17 Февруари, 2021 16:48 9 511 11

Археолози направиха смайващо откритие край Дупница

  • археолози-
  • дупница-
  • откритие-
  • средновековен храм

Проучването е извършено под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител – д-р Светла Петрова

Археолози направиха смайващо откритие край Дупница - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Разкриха основите и част от стените на средновековен храм на раннохристиянската базилика при средновековна църква „Св. Спас“ в дупнишкото село Червен брег, съобщава вестник "Монитор".

Проучването беше извършено под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител – д-р Светла Петрова. „В резултат на проучването се разкри дъгата на апсидата на южния кораб, застъпила в субструкция стена с посока север юг.

Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част езически храм, за съществуването на който има открити във времето назад оброчни плочки.

Научното откритие на този проучвателен сезон са основите на трета църква. Тя е еднокорабна и е разположена е на 3 м. северно от северната стена на средновековната църква.

Разкритите монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в. предполагат изграждането на църквата именно в периода на първото българско царство. Тази църква частично припокрива северния кораб на раннохристиянската базилика“, обясняват от Регионалния музей в Дупница. Откритите находки са предимно керамика – късноантична и средновековна, монети – римски, късноантични и средновековни.

„Проучването на базиликата е от изключителна важност за разпространението на християнството в района, предвид малкото археологически данни за Горното Дупнишко поле и прилежащия регион. Засега това е единствената открита раннохристиянска базилика в района“, обясняват още експертите.

По техни думи, самата базилика, заедно с разкритите две средновековни църкви, едната от които все още действаща, представлява уникален комплекс от три култови сгради – раннохристиянска базилика, действаща средновековна църква, със съхранени стенописи от Второто българско царство и ранносредновековна църква – в субструкция.

Откритите находки ще бъдат подложени на реставрация и концервация, след което ще се експонират в Исторически музей Дупница.
Комплексът от раннохристиянска базилика и средновековна църква при с. Червен брег, община Дупница е обявен за групова недвижима културна ценност с категория национално значение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А аз си

    22 4 Отговор
    помислих че са намерили карета "нов внос" от византийско време.
  • 2 ПЕТКОВ

    4 19 Отговор
    ТОВА СА ПРИЯТЕЛИТЕ НА ПИКАЕЩИЯ ВЪВ ФОНТАНИ , МАНГЪРОВ ГИ Е ВАКСИНИРАЛ И СА ГУШНАЛИ ЧИМШИРА !
  • 3 КРАДЕЦ

    23 6 Отговор
    Томислав Дончев
    Вицепремиерът Томислав Дончев с оценка за кабинета Борисов -2
    Оставяме управлението в много добро състояние САМО ДЕТО СМЕ ОТКРАДНАЛИ ВСИЧКИ ПАРИ !
  • 4 Гост

    17 1 Отговор
    Сега македонците ще кажат че е македонска черква
  • 5 Efo

    4 3 Отговор
    Това са основите на първита в света автоморга
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 7 Отговор
    1. В България, след археологически проучвания, са разкрити останки от християнски църкви 3 века преди 865г. - официалната дата на покръстването.
    2. За християнското богослужение, във всяка черква е необходимо да има Свети Книги по които да се извършва службата. Книгите са правени от пергамент – специално обработена фина кожа от чифтокопитно домашно животно. За обширната, по това време, територия на България са били необходими над 10 000 комплекта Християнски книги. За да се изготвят са нужни няколко милиона животни. По това време няма сведения за такива масови „хекатомби”.
    3. В сведенията се посочва, че Българската Църква по времето на архонт Михаил-Борис става самостоятелна, за този акт е необходимо Църквата ни да е съществувала дълги години преди да бъде призната за автокефална.
    4. Колкото е вярно, че Българската държава е основана едва през 681г., толкова е вярно и че сме приели християнството чак през 863-865 г.
    5. Наглата фалшификация на Българската История е много добре стъкмена и споена.
  • 7 Сестра Галева

    10 1 Отговор
    А моите братя Галеви кога ще ги откриете? Знаете ли никога защото съм ги скрила много добре, когато стане премиер ще ги сложа на високи постове в държавата
  • 8 Скот Килмър

    5 2 Отговор
    Археолозите откриха Автокъща специализирана в Гоуф2дизел и Ауди80дизел на 25хил км нов внос Италия
  • 9 Пиринска Македония

    3 2 Отговор
    Византийска култура а кога ще откриете Бугаротатарин с конската опашка.
  • 10 Един

    3 0 Отговор
    Кой копа в това замръзнало време ? ???
  • 11 РАДЕЕВ

    4 1 Отговор
    ОТКРИЛИ СА ДИПЛОМИТЕ НА ЦЕЦО ЦЕЦА И БОКО !