Last news in Fakti

3 Декември, 2020 11:12 3 162 2

Звезди от "Властелинът на пръстените" спасяват дома на Толкин (ВИДЕО)

  • актьори-
  • властелинът на пръстените-
  • толкин-
  • дом-
  • имот-
  • къща

Актьорите ще съберат 6 милиона, за да купят къщата, в която са се родили едни най-емблематичните литературни произведения

Звездните актьори от "Властелинът на пръстените" - сър Иан Маккелън и Джон Райс-Дейвис се обединяват, за да спасят дома, в който Дж. Р. Р. Толкин написва шедьоврите си - "Хобит" и "Властелинът на пръстените". Къщата, намираща се на Нортмуур Роуд 20 в Оксфорд е обявена за продажба от агенцията Брекон & Брекон, предава People.

Инициативата, наречена Проект Нортмуур, започва събиране на средства на 2 декември като целта е да бъдат събрани 6 милиона британски лири, нужни за закупуването на имота, който се е превърнал в център на литературното наследство на Толкин. Инициативата е подкрепена и от звездата от "Хобит" - Мартин Фрийман, изиграл ролята на младия Билбо.

"Това е просто възможност, която не бива да се игнорира", заяви Райс-Дейвис, влязъл в ролята на джуджето Гимли, пред изданието - "Ако хората все още четат сагата след 1000 години, Толкин ще бъде смятан за една от най-великите исторически фигури на Великобритания. Ще бъде пределно ясно след години, че да не запазим това място би било акт на глупост от наша страна. Бъдещите поколения ще ни благодарят."

Тримата актьори, част от един от най-мащабните франчайзи в историята, са заснели специално видео в подкрепа на инициативата, в което се включват и други холивудски звезди.

Къщата, която се простира на над 370 кв. м. не се е променила много от първоначалния си вид от 1924 г., когато е построена. В нея има 6 спални, огромна стая за рисуване, френски прозорци и голяма градина.

Толкин се мести със семейството си в дома през 30-те години на миналия век, докато работи като професор в Оксфордския университет. Фамилията живее там 17 години. През това време той написва двете си най-познати творби, като между другото гост му е близкия му приятел K. С. Луис.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бегай бре

    2 3 Отговор
    Браво,добра инициатива...,любимият ми филм...НООО защо тази fart Толкин не даде пари....все пак е милионер..,а може вече и милиардер....

    Коментиран от #2

  • 2 Малко трудно

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бегай бре":

    Джон Роналд Руел Толкин, CBE е британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи с романа си „Хобитът“ и неговото продължение трилогията „Властелинът на пръстените“. Джон Р. Р. Толкин е командор на Британската империя от 1972 г. заради приноса му към английската литература. Уикипедия
    Дата на раждане: 3 януари 1892 г., Блумфонтейн, ЮАР
    Починал: 2 септември 1973 г., Борнмът, Великобритания