Last news in Fakti

2 Март, 2021 12:48 2 929 7

Откриха древни гробници на 5000 години в Полша

  • гробище-
  • гробница-
  • полша-
  • древността

Учените смятат, че това е най-древното гробище от този вид в Полша

Откриха древни гробници на 5000 години в Полша - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Полски археолози са открили в южната част на страната седем напомнящи на мегалитни гробници, чиято възраст е 5,5 хиляди години, съобщи Полската агенция по печата, цитирана от NOVA.

Находката е била направена в местността Дембяни в Свентокшишкото воеводство. По мнението на учените това е най-древното гробище от този вид в Полша. Неговото главно отличие се състои в това, че гробниците били във вид на изтеглен трапец и стените били изградени не от камъни, а от дървени стълбове.

Дължината на гробниците е 40-50 метра. "По-дългите части на стените са били укрепени с дървени огради, докато по-късите източни стени имали вход към нещо като погребален параклис", изтъква един от изследователите, археологът Марчин Пшибила. По неговите думи в подобен тип гробници по правило са се извършвали единични погребения.

Както изясниха учените, под насипите е имало могили, в чиито изграждане са се използвали конструкции от варовикови камъни. Но още по време на функционирането им от тях са били извадени останките на мъртвите и екипировката. Това са били ритуални действия, които често се срещат при погребенията от този период.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монтанчанин

    8 1 Отговор
    Тего те древния македонец,айде макета откриха родата ви чак в полша,вие сте били велик народ и границите са ви били безкрайни както и глупостта и просенето.

    Коментиран от #5

  • 2 Абе

    0 0 Отговор
    Само Чичу не го намериха
  • 3 Кака Наска

    8 2 Отговор
    Земята е на 6000г. Кокалите на динозаврите в музеите са от пластмаса, а вие никога не сте виждали вкаменелостите "оригинали", зашото просто не съществуват. Откривателят на австралопитека сам си призна, че е дялкал маймунски череп да го направи да изглежда човешки. Всички археолози са масони и почти всички са обратни, а и не на последно място, да си знаете Земята е ПЛОСКА.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Кака Наска

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кака Наска":

    Рисунките в Магурата са ги драскали пияните комунисти през 50-те по време на една от окултните им сбирки.
  • 5 Врачанин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монтанчанин":

    Кви макета бе, тва са древните укри, предшествениците на сегашната цивилизация. Слава Усраини!

    Коментиран от #7

  • 6 МОРСКА ОХРАНА

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кака Наска":

    ОХРАНАТА НА ТРУДА- С ТАЯ ПЛОСКА ГЛАВА, КАКО НАСКЕ, КАК ЩЕ ТИ СЛОЖЕМ КАСКА ГА ДОЙДЕШ НА АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ ОТ ПРАИСТОРИЧЕСКО ВРЕМЕ????? ОПРЕДЕЛЕНО ГЛАВАТА ТИ Е ПЛОСКА И МЯЗАШ НА КАЛКАН. ОТИ ОТДАВНА НЕ СЪМ РУЧАЛ КАЛКАН , СТАВАШ ЗА ТИГАНА.
  • 7 ТРИМАТА ГЛУПАЦИ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Врачанин":

    ПОЛША БРЕ ТОЛУП. ДЕ ТАКА ЧЕТЕШ ПРЕЗ ДВА ,ТРИ РЕДА. ФОКОСИРАЙ ДЗЪРКЕЛИТЕ И СЛАГАЙ ЦАЙСА 12 ДИОПТЪР. НЯКОЯ ГАРГА ДА НЕ ТИ Е ПУСНАЛА КАМЕН ВРЪЗ ГЛАВАТА???? ПОЛСКА ХОЛЕРА, ХОЛЕРА ПОЛСКА!!!!!!