21 Февруари, 2021 22:00 2 231 3

Старинни стъклени шедьоври са изложени в музея в Перник

  • перник-
  • стъклени съдове-
  • стъклени шедьоври-
  • регионален исторически музей перник-
  • музей

Изложбата ще остане експонирана до май в зала "Лапидариум"

Старинни стъклени шедьоври са изложени в музея в Перник - 1
Снимка: РИМ – Перник

Открита е изложба "Старинни стъклени шедьоври от фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/ - Перник", съобщи археологът Василка Паунова. Експозицията за първи път показва стъклени предмети, намерени при разкопки на некрополи в региона от VI в. пр. Хр. до ХIХ век. и при проучването на хълма "Кракра".

Музеят в Перник притежава една от най-богатите колекции на антично стъкло, твърди Паунова. Посетителите ще могат да видят стъклени съдове от II, III, IV в. сл.Хр. от некропол в трънското село Забел. Експониран е фрагмент от стъклена чаша, на която са нарисувани птици. Експонатът е открит при строежа на монумента Слишовска могила.

Изложбата показва еталон за контролиране теглото на златните монети, наричан екзагия, от VI в. сл. Хр. Намери са само 11 стъклени екзагии, две от тях са в Перник, посочи Паунова. На тях е щампован монограм на епарха на Константинопол.

В експозицията са представени и стъклени накити, имитиращи полускъпоценни камъни. Те са били алтернатива за по-бедното население, сподели Паунова. Според нея е истински късмет, че до нас са достигнали в здрав вид стъклени гривни от Средновековни некрополи в радомирското село Гълъбник и трънското Туроковци. За първи път е изложен и наниз стъклени мъниста от некропол в Земенския манастир.

Изложбата показва само 1/10 от колекцията на музея от стъклени предмети. Тя ще остане експонирана до май в зала "Лапидариум".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слоун

    2 1 Отговор
    Купували са ги от битака!
  • 2 Private Spaсe

    2 0 Отговор
    Прилича на парче съветски плафон!
  • 3 Ла Розариум

    0 0 Отговор
    От Крънцкото Ханче посудата е тва