Last news in Fakti

2 Март, 2021 11:15 1 691 3

Това е едва втората жена със "Златен глобус" за режисура в историята

  • клои чжао-
  • режисьор-
  • награда-
  • златен глобус

Тя е първата жена от азиатски произход, която печели награда за най-добър режисьор

Това е едва втората жена със "Златен глобус" за режисура в историята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Клои Чжао стана едва втората жена с режисьорското отличие на наградите Златен глобус и първата от азиатски произход, а създаденият от нея "Земя на номади" спечели наградата за най-добър драматичен филм, съобщи Асошиейтед прес.

Първата жена с награда Златен глобус за режисура е Барбра Стрейзанд с "Йентъл" през 1984 г. До тази година само пет жени бяха номинирани в категорията, пише БТА.

Чжао беше едната от трите режисьорки с номинация за награда Златен глобус. Тя се наложи над Реджина Кинг ("Една нощ в Маями"), Емералд Фенъл ("Момиче с потенциал"), Дейвид Финчър ("Манк") и Арън Соркин ("Процесът срещу Чикаго 7)."

Искам да благодаря специално на номадите, които споделиха историите си с нас", каза Чжао, приемайки наградата Златен глобус за режисура виртуално. Тя благодари изрично за оказаната помощ на действителния номад Боб Уелс, който участва във филма.


"Това каза той за състраданието: "Състраданието е премахване на бариерите помежду ни. Биене на сърце до сърце. Твоята болка става моя болка. Смесва се и се споделя между нас".

"Затова се влюбих в правенето на филми и разказването на истории, защото ни дава възможност да се смеем и плачем заедно, дава ни възможност да учим един от друг и да проявяваме повече състрадание един към друг", каза Чжао, приемайки наградата. „Благодаря на всички, които направиха възможно да правя това, което обичам".

Във виртуален коментар "зад сцената" Клои Чжао добави, че несъмнено много други жени преди нея са заслужавали наградата. Тя беше номинирана и в категорията за сценарий, но я измести Арън Соркин.

"Земя на номади" е за хора, които се местят от място на място, търсейки обикновено ниско платена работа. В главната роля е двукратната носителка на награда Оскар Франсис Макдорманд. В лентата участват и непрофесионални актьори.

Франсис Макдорманд беше номинирана за Златен глобус за най-добра актриса в драматичен филм, но загуби от Андра Дей. Филмът спечели през септември миналата година наградата Златен лъв на кинофестивала във Венеция. Той е сред фаворитите за номинациите за наградите Оскар.

Клои Чжао е на 38 години. Родена в Китай. Първият ѝ пълнометражен игрален филм е "Песни, на които ме научи брат ми" от 2015 г. Става известна през 2017 г. с "Ездачът". Сега работи върху "Вечните" на Marvel, който се очаква да излезе по екраните тази есен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Killer

    2 0 Отговор
    Нали реват за капитализъм?
    'Ми т'ва е той-който може.
    А не, както сега, задължително поне един негър, жена или различен, само защото са негър, жена или различен, а за способностите им-нито дума.
  • 2 ехооо

    3 0 Отговор
    Отново разделения жени/мъже, всички сме човеци бе хора, има ли някакво значение....

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.