28 Декември, 2020 16:04 4 853 13

Откриха древен снек бар в Помпей

  • помпей-
  • бързо хранене-
  • снек бар-
  • археолози-
  • откритие

Част от изображенията показват храните и напитките, предлагани в заведението

Откриха древен снек бар в Помпей - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Археолози откриха напълно запазен снек бар в Помпей, който разкрива и кои са били най-популярните храни и ястия за жителите на древния римски град, унищожен при изригването на вулкана Везувий през 79 година, съобщиха световните агенции.

Досега при разкопки в Помпей са открити 80 подобни заведения за бързо хранене, но за пръв път учените попадат на напълно запазено заведение, известно като термопилиум, каза дългогодишният директор на Археологически парк Помпей Масимо Осана, цитиран от Асошиейтед прес.

Сегмент от павилиона е разкрит частично през 2019 г., след което археологическите разкопки разкриват постепенно целия термопилиум с голяма част с дълбоки вдлъбнатини, в които са се поставяли съдове с топли храни и наподобяващи съвременните "топли витрини".

Върху плота са открити фрески, които се анализират от специалисти по растенията и животните. Сред изображенията има фигура на подводна нимфа, яхнала кон, патици обърнати с главата надолу, петел с гребен, оцветен в яркия помпейски червен цвят, куче на каишка.

Според антрополога Валерия Аморети "първоначалните анализи потвърждават, че част от изображения показват храните и напитките, предлагани в заведението". Тя каза, че в един от контейнерите е открита патешка кост, както и части от риба, свинско и козе месо, охлюви. На дъното на контейнер за вино пък са намерени следи от смляна бакла, която в древността се използвала, за да овкуси виното и да изсветли цвета му.

Откриха древен снек бар в Помпей
Снимка: EPA/БГНЕС

"Вече знаем какво са яли в онзи ден", казва Осана, имайки предвид деня през 79 година, в който лавата от вулкана буквално погребва града. Останките от храна, открити при разкопките, показват "популярните храни за простолюдието", каза Осана пред италианския тв канал РАИ и отбеляза, че термопилиумите не били посещавани от древноримския елит.

При разкопките археолозите попаднали и на друга изненадваща находка - на напълно запазен скелет на куче, което обаче не било голямо, както е изобразено на една от рисунките, а на дребно животно. Това според Аморети е рядка находка, защото обикновено останките от древни времена са на по-едри животни. Откритият скелет може да е знак, че в Древен Рим са били селектирани породи животни, смята тя.

Откриха древен снек бар в Помпей
Снимка: EPA/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Снек бар! Брао!
  • 2 гост

    30 1 Отговор
    Сега ако открият и сервитьорките - отивам да пия едно питие !

    Коментиран от #9

  • 3 Кой

    17 4 Отговор
    е решил , че е снек бар и рисунките са менюто ? Това вързано куче и него ли са го яли , прясно заклано ?

    Коментиран от #7

  • 4 Македонскаю републику

    8 2 Отговор
    Тия да не видят нещо...
  • 5 Asdfg

    10 1 Отговор
    Миленооооооооооооооооооо, как можа да напишеш “СНЕК-БАР”?!?!?!? УЖАСНО си НЕГРАМОТНА!!!
  • 6 Бях в Помпей

    14 2 Отговор
    Но само за няколко часа.Трябваше да се качвам на ферибот. Интересно място.Нужни са поне 2 дена спокойно да разгледаш.И за сведение на автора на статията градът е погребан под слой пепел (вулканична) а не лава.Лавата се движи на потоци,на реки (няколко ръкава) и от където мине всичко събаря защото тежи много .Стават пожари.Автора намери филми за вулканите и намери разликата.Ако бе лава само част от градът щеше да е разрушен а другата най вероятно от разпространяващите се пожари.А пепелта покрива площи с дебелина няколко метра (понякога десетина) ,пожари няма,пепелта е гореща но не подпалва.Падат покриви евентуално.С времето се уплътнява. В такава среда хора и животни бързо се задушават.А има и друг поразяващ фактор-това е ударна вълна от нагрети газове които убиват за секунда и буквално сварява хора и животни-така е поразен част от Херкулан.Има пещера с човешки кости на застигнати хора от ударната вълна.Трябва да се чете автора.Но явно вече не учат журналистите на основните принципи на тази професия.
  • 7 Муаха-ха-ха-ха...

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой":

    Снег бара го е държал китаец ! За това са мезели и сабаки.
  • 8 Селски ...

    8 0 Отговор
    Според мен това е било обикновен хоремаг ..
  • 9 Домакин

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    само да не викаш?бря бря бря? като дойдат...ако са сервитьори...

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Домакин":

    Много тъп хумор !
  • 11 Може ли

    2 0 Отговор
    И аз да работя при вас като гледам изискванията не са големи ... стандарт на писане 3 клас .. проверка на истината 0 .. ще съм идеален,а редактор нямам нужда.Като гледам не проверявате след това
  • 12 Един

    3 0 Отговор
    А как не са разкрили публичния дом зад снекбара?

    Коментиран от #13

  • 13 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Един":

    той не е за пред хора..