Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:16 11 697 47

Георги Тошев за Иван Добчев: Не е мъжко да обидиш една жена, а след това да пратиш втора да те защитава

  • георги тошев-
  • булеварди-
  • мария бакалова-
  • иван добчев

Журналистът неотдавна проведе дълъг разговор с Мария Бакалова

„Днес има публика за всичко – нека не бъдем съдници на тези, които харесват „Борат 2“, тези, които харесват „Сфумато“, или тези, които харесват Антониони и Бергман, кое е високо и кое низко."

Това каза пред БНР журналистът и преподавател Георги Тошев, автор на книги и филми за знакови личности в българската култура. Той коментира скандала с интервюто на проф. Иван Добчев за портала Площад Славейков, в което Добчев говори за успеха на актрисата Мария Бакалова във филма „Борат 2“. Скандалът, типично по нашенски, е добра сценарна основа за Коен да направи „Борат 3“, смята Тошев.

Според Тошев разговорът за високото и низкото, за естетиката на „Сфумато“ и естетиката на „Борат 2“ е разговор за това как се съотнасяме и за отговорността на публичните личности „с големи претенции за високо, как разговарят с обикновените техни бивши и настоящи студенти“.

Разговорът вече не е за изкуство и това е най-тъжното, подчерта Георги Тошев в предаването „Преди всички“.

„Може би това е най-тъжният публичен разговор в българското изкуство за годините на прехода. Не съм допускал, че един театрален режисьор със статута на проф. Иван Добчев може да се „изпусне“, или нарочно да изговори тези думи и то по отношение на 24-годишна млада актриса, негова студентка, приета с най-висок успех на кандидат-студентските изпити, студентка, за която са се борили двама професори.“, подчерта журналистът.

Публичното говорене на проф. Добчев напомня на публичното говорене на политиците ни, отбеляза още Тошев. Той поясни, че е публично достъпен запис от негово интервю с Мария Бакалова, в което тя изтъква приноса на неговото обучение за своя успех.



„Когато едно 24-годишно момиче е извървяло пътя от „Меден рудник“ в Бургас до Холивуд, говори с това уважение за своя професор и когато няколко месеца по-късно имаме думата „да се слагам“, недоумявам.“

„Това е успехът за едно работливо, целенасочено българско момиче, което стига там, докъдето се простират мечтите ѝ. Има голяма доза шанс, но шансът се дава на смелите“, коментира Тошев.

Георги Тошев заяви, че не е мъжко първо да обидиш една жена, а след това да пратиш втора жена да те защитава, визирайки опита на проф. Маргарита Младенова да уточни, че в случая Добчев е използвал режисьорски, театрален жаргон. В неделя тя участва в предаването "120 минути" с цел да защити колегата си Иван Добчев, след като той отказа участие там.

„Режисьорският сленг е за работните помещения в театъра, за репетиционните. Режисьорският сленг не е публично говорене.“

„Никой не отрича качествата на Иван Добчев като режисьор, но тук излиза нещо друго – качествата му на преподавател и има нещо много по-тъжно: какви хора сме допуснали да преподават“, каза още Георги Тошев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2728

    106 20 Отговор
    Абе Добчев се изпусна. От завист.
    И театрелен щаб да назначат, който да опровергава нон-стоп, че не се е изпуснал, няма да помогне.
    Добчев, бъди жив и здрав, живей сред "театралните среди" в България.
    А Мария Бакалава продължава, напред и нагоре. По широкия свят.

    Коментиран от #22

  • 2 Гост

    39 15 Отговор
    Явно някои хора въобще не търпят критика. От 9 кладенеца вода ще изкарат, че да преобразят пошлото на културно. Няма как да стане. Едно прасе да го облечеш в сако и риза няма да стане човек. Ама много човеци се направиха на прасета, да изкривяват реалността.

    Коментиран от #6, #46

  • 3 Оооооо

    30 32 Отговор
    Я стига ! Много се престарава този. Изглежда и на него му липсва мъжкото рицарство, за да се задълбочава в този "проблем"
  • 4 мека китка

    33 44 Отговор
    Точно Георги Тошев, моля да не говори за "мъжки" неща !
  • 5 Перо

    24 45 Отговор
    Всички знаят,че без да си шанте на ония с дългите носове,никога няма да стигнеш до третостепенна роля в Холивуд. Просто режисьора го каза индиректно,съпоставяйки “таланта” на момичето от Меден рудник.
  • 6 Помпат

    30 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    здраво. Отдавна, тихо и полека пълзи подмяната на критериите за стойностите в естетиката...
  • 7 Пресолихме!

    88 10 Отговор
    Нека не продължаваме! Да спрем дотук! Пределно ясно си пролича що за хора сме. Един преподавател говори грозни неща за своя ученичка, обяснявайки успеха й навън, извън "високите" простори и постижения на родното театрално и кино изкуство, със съмнителни качества на характера и битието й? Докато тя с благодарност посочва заслугите му за нейното професионално оформяне! Това е талантливо младо момиче. Ако не можем да се зарадваме на успеха й, поради наши национални особености, поне да не й пречим! И да не вгорчаваме повече радостта й от постигнатото!

    Коментиран от #15

  • 8 Той

    19 25 Отговор
    Г. Тошев както винаги е подготвен по всички въпроси. Е има и други много умни и вещи ментори.Аман!

    Коментиран от #12

  • 9 Мисля си, че разговорът

    23 22 Отговор
    винаги е заслужава ли си да гледам даден филм или не? Този определено не. Освен, ако не искам нещо с евтин привкус. През аплаузите за девойката налагат пошли модели. Има и фалшиви върхове, и не всички сме всеядни. Явно професорът не е и това дразни либерални адепти като Тошев.
  • 10 Бургас

    55 9 Отговор
    Добре, филмът не ни допада, естетиката му ни е чужда, критериите ни за изкуство са други, но това е началото на пътя към успеха на един млад човек. Защо трябва да я нараняваме и дали щеше да е така, ако никой не й беше обърнал внимание? Не можем ли по-меко, с повече разбиране и доброта да се отнесем към случая? А с малко доброжелателен хумор и финес? Май са ни чужди и те!

    Коментиран от #11

  • 11 Сигурно

    19 19 Отговор

    До коментар #10 от "Бургас":

    може, но "пресоляването" е заслуга на медиите и ментори. То не бяха, възторзи, то не бяха хълцания ежедневно и ежечасно. Новините за нейния успех се изравниха по интензивност с новините за Ковид . Никакво чувство за мярка и достойнство. И не мисля, че Добчев се е изказал чак грозно. Просто е споделил известно разочарование, че усилията му да я подготви , за друго ниво на мислене не са дали резултата, който е очаквал. Безкритичното приемане е по-опасно от критичното.

    Коментиран от #13

  • 12 Както винаги

    10 8 Отговор

    До коментар #8 от "Той":

    и както е казано в народната поговорка "Шило в торба не стои" . Пък и как се осигурява финансиране и контакти за срещи и интервюта с велики представители на науката и изкуството... С подходящото приклякане пред когото трябва
  • 13 Бургас

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сигурно":

    Медиите не коментирам. Не коментирам и разпада на много от ценностите на цивилизацията. Но, интересно, защо ни дразни прекаляването точно с похвалите, с радостта от едно постижение, пък било то и спорно от гледна точка на някои? Прекаляването с много други теми не ни ли дразни? За мен е по-интересно отношението на един преподавател към ученик. И изказът!

    Коментиран от #14

  • 14 Сигурно

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бургас":

    вече всичко ни дразни. Ако погледнем коментарии под други материали - същото. Така е устроен светът - консерватори и либерали са във вечно противоборство. Но дали либералното е здравия и утъпкан път, който ще ни помогне да изкачим върха, към който сме се устремили. Ако погледнем с проницателни очи ще видим, че разпада на ценностите на цивилизацията са в резултат на безкритичните аплодисменти за либералните радости... Затова, за да съхраним стойностно наследство е необходимо постоянно отстояване на критерии, стандарти и авторитети. А времето ще докаже кои от "новаторите" ще получат място в алеята на славата.
  • 15 Русенец

    17 7 Отговор

    До коментар #7 от "Пресолихме!":

    Я кажи, какво ти хареса в ролята на Бакалова? Коя сцена те грабна най-много и какви чувства провокира в теб?

    Коментиран от #27, #37

  • 16 Пепи

    25 10 Отговор
    Георги Тошев, ти си човек с претенцията на интелектуалец, с отношение към културата и изкуството. Кой, ако не учителят може да съдник на своя ученик. Още повече че ти неправилно му лепваш етикет на съдник. В случая изказването на Добчев е по скоро критика, може би груба, но критика. Кой като се ядоса, не се изказва по-грубо? Напротив, ти си този, който застава в позата на съдник и то на човек, който не е от твоята област на компетентност, нито си артист, нито си режисьор. Ама го съдиш, като какъв, като адвокат на Мария ли, като голям мъжкар дето никога и по никой начин в работата си не е проявил никаква критичност. Но се включваш в хора на джендър оплаквачките. Защото да се изправиш срещу някой който участва в долнопробна чалга, ама не от Столипиново и Факултето, ами американска.... О, това не е политкоректно!!! Мисля, че Мария Бакалова, познавайки много добре своя учител, го е разбрала много правилно и затова не рони сълзи и сополи в мрежата. Иван Добчев от друга страна, достойно нито се оправдава, нито скача срещу тези дето си упражняват красноречието върху него. Но ти си като онези, които най-много се радваш и възхищаваш от новите дрехи на краля, ако и кралят да е гол.

    Коментиран от #17

  • 17 Поздравления

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пепи":

    за Пепи! Перфектен анализ !
  • 18 ПЕНКО

    1 7 Отговор
    МОЖЕ И ДА СИ ТАПИГЬОСЪТ ДОБЧЕВ , НО ВСЕ ПАК СИ "ВЕЛИК" ИВАНЧО !!!!!!!!!!!!!
  • 19 Ани

    10 6 Отговор
    Има ли по голям слагач и нагаждач, според накъде духа вятърът, от този псевдо интелектуалец, който има наглостта да раздава присъди?!
  • 20 Мера

    6 13 Отговор
    Прав си е човека.Всяка селяндурка би изиграла тази роля.

    Коментиран от #30

  • 21 До Тошето

    14 9 Отговор
    Тъжно е, Тоше ,че Бакалова стана критерии за талантлива актриса!
  • 22 65465

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "2728":

    Страхотно казано! Точно така мисля и аз!
  • 23 Ама кой

    13 7 Отговор
    му е казал, че Добчев е пратил Маргарита Младенова да го защитава? Нима тя няма професионална съвест и солидарност ? Много клюкарско и махленско изказване за мъж с неговата претенция.
  • 24 Рашку

    12 1 Отговор
    Проникнали едно кокиче в снега. Селяндурът го ритнал, защото било още много рано.

    Коментиран от #25

  • 25 Ти да видиш

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Рашку":

    направо си един Лафонтен... Кокичето и тази блудкава боза на "успеха" сравняваш...Продължавай. Може да станеш известен
  • 26 Няма

    10 5 Отговор
    как да не се съглася ,че Добчев познава много по-добре Бакалова,от колкото Тошев, който до оня ден изобщо не я беше чувал!
  • 27 Как какво

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    му е харесало? Всичко му е харесало, изпитал е върховна наслада и се смял до захлас.. първо сигнално. Без да се замисли. Важно е, че някъде някой говори за някого "суперлативи" . Критерии - не.
  • 28 Проблемът има

    7 7 Отговор
    две страни - първата - "Успехът"... Проверете все пак историята на "звездите", тяхната поява и т.н. Невинаги това са най-кадърните, но пък са най-удобните за връщане на парите ,вложени тук-там в "изкуството". Искате ли примери и у нас- или се досещате? В този смисъл - нека не префаворизираме М.Бакалова. Втората - явният морален провал на професора. Тя не му е направила особено впечатление - не отговаря на НЕГОВИТЕ критерии, но отговаря на други. Добчев се изживява като абсолют - е, не е. Занимателният жанр е различен от театъра, който Добчев и Младенова правят. На този свят има място и за чалгата, и за Павароти. Жалко, ако Добчев не го е разбрал. А като прибавиш и /не/малко завист - всичко се изяснява.

    Коментиран от #29

  • 29 Завист

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "Проблемът има":

    Завист ? За какво ? Тая мантра за завистта денем и нощем се размята за щяло и нещяло...Ако Добчев беше "тарикат" като Тошев, щеше да яхне "успеха" и да цвили, да цвили....Той е на 74 г. ,тя на 24...Дели ги половин век време. За него е късно да завижда. За нея - само начало на път, който на къде ли води ? Времето ще покаже. Дано не се случи да изиграе най-гадната роля - на употребена...
  • 30 ИванчУ

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мера":

    Вие със сигурност няма да я изиграете, защото сте "гражданка", нали?
  • 31 Пепи

    10 1 Отговор
    Колко от тукашните звезди тръгнаха от халтурата, от чалгата и тъпи скечове по предизборни митинги? Няма да ги изреждам, защото всички ги знаете. Като ппзахлебиха почнаха и в театъра да правят изкуство. Така че Мария Бакалова докато застане в тази позиция да избира трябва да натрупа и пари и известност. Така че хайде да не обсъждаме таланта ѝ. Направи фурор и сега изживява своя звезден миг. Само и пожелавам да не е еднодневка, да не са пет минути слава. Сега за Мария идват предизвикателствата. Да съхрани инерцията от летящия старт. От мен: Успех Мария Знаеш, че трябва да си десет пъти по-добра от тях, за да те допуснат и да погледнат на теб като равна. И не вярвай на такива ласкатели като Жоро Тошев, той от това се храни, от успеха на големите. С мазна усмивка се прилепва до тях, интервюира ги и после прибира едно хонорари. Но това си е негов патент, това може това прави.

    Коментиран от #32

  • 32 Точна

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пепи":

    Болезнено точна, Пепи! Мазна усмивка и шербет, шербет...
  • 33 До тук

    4 4 Отговор
    е употребена! Да видим по-нататък..
  • 34 ЗАД ВСЕКИ

    6 3 Отговор
    Успял българин,стои друг българин и мърмори.....

    Окъдя толкУЗ пари$$$$$$$$ Ве......мам**************......
  • 35 Кофти,но факт!

    3 3 Отговор
    US списание: Сега Мария Бакалова винаги ще остане познато като "онази" от сцената с Джулиани
  • 36 Раз-два

    1 5 Отговор
    Всеизвестно е,че в киноиндустрията на запад има хора,които чакат мънички сладки дечица на амбицирани майки или суперамбицирани момета.Със сигурност са употребени иначе известност-йок!
  • 37 Същността

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Да не променяме същността на спора! Не става въпрос дали ми харесва ролята и изпълнението на М.Бакалова, нито дали ми харесват филми като "Борат"2. Не, не ми харесват! Нито пък ми харесват изпълненията на повечето от нашите актьори- викащи, кряскащи истерично, смятащи се по сцената, разсъбличащи се без нужда и т.н."модерни" прийоми . Харесват ми филми като италианския филм "Младост", но това е мое мнение. А големият въпрос е, защо един педагог си позволява такива определения за своя студентка! Даже я научил да чете стойностни книги? Та тя не идва от нищото, тя е от един, открай време, открит град. И преди това е учила в музикално училище.

    Коментиран от #43

  • 38 Това,

    3 1 Отговор
    че е учила в музикално училище изобщо не е гаранция,че е чела книги, за съжаление!

    Коментиран от #39

  • 39 Тъкмо

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Това,":

    си помислих същото - това , че е учила в музикално училище не гарантира, че е чела книги, които помагат в израстването на личността. Без да обиждам, но има и нелицеприятна страна на музикалното училище. Там учениците са два вида: едните, посветени на 100% на инструмента на който свирят; за другите - муз. училище е "спасение" от "трудните" предмети - математика, химия, физика..., които не са включени в училищната програма...Не знаем историята на Мария - свирила на флейта и накрая станала актриса.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Българан

    5 2 Отговор
    Дайте да я сразим напълно, тази наша Мария, позволила си да отиде до Холивуд, че и да спечели куп награди, без да пита никого и без да се съобразява с височайши мнения! И тогава ще настъпи едно спокойствие, самодоволство и пълно умиление сред висшите полети на мисълта, така характерни за нашата действителност.
  • 41 То като

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Тъкмо":

    гледам и американската действителност не е по-различна
  • 42 Пропусна

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Тъкмо":

    Да спомене, че е била мис Несебър
  • 43 Големият

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Същността":

    въпрос е, ЗАЩО въобще се коментира изказването на проф .Добчев!!! Като учител, който е работил с Мария, ТОЙ ИМА ПРАВО на своята оценка, независимо дали е критична или похвална. Защо се вдига този истеричен шум ? Може би защото в световен мащаб се забелязва "поход" срещу установените и утвърдени критерии в изкуството. Може би защото се провежда една мащабна кампания срещу авторитетите, отстояващи стандартите в различните жанрове. Малко ли известни творци пострадаха от всякакви обвинения ( ми ту) и бяха низвергнати и извадени от активна творческа изява. Джеймс Ливайн ( Метрополитен), Кевин Спейси….,че накрая и Пласидо Доминго . Дали това не е проправяне на път на посредствеността и пошлостта, която докосва само първичните инстинкти, без да предизвиква дълбочина. Май много НПО - та и у нас захлебиха и сега се надвикват за да заслужат трохите.
    А времето ще покаже дали и как Мария ще инкасира своята известност.
  • 44 Милен Панайотов

    1 0 Отговор
    А що е то "Холивуд"? Това ли е пътеводната светлина? Т. е. "еталонът"? На мен европейското кино винаги е било по-интересно. Както и латиноамериканското.
  • 45 Добчо Иванов

    0 1 Отговор
    Абе, може ли някой да ми каже И. Добчев как е станал професор? Оня ден четох за някакви скандали и изпълнения и с И. Ласкин от с. Рупча... 😂😂😂
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Знае

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Bbbbbb":

    и го е казал много ясно " някои хора не търпят критика. От 9 кладенеца ода ще изкарат, че да преобразят пошлото на културно. "
    Пак прочети и помисли. Може и да схванеш