1 420 16

14 януари 1967 г. Ражда се хипи движението

Търсенията и лутанията на младите хора от това поколение най-пълно са изразени на легендарния фестивал „Удсток“

На 14 януари 1967 г. една реч дава началото на световното движение Хипи. Речта е на професор Тимоти Лиъри, който няколко години по-рано е уволнен от Харвардския университет. Речта е изнесена по време на The World’s First Human Be-in в Сан Франциско.

Тимъти Франсис Лиъри е американски психолог и автор на книги, известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване.

Тимъти Лиъри е роден през 1920 г. в град Спрингфийлд и умира на 31 май 1996 от рак на простатата. Неговите тленни останки са изпратени в Космоса. Преди да умре, моли роднините си да му дадат ЛСД, и умира под въздействието на дрогата, както години преди него прави писателят Олдъс Хъксли. Последните му думи са „защо не?“, повторени с различни интонации. Един от най-близките му приятели Робърт Антон Уилсън продължава да разпространява идеите на Лиъри, преди самия той да умре през 2007.

Лиъри преподава в Харвард до 1963, когато е изгонен от там. През това време Лиъри вече е пробвал ЛСД, и е станал горещ негов защитник и пропонент. Той запознава с наркотика множество хора, включително Олдъс Хъксли, Телониъс Монк, Алан Гинсбърг, Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Лиъри вярва, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, така и отделните сфери описани в Тибетска книга на мъртвите. Подтикнати от преживяванията си на ЛСД Лиъри, заедно с колегите си Ралф Мецнер и Ричард Алпърт (Ram Das) написват психаделична адаптация на тибетския текст, който да служи за наръчник на психонавтите.

През 1970 Лиъри е осъден на 20 години затвор заради притежание на 40 грама марихуана, което той отрича. Малко по-късно той успява да избяга от затвора и живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан. Следва Афганистан, откъдето е отвлечен от американското разузнаване и върнат в САЩ, където е арестуван с обявена гаранция от 5 милиона долара – най-голямата в историята на САЩ до този момент. Американският президент Ричард Никсън го обявява за „най-опасния човек в Америка“. Лиъри е поставен в отделна килия с присъда 95 години, негов съсед в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Лиъри води разговори с него и пише книги.

Освободен е през 1976 от новоизбрания либерален губернатор на Калифорния Джери Браун, който заема мястото на предишния консервативен губернатор и бъдещ президент – Роналд Рейгън. Остатъка от живота си Лиъри посвещава на писане на книги и изнасяне на лекции. След смъртта си той е кремиран, а праха му е изстрелян в Космоса, заедно с останките на още 24 души, на 21 април 1997. Сега останките на Лиъри обикалят Земята всеки 62 минути.

Хипи, наричано още хипи движение или хипарство е младежко движение, което възниква в САЩ през 60-те години на XX-ти век и постепенно запада след 70-те години, макар че и до ден днешен съществуват хипита в отделни страни и райони. Някои изследователи считат, че то е по-скоро културно, отколкото политическо явление, докато други го характеризират като изцяло религиозно. То придобива ярък политически оттенък заради протестите срещу войната във Виетнам, но същевременно с това има културни и философски импликации, защото диктува нови тенденции в модата, музиката, изобразителното изкуство и литературата. Влечението към източните религии, мистиката и шаманизма придават на хипарството и религиозно измерение.

От САЩ хипарството бързо се разпространява в Англия, оттам и в останалите страни на Европа, а по-късно и в Япония, Австралия и Нова Зеландия. Кулминацията на движението настъпва с Лятото на любовта (The Summer of love) – събиране на около 100 000 души в Сан Франциско през лятото на 1967 г. и фестивалът Уудсток през 1969 г.

То оказва огромно влияние върху цялостното развитие на обществото и много негови идеи постепенно и незабелязано си пробиват път като биват внедрявани в ежедневието – музикалните фестивали, промяната на моралните норми, здравословната храна, защитата на природата и други.

За първи път думата хипи е използвана от американския журналист Майкъл Фелон през 1965 година за да отличи новите от старите бохеми. Повечето от новите за времето бунтари са на възраст между 15 и 25 години и произхождат от бели семейства от средната класа. Стилът на изразяване, поведение и външен вид, възприети от хипитата обръщат с краката нагоре господстващите за времето норми.

Някои от основните отличителни външни белези на хипито са джинси и свободни, широки дрехи в ярки цветове и разчупени шарки, шарени гердани и гривни и особено дългата коса. Музиката става централен изразител на хипи движенията и тя е предимно разновидности на рокендрола. Особена популярност набира звученето на Битълс, Дъ Ху, Ролинг Стоунс, Джими Хендрикс, Лед Зепелин, Дъ Дорс, Боб Дилън, Пинк Флойд, Боб Марли, Грейтфул Дед, които олицетворяват духа на епохата видяна през очите на хипитата.

Често хипи движенията изразяват амбивалентна сексуална ориентация и/или пропагандират сексуална толерантност, включително гей права; права за цветнокожите; енвайръментализъм; универсални човешки права и свобода на изразяването. Опитите за промяна на действителността на хипитата заражда масов социален активизъм, който открито се противопоставя на много официални институции като църквата и политическия естаблишмънт.

В САЩ масовите публични палежи на повиквателни за Виетнам и участие във военния конфликт там, свидетелстват за радикализирането на хипи движенията. Много от хипитата експериментират с вегетарианство; свободни полови контакти; различни дроги (най-вече психаделици); живот в самоуправляващи се комуни, няколко от които продължават да съществуват и до днес; различни окултни, магични, езотерични или мистични учения и практики.

Хипитата обикновено не са институционално организирани, боготворят любовта и я поставят като главно основание и смисъл на човешкото съществуване. Цветята като символ на красота, естественост, ненасилие и свобода се превръщат в тяхна емблема. Те се противопоставят на бюрокрацията, тоталитаризма и потискането на индивидуалността. Много от тях изпитват влечение към опростен начин на живот. Мотото им е „Мир, любов, свобода“ експлицитно изразявано в песни като тази на Бийтълс „All you need is love“ (Всичко, от което се нуждаеш е любов) и девиза „Make love, not war!“. A така характерните теми за пътуването и скитането при хипитата, особено на автостоп, намират мощно изражение в романа „По пътя“ на Джак Керуак.

Търсенията и лутанията на младите хора от това поколение най-пълно са изразени на легендарния фестивал „Уудсток“, състоял се в градчето Бетъл в щата Ню Йорк на 15, 16 и 17 август 1969 г. Фестивалът е най- популярната проява на хипи движението и остава в историята като реализация на колективния младежки бунт. В концерта участват Дъ Ху, Джеферсън Еърплейн и Грейтфул Дед, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Карлос Сантана, Джо Кокър и много други. На фестивала присъстват около 400 000 души.

По-късни фестивали със същото име се провеждат в щата Ню Йорк през 1979, 1989, 1994 и 1999 г. Въпреки че хипарството отдавна не е масово движение, то никога не умира напълно.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 888

  8 7 Отговор
  То още е пълно с такива хипари дет говорят за суксуална енергия и лъжат хората да не правят секс да им загореят приятелките и да гиебът другите

  Коментиран от #9

 • 2 no name no face no number

  9 12 Отговор
  Мда надрусаните откачалници още тогава се е видяло, че от Зспада и сащ нищо не става

  Коментиран от #12

 • 3 Шопо

  20 4 Отговор
  Па нема лошо. Дрънкаш си на китарата,пафкаш си марихуаната и правиш любов.... На никого лошо не правиш...Ама Господарите на света, илюминатите са алчни за пари и искат война!!! А тия пичове проповядват ние! Правете любов ,а не война !!! И стават лоши....Такива ми ти работи...
 • 4 Марс

  13 8 Отговор
  А ние тук слушахме Лили Иванова и Емил Димитров :) нещо все едно Северна Корея да се сравнява с нас сега. Комунизъм - жалък концлагер.

  Коментиран от #5

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Жители на Света

  5 7 Отговор
  Хипи движението бе преследвано и забранявано в тоталитарно комунистическите държави, като диверсия с искането за повече свобода и като нов демократичен носител на идеите за либерализъм, свобода и глобализъм в Света...!!! Целият демократичен СВЯТ и ООН осъдиха фашистко комунистическия ПУЧ във Вашингтон И рeвaншиcткитe oпити нa Тръмп зa нова рeaбилитaция нa фaшизмa , Така както демократичния Свят през 1968г осъди Комунистическата Агресия и вандалщина на СССР с военната окупация в Чехословакия, която тогава даде нов бърз импулс за глобалното разпространение на ХИПИ движението по Света с огромно влияние върху цялостното му бъдещо развитие, защото защитаваха CВOБOДAТA, МИРА и ЛЮБОВТА на хората в Cвeтa с мечтите за раждането на един "Нов, по прекрасен свят" и доведе до рaзпрocтрaнeниeтo и пoбeдaтa нa ЛИБЕРAЛИЗМA и ГЛOБAЛИЗМA в CAЩ и по Света , кaтo пълно отрицание и aнтитeзa нaд oтрeчeнитe мракобесни и човеконенавистни рacoви тeoрии и учения нa ФAШИЗМA и зaтвoрничecкaтa изoлaция от света нa кoнцeнтрaциoннитe тoтaлитaрни режими и диктaтури нa КOМУНИЗМA...!!!
 • 8 Другия с коня

  7 1 Отговор
  Забраняваха музиката комунистите,но все пак беше преведена и издадена "Пътят" на Керуак...Всяко поколение избира форма на Протест срещу съществуващите Представи,Ред и Ограничения,за да създадат накрая Нови,дори и различни.Просто всеки трябва да извърви Пътя си....
 • 9 Умен по цялата глава

  3 1 Отговор

  До коментар #1 от "888":

  Това е различно,пич...В Хипи движението се обръщат към Изтока с техните хилядолетни знания за Човека като антипод на западната Рационалност.В Тантра Йога идеята е чрез Сексуални практики да се освободи енергията Кундалини,която да се слее с Жизнената енергия....И си Требе яко секс за тази Идея...

  Коментиран от #11

 • 10 Бунтарят

  3 2 Отговор
  "Бийтълс" бяха вдъхновителите, популяризаторите и идолите на ХИПИ движението в Европа и пророците на ЛИБЕРAЛИЗМA и ГЛOБAЛИЗМA, а "иконата" ДЖОН ЛЕНЪН наруши статуквото на расизма на Стария Световен Ред като се ожени за цветнокожа жена...!!!
 • 11 Другия с коня

  5 1 Отговор

  До коментар #9 от "Умен по цялата глава":

  В този сблъсък между Изтока и Запада освен напушеняци и дрогирани секс оргии се ражда и " Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"на Робърт Пърсиг през 1974 та...Опитите на западната Логика да признава ,че нещо съществува само,ако бъде Дефинирано се сблъсква невъзможността да се дефинира Качеството....Как да дефинираш Качеството в една картина,която наблюдаваш и къде е то - в Субекта,който я наблюдава или в Обекта на наблюдение....Дуализма на света - Реда и Хаоса,Любовта и Войната съществуват,когато едното осмисля другото...
 • 12 сила

  6 2 Отговор

  До коментар #2 от "no name no face no number":

  по добре надрусани хипари интелектуалци,отлолкото надрусани чалгари селски мутри.....
 • 13 Гацов Бацо

  4 0 Отговор
  Те ви едно култово парче от онова време, което е в основата на психеделик музиката. Беше много известно по онова време, а се пускаше и по БНТ. Иначе минцовете тогава яко режеха дънки и правеха оборот на бръснарниците..що дънки ми съсипаха , пустиняците..и на два пъти ма стригаха до голо....ъхъ!!! Абе ..хубави времена бяха

  Коментиран от #15

 • 14 Събудили се един ден

  1 2 Отговор
  дечицата на американските буржоа и решили, че не искат да са като тате и мама. Подканил ги един чичко по радиото да се съберат в парка в Лос Анджелис и да споделят даровете на свободната любов, свободната марихуана, свободния танц и всичко свободно каквото се сетите. Низали мъниста, любили се докато един ден се прибрали у дома с подвита опашка и се хванали на работа в кантората.

  Коментиран от #16

 • 15 Така беше

  4 0 Отговор

  До коментар #13 от "Гацов Бацо":

  Пак си бил много смел щом си имал и носил дънки на онези "хубави времена"..!!! Защото по онова време тези изпълнения не бяха изключение, а нещо нормално за "изгубеното" комунистическо поколение което трябваше да е остригано и униформено облечено в сини работнически панталони и хич не се толерираше и търпеше либерално поведение, либерализъм и свободомислие, А всеки който имаше смелостта да носи дълга коса и дънки или суинг панталони, бе заклеймяван от гаднярите, като джендър /непозната тогава дума/ гей, пе--рас или извратен пол, на който милите Ционери трябваше да му покажат къде му е мястото като му съсипят дънките и го острижат за да не е повече различен и да го вкарат отново в кошарата на Стадото, за да слуша не култови хипи парчета, а революционни работническо партизански песни...!!!
 • 16 Гацов Бацо

  3 1 Отговор

  До коментар #14 от "Събудили се един ден":

  Ако не знаеш, тези деца на буржоазията бяха в основата на антивоенното движение и против войната във Виетнам. Докато в развития социализъм, децата бяха с пионерски връзки, пишеха си с непознати съветски другарчета, а като поотраснеха се вливаха в безличната сива маса на бачкаторите. Докато децата на номенклатурата си живееха живота-сутрин си пиеха кафето в Париж, на обяд си пазаруваха в Лондон, а вечер си пиеха дайкирито на Ривиерата... Прочети спомените на Батето, той поне казваше истината.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.