18 Февруари, 2021 12:47 1 852 2

135 години от смъртта на Густав Малер - един от великите симфоници

  • густав малер-
  • смърт-
  • годишнина от смъртта

Един от последните големи хуманисти на нашето време

Кой е Густав Малер? Наистина труден въпрос. Като родения в Русе Елиас Канети - евреин, космополит, скептик и философ, демократ, един от последните големи хуманисти на нашето време, той остави трайна диря в музиката.

Роден преp 1860 година в Бохемия, син на кръчмар, израснал в многодетно семейство, учил при големия симфоник и органист Антон Брукнер / 1824- 1886/ във Виенската консерватория, той трябва да чиракува при известни диригенти, за да стигне постепенно до високия пост на директор и диригент на Виенската щатс опера.

Годините, които Густав Малер прекарва в прекрасната Виена, съвпадат с появата и възхода на изкуството на сецесиона, с живописта на Густав Климт / 1862- 1918 /, с неговите изискани орнаментални портрети, пейзажи и композици. По това време, в края на XIX век, Малер преоткрива за виенчани оперното наследство на Моцарт - вече малко позабравено, повърхностно и неправилно тълкувано - и издига репутацията му на велик композитор. Както по- късно, през 60 -те години на ХХ век, за него ще направи същото друг велик диригент и композитор - Ленард Бърнстейн. Именно на американският евреин Бърнстейн / 1918 - 1990/ дължим преоткриването на Малер като велик симфоник - новатор, равен на Бетовен, Брукнер и Брамс. Малер ще създаде като Бетовен 9 симфонии / последната, Десетата, ще остане незавършена/, предназначени за големи, сложни по своя състав оркестри, оказали най- силно и трайно въздействие върху тоновото изкуство на нашето ХХ столетие - негови преки следовници ще бъдат: Албан Берг, Курт Вайл, Антон фон Веберн, Бенджамин Бритън, Дмитрий Шостакович и Ленард Бърнстейн.

За своето симфонично творчество Малер написа следните редове: „За мен да напиша симфония, означава да построя с всички средства на музикалната техника един нов и непознат свят...”

Не мога да не припомня, че преди години Густав Малер беше обявен от нормативната критика до 1956 година за “упадъчен”, “еклектичен” и “буржоазен” автор. Рядко звучеше у нас – по- смелите диригенти, големите Константин Илиев и Добрин Петков се осмеляваха да го включват в своите програми, но това се случваше сравнително рядко. За щастие, Малер напоследък звучи по- често у нас. Неговите прекрасни, вълнуващи симфонии са в репертоара не само на Софийската филхармония, но и на оркестрите на Русе, Пловдив и Варна, Бургас. За съжаление, нелепата реформа на партията- рушител ГЕРБ доведе до намаляването на съставите на филхармониите, които сега са вече оперно- симфонични оркестри и изпълнението на големите му, мащабни платна изисква попълването на съставите с допълнителни оркестранти.

Интегралното им издание на световно равнище на CD подготви преди десетина години нашият голям диригент Емил Табаков, а забележителните му песенни цикли/ „Песни на странстващия калфа”, „Вълшебният рог на момчето”, „Песни за мъртвите деца”/изпълниха за първи път и записаха певците: Александрина Милчева, Иван Консулов, Людмила Хаджиева и Виолета Шаханова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остава

    5 0 Отговор
    без коментар. Малко от почитателите на тази рубрика са чували за Малер... Много е високо за тях

    Коментиран от #2

  • 2 Малер и О.С.

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Остава":

    Малер умира на 18 май 1911година. Много рано отбелязвате 135 годишнината от смъртта му. Интегралнато издание на симфониите на Малер с Табаков е от преди тридесетина години и е пълен боклук. ГЕРБ е виновен за глупостите публикувани тук от лицето О.С.