Last news in Fakti

1 Март, 2021 18:29 3 748 5

Васко Василев става професор в Полша

  • васко василев-
  • полша-
  • професор-
  • цигулар

Родният музикант ще преподаде уменията си с цигулката в края на април

Васко Василев става професор в Полша - 1
Снимка Архив: БГНЕС

Цигуларят Васко Василев ще преподаде знанията си в класическата музика на мастър клас в полския град Шчечин. Българинът бе избран от местната академия за един от професорите за образователното събитие.

Освен него умения с инструмента ще предават още Кшищоф Венгжин, Емануел Салвадор и др. Ентусиастите да „откраднат занаят“ от доказалите се вече музиканти ще могат да се запишат за участие в мастър класа до 15 март, като във формуляра имат опцията да изберат дали да бъдат активни или пасивни курсанти, пише вестник "Монитор".

Именно класът с цигулка ще посрещне най-много студенти, издават организаторите. Общо 14 места са свободни за лекциите на Василев и компания, докато за други инструменти като виола и чело ще бъдат приети едва по 8 начинаещи музиканти. „Участието се определя по реда на заявленията“, уточняват още от класическата академия.

Всички ученици пък ще бъдат посрещнати между 26 април и 3 май в Шчечин. Организаторите си запазват правото да променят графика със занятията предвид проблематичната обстановка, свързана с COVID-19.

Към момента обаче планът включва провеждането на индивидуални уроци с курсантите, работа с камерни групи. Участниците ще имат възможност да работят и върху собствени програми заедно с утвърдените си преподаватели. Василев и останалите професори ще подготвят студентите още за оркестрови прослушвания, записване и публикуване на собствени записи, ефективно използване на социалните платформи и начини за финансиране на художествени проекти.

Класическата академия в Шчечин е предназначена за възпитаници на художествени училища и соло музиканти, свирещи на струнни инструменти.

Междувременно Василев няма да наруши традицията си да се върне и тази година в родината. Майсторът на тънката струна ще свири за почитателите си в зала 1 на НДК на 20 октомври. Концертът ще се състои година след като цигуларят отбеляза 50-годишния си юбилей в столичен клуб.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво!

    2 1 Отговор
    Скрибуца като Паганини това момче,и е ненадминат у нас,съпоставим само с Минчо Минчев,талант..
  • 2 Фен

    3 0 Отговор
    Браво на Васко Василев!... като няма какво да се открадне, тук хора като него от власта не се ценят или само да си напрсвят Пр
  • 3 Перо

    4 0 Отговор
    Васко Василев е един от малкото с които можем да се гордеем. Нивото му е много над това събитие!
  • 4 Браво Мастер

    3 0 Отговор
    Да свириш е дарба , да учиш хората да свирят е призвание!

    Защо няма и в политиката в България ,такива личности?
  • 5 Васко Чалгата

    1 0 Отговор
    По чалга ли е станал професор в Полша???