Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 16:52 4 047 13

Почина световноизвестен български оперен певец, диагностициран с COVID-19

  • камен чанев-
  • почина-
  • оперен певец-
  • covid-19

На 56 г. си отиде Камен Чанев

Почина световноизвестен български оперен певец, диагностициран с COVID-19 - 1
Снимкa: БГНЕС

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина. Той беше диагностициран с COVID-19 и приет за лечение в болницата в Стара Загора, съобщо БНТ.

Преди дни приятелите на Камен потърсиха спешно реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му, след като той бе хоспитализиран.

Камен Чанев е роден на 27 август 1964 г. в Сливен. Той беше най-успешният български тенор с международна кариера - солист на Националната опера и балет в София и на Пражката опера, Чехия. Завършил е Държавната музикална академия в София. Специализира в Римската академия за изкуство и култура при Борис Христов.

Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианиста на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса “Йоси Бьорлинг”, Швеция. Изявява се в основния теноров репертоар освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Името на Камен Чанев се свързва със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от "Манон Леско” и на Пинкертон от "Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от "Турандот”).

Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли (“Аида”, “Дон Карлос”, “Травиата”, “Риголето”, “Селска чест”, “Палячи”, “Трубадур”, “Мадам Бътерфлай”, “Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, "Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, "Стабат матер” на Росини, "Симфония №8” на Малер и др.

Поклон пред паметта му!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соня Блейд

    8 20 Отговор
    Еее без ковид няма как иначе!
  • 2 Уди Кълвача

    15 16 Отговор
    Миналата година умираха и от други болести тази само от корона вирус

    Коментиран от #10

  • 3 сила

    27 3 Отговор
    а някой световнонеизвестен български депутат няма ли да почине вече...уморих се от чакане

    Коментиран от #9

  • 4 Нелепо

    39 1 Отговор
    Светла му памет !
  • 5 съдба

    2 17 Отговор
    Човек и добре да е оперен, вирусът го оскубва.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 pipi

    21 0 Отговор
    Поклон пред светлата му памет! Красив глас, прекрасен човек..изкуството осиротя, а почитателите му са в дълбока скръб!
  • 9 Дабе да

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    Няма как да стане за тях има лечение, а за другите стълбище на болница.
  • 10 Висш ветиринаромедицински институт

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Уди Кълвача":

    Във всички живитински видове включая и човека има постоянно,, живущи,, над 200 вида коронавируса. Тва е от време оно. Раждаме се с тях живеем с тях и умираме с тях.... Така че вьв всеки един момент всеки е с корона вирус.

    Коментиран от #11

  • 11 Истината е че

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Висш ветиринаромедицински институт":

    Смъртността от всичко в страната последните седмици нараства много. А тя е най-показателната там тестовете нямат значение. Дали някой е умрял без, с или от няма особено значение щом е умрял. Ако смъртността се увеличава значи има проблем и то огромен. За седмицата от 9.11 до 15.11 (последната за която е обявена официалната статистика) са починали 3852 човека при обичайна смъртност през предходните 4 години между 2000 и 2100. Това е увеличение с повече от 80%.От това по-показателно няма. Това са обективните факти другото са приказки и теории на “специалисти” и разбирачи.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Мизерията

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината е че":

    По време на война са умирали повече хора,защото е имало недостигат на храна ,оюлекло,недоспиване и стрес .Вирусите отварят вратата на бактерии,а мизерувалите имат слаби защитни сили.
  • 13 Самотата

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Истината е че":

    Самотата също убива .Семействата са разкъсани за удобство на богатите..Хората се струпват в градове,където дори живущите в един блок не се познават.Обществен договор между поколенията липсва.Много работещи крият или не плащат данъци.Съжителство без брак и липса на хорски срам разпада държавата , убива гражданите-емоционално и физически.