20 Януари, 2021 17:22 3 770 7

Доли Партън на 75

  • доли партън-
  • певица-
  • кънтри певица-
  • 75 години

Стара съм като вчера, но и млада като утре, казва певицата

Доли Партън на 75 - 1
Снимка: shutterstock

"Стара съм като вчера, но и млада като утре. Виждам се като един древен океан, в който винаги има нови вълни“, казва кънтри легендата Доли Партън, която днес празнува 75-ия си рожден ден.

Доли Партън е родена в Тенеси, САЩ. Дебютира на сцената на „Гранд Оул Опри“ едва 13-годишна. През 1960-те години се утвърждава в Нашвил с дуета си с известния кънтрипевец Портър Уагънър и с участието си в телевизионни шоупрограми, в които пресъздава с голям успех пародиен образ на русокоса красавица.

„Пътя към успеха ми проправи моят бюст“, казва тя с чувство за хумор. Може би повечето хора биха се съглавили с това ако не беше прекрасното ѝ сопрано, което забелязва Били Нелсън. Той кани певицата в неговия кънтри салон. Дванайсто дете в много бедно семейство, Доли Партън успява да постигне това, което наричат американската мечта – от десетгодишна не си дояжда и доспива, но и последните си пари дава за уроци по музика, а през 1959 г., след три години пеене в църквата, печели голямата награда на конкурса за начинаещи певци в Тенеси.

Първият си авторски сингъл „Puppy Love“ Доли Партън представя на конкурса в Ню Йорк. Той достига 5-то място на американския хит парад в категория блус. През 1964 г. се дипломира в Бъркли и от 1967 г. е вече професионален певец на компанията RCA. Дуетът с Питър Уоджерън става този „златен“ дебют, който очаква всеки амбициозен певец, композициите „Just Someone I Used To Know“, „Daddy Was An Old Time Preacher“ (1970 г.), не само проправят пътя на Доли Партън към голямата музика, но я довеждат и в Холивуд. Продължавайки да работи с Уоджерън, Партън се снима и във филми, като си създава репутация на „прелестна блондинка, която наистина може да пее“.

След края на снимките на „Стоманени магнолии“ Доли Партън прави първото си мащабно турне из Европа и по рейтинг изпреварва Мадона - билетите за концертите ѝ, например в Япония, се продават по-бързо, отколкото за концертите на "материалното момиче".

Доли Партън на 75
Снимка: shutterstock

Доли Партън има 25 златни, платинени и мултиплатинени плочи в дискографията си, 41 албума в Топ 10 в кънтри чартовете и 25 пъти нейни песни са оглавявали класацията на Билборд за кънтри сингли, рекорд, ненадминат и до момента. Доли Партън има над 100 милиона продадени копия от сингли, албуми и компилации на физически носител и в дигитален вариант.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    25 2 Отговор
    ЧОВЕК е на толко колко се чуства
  • 2 От Доли

    2 7 Отговор
    ...Партън разбрах, че имало някакви пластични операции, които водили до уголемяване на бюста!!! Това беше през далечната 1986г.
  • 3 Морето

    12 1 Отговор
    За всички фенове на тази каубойка с огромни....очи, пуснете си в YouTube песента й "Jolene" и се насладете на гласа й.

    Коментиран от #5

  • 4 Алфа Вълкът

    1 5 Отговор
    Очаквах да е фул с мръснишки коментари от папардаците в сайта! И на тях им идва дърто...
  • 5 Лудия меломан

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Морето":

    Ами тази слушал ли си ...най-доброто изпълнение на Балада за зелените барети

    Коментиран от #6

  • 6 Морето

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лудия меломан":

    Е,не съм голям фен на Доли Партън, но може да пее. Това е факт. А песента "Jolene" ми харесва, защото нейната племенница-Майли Сайръс, я изпя още по-добре.
  • 7 обективно

    2 0 Отговор
    доли партън дори на 75 си е доли партън