността за достъп до обективна информация от надеждни източници.

Включвайки се в тази технология, ние заявихме ясно: ДВ никога няма да се откаже от опитите да популяризира свободата в интернет и да предоставя непредубедени, качествени новини и информация на ВСИЧКИ аудитории по света.

Разнообразието разпалва диалог

През последните години медийният пейзаж в арабския свят се промени драстично. Технологично хората имат все повече възможности за общуване и дискусии - чрез приложения, социални медии и друг вид мобилни комуникации. Същевременно обаче се наблюдава и желанието им да се самоизключат от дебата и да не споделят своето виждане и размисли.

Предаването на ДВ JaafarTalk има за цел да промени това. Това токшоу дава трибуна на всеки един. На хора, които иначе не биват чути в арабския свят, и на теми, които други медии отбягват. JaafarTalk предлага дискусии по социално-политически въпроси, в които участват гости от различни страни с различни възгледи. В края на всяко предаване публиката в студиото и зрителите получават шанс да гласуват кой гост е изразил своята гледна точка най-убедително. Това е идеалната платформа за хора с различни възгледи. Те споделят мнението си и получават възможност за диалог.

Джафар Абдул Карим, водещ на предаването Jaafar Talk

JaafarTalk е интерактивно токшоу, което отразява многообразието на арабския свят. Водещият Джафар Абдул Карим кани гости, които представят различните мнения в региона. Така се гарантира честна и оживена дискусия, придружена от изследвания, факти и цифри, които допълват общата картина. Можете да следите JaafarTalk в Instagram, Facebook и YouTube.

Визуализиране на проблемите

А дали гражданите на Ливан изразяват по-често своето мнение в дигиталните платформи от украинците? Отговор на този и други подобни въпроси можем да получим от #Speakup barometer - проект на Академията на Дойче Веле. Той има за цел да изследва връзката между дигиталното участие, свободата на изразяване и достъпа до информация в страни, в които Академията на Дойче Веле работи по проекти за развитие на медиите заедно с местни партньорски организации.

#Speakup barometer помага на организации за развитие на медиите, журналисти и други практикуващи в медийната сфера да разработят мерки за подобряване на цифровизацията, свободата на изразяване и неограничен достъп до информация.

Навигатор за свобода на медиите

Колко свободни са медиите във вашата страна? Media Freedom Navigator предоставя преглед на различните индекси за свобода на медиите. Можете да се движите по картата на света и да разгледате данните за свободата на медиите във всяка държава, както и основната информация за всеки индекс.

Автентичност в море от дезинформация

Журналистическата работа в Турция става все по-трудна. Затова и ние от ДВ заедно с BBC, France24 и Voice of America създадохме YouTube-канал, предоставящ на турскоговорящата аудитория достоверна информация. Тя им помага да формират свое собствено мнение.

Името на YouTube-канала е +90. Кръстен на международния телефонен код на Турция, той предлага различни гледни точки и предоставя независима и надеждна информация, зачитаща свободата на словото. Най-популярните видеоклипове, някои от които са преведени на немски език, са гледани над милион пъти. +90 обхваща теми, които нерядко отсъстват от медийния пейзаж в Турция – било то темите за бежанците, хората с хомосексуална ориентация и правата на жените. Чрез задълбочено проучване на тези проблеми, +90 осигурява по-балансиран поглед върху ежедневието в една будна и променяща се страна.