Last news in Fakti

18 Януари, 2021 23:00 4 128 14

Защо едно младо момче доброволно отива в Аушвиц?

  • аушвиц-
  • аушвиц-биркенау-
  • густав клайнман-
  • момчето което последва баща си в аушвиц“

Вяра, която може да им покаже пътя към спасението…

Защо едно младо момче доброволно отива в Аушвиц? - 1
Снимки: Сиела

Където има семейство, има и надежда… През 1939 г. Густав Клайнман, еврейски тапицер от Виена, и неговият шестнайсетгодишен син Фриц са арестувани от Гестапо и транспортирани в Германия. Затворени в концлагера Бухенвалд, те по чудо преживяват убийствената жестокост на нацистите. Eдин ден обаче Густав научава, че ще бъде изпратен в Аушвиц – на сигурна смърт. За Фриц е немислимо да изостави баща си. Отчаян в желанието си да бъдат заедно, той прави шокиращ избор и доброволно пожелава да се присъедини към групата, която ще бъде отведена в Освиенцим. За циничните и брутални нацисти всеки лагер на смъртта е като другите, така че на момчето е разрешено да последва баща си…

Всичките тежки години на ужас, отчаяние и жестокост, на които двамата стават свидетели, и неизмеримите страдания, които понасят като жертви, не успяват да ги сломят. Густав и Фриц намират утеха и сила чрез своята безусловна любов и чрез вярата в бъдещето.

Защо едно младо момче доброволно отива в Аушвиц?

Вяра, която може да им покаже пътя към спасението…

Базирана на тайния дневник, който води Густав, както и на задълбочени проучвания и интервюта c някои от ключовите членове на семейство Клайнман, „Момчето, което последва баща си в Аушвиц“ на Джеръми Дронфийлд е изключителен разказ за смелост и оцеляване, но и за това какво е да бъдеш човек и как да съхраниш човешкото у себе си… дори ако се намираш на най-нечовешкото място на света. Самата Хедър Морис, автор на международния издателски феномен „Татуировчикът на Аушвиц“, не пести суперлативите си за труда на Дронфийлд: „Ярка, въздействаща, често шокираща и брилянтно написана реална история, която заслужава да бъде прочетена и която ще се помни дълго!“

„Момчето, което последва баща си в Аушвиц“ ще се появи в българските книжарници на 26 януари.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чъки

    19 11 Отговор
    Олл каква драма??!!
  • 3 Режимът Борисов

    26 5 Отговор
    Съвременният концлагер Аушвиц е в Перник район Профилакториум но явно за Българина това е невероятно и ще го научи след 20-30 години от архивите на ДАНС!
  • 4 Хайл

    32 15 Отговор
    Поредната сърцераздирателна юдейска сага.направо се 😭
  • 5 GTR

    26 16 Отговор
    Абе докога ще ни занимавате с тези еврей ....!!!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зигфрид

    6 9 Отговор
    Имам една малка микровълнова...
  • 8 Варава

    25 3 Отговор
    Измислена история, австрийските евреи са ги пращали в,, Маутхаузен" не в Освиенцим - (Аушвиц) и кой точно Аушвиц 1, Аушвиц-Биркенау или Аушвиц - Моновиц?

    Коментиран от #9

  • 9 Blackthorn

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Варава":

    Измислена,неизмислена - така се печелят кинти! Това ми дава хубава идея и на мен ;)
  • 10 Бен Хур

    23 12 Отговор
    Къде са масовите гробове какви са доказателствата че наистина е имало геноцид срещу евреите кой твърди че тези неща са се случили измислици срещу българите е имало кланета ама никой не го признава нали
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ццц

    25 7 Отговор
    Да водиш таен дневник в лагер на смъртта опровергава половината статия. Но без тези книги не може да се поддържа ореола на изстрадалия народ, срещу който след тези събития е забранено дори да се говори, за да не те наречат нацист и да не станеш извън закона. Как се държат те днес с палестинците ако са си научили уроците от Аушвиц????
  • 13 Мехо

    2 0 Отговор
    Да напишат разказ за това че еврейските военни изобретяват кръстосан колан за децата от Палестина. Посредством метална халка се закача с карабинер пред щика на автомат. Така напред с детето влизат през врати и порти на дворове и къщи. Дори и в тъмните векове не е имало такова зверство. А ООН и другите бандити се правят че не виждат нищо.
  • 14 Рамзес

    3 0 Отговор
    Стар чифу дски виц. Лежат двама еврей в окоп на фронта а на единия му изтичат червата. Моше убий ме да не се мъча казва на първия. -Нямам вече патрони отговаря му той. -Ами Моше аз ще ти продам три.