Last news in Fakti

15 Декември, 2020 11:16 3 208 10

Несравнимата Райна Кабаиванска навърши 86 години

  • райна кабаиванска-
  • музика-
  • рожден ден-
  • опера-
  • оперна певица

Оперната певица носи безмерна слава на страната ни

Несравнимата Райна Кабаиванска навърши 86 години - 1
Снимка: БГНЕС

15 декември 1934 година е рождената дата на оперната ни певица Райна Кабаиванска. Родената на днешната дата в Бургас прима навършва 86 години.

От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.

Голяма част от приходите от концертите си Райна Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Талантливата българка основава и фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

За своята бляскава кариера има редица награди и отличия, след които Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна личност на Италия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОКО ЛЪЖЕЦА

    19 2 Отговор
    Да е жива и здрава и да прогледне за крадеца бойко и да не го защитава сляпо !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Комуниста

    10 3 Отговор
    Цял живот бокл*** и се прави на репресирана, а тя от 1958 пусната да замине легално за, Италия!
  • 5 изтънчена

    3 6 Отговор
    Несравнивата Райна Кабаиванска.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стефан Спиров

    3 3 Отговор
    ЧРД! Няма да забравя две лични срещи. Първата 1974 в Торино, предсезонно представление с ПлаЧидо (италианците така го казваха) в Палаццо делло Спорт на "Тоска". През антракта отидох отстрани в левия кулоар и казах на един чичо, облечен като маршал, "Ио соно булгаро, ио волйо ведере синьора Кабиванска". Тренирах го доста, курсът ни беше на английски. Той козирува, отиде някъде и после каза "Прего, синьоре" и ме поведе към гримьорната. Почуках, чух "Да" и влязох развълнуван. Диалогът беше доста минути, получих черно-бяла снимка с блгопожелания, получих и втора за приятеля ми южнокореец, жаден за европейска култура.
    Доста се хвалих у дома, на работа и пред приятели.
    През 2006 работих из к.к. "България" по пожарната сигнализция, а в малката зала течеше майсторски клас. В почивката почитатели поздравяваха любимката си, тя обръщаше внимание на всички. Както си бях опрашен и оцапан от работата по прашми тавани и мокри мази я приближих и наапомних за Торино. Госпожа Кабаиванска възкликна ОЧАРОВАТЕЛНО "Ама вие ли бяхте" и последва дълбоко личен, искрен и весел разговор. Хора наоколо се позачудиха на сцената. Получих цветна вече снимка и се разделихме като стари приятели.
    При едно честване в НДК вече с много гардове и ВИП места отпред не успях да преодолея колегите-охранители, нито да й привлека вниманието отдалече. Беше ми малко криво, но бяхме хиляди не-ВИП и с удоволствие изслушах и изгледах концерта от ученици и с нейно изпълнение.
    Горе-долу съм следил изк
  • 8 Същия

    3 2 Отговор
    Имало е ограничение по знаци и съществен текст от предишния ми коментар е отрязан. Прочетох неизтритите коментари от Коминиста и Фики и вече "изтънчено" ще ги римувам "загубеняци-простаци", което пак е меко. Кой й е помогнал да отиде в Италия зная, описано е от нея и автори на книги за нея. През хилядолетията кой, освен властниците, са улеснявали изкуството и културата. Един Езоп стига само. И комунистът Пол Робсън е пял и играл във филми, но е Пол Робсън. И Гойя е рисувал кралското семейство и сигурно са му плащали. Райна Кабаиванска е национална ценност и хората са го разбрали добре, пратили са я кто на мисия и тя достойно се е отплатила и се отплаща и досега. Мисля, че и Пожарникарят на Републиката би й се поклонил, дори и да е ходила на протест с/у него. Повтарям си пожеланията към Райна Кабаиванска, дано се добавят към всички други подобни и да направят добра магия за много здраве, много работа и радост от всички и всичко около нея.
  • 9 Трафик

    2 1 Отговор
    Да е здрава!!!
    Ти си звезда не падай на нивото
    На Бойко Борисов....
    Не ти е по аршина!!!
  • 10 Не, я харесвам

    2 0 Отговор
    Въпреки, че е световно известна оперна певица, защото казват, когато пее човек, не му пречи говорния дефект, уви пречи и а за навършените години, ген, нищо повече...!