5 Март, 2021 10:42 1 858 1

Журито на Берлинале обяви първите победители

  • берлинале-
  • златна мечка-
  • отличени-
  • кинофестивал-
  • международен кинофестивал в берлин-
  • елица петкова

Режисьорката Елица Петкова бе сред отличените на тазгодишния кинофестивал в Берлин

Журито на Берлинале обяви първите победители - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Журито на тазгодишния 71-ви международен кинофестивал в Берлин обяви първите лауреати - победителите в категорията за най-добър късометражен филм, съобщи сайтът на кинофеста.

"Златна мечка" за най-добър късометражен филм получи работата на режисьорката от Молдова Олга Луковинкова за работата си "Моят чичо Тудор". Кинотворбата е копродукция на Белгия, Унгария и Португалия. Филмът е посветен на осмислянето на детска травма от страна на главния герой. Журито отбелязва "личното мъжество в комбинация със забележителното кинематографично майсторство" на авторката на наградения късометражен филм.

Със "Сребърна мечка" /наградата на журито/ за късометражен филм беше удостоена работата на китайския режисьор Чжан Далей "Day is Done" (Отиващият си ден). В нея се разказва за вълнуващата среща на внук с дядо си. Според журито "художествената постановка изглежда крайно естествена и ненатрапчива" и чрез нея е създаден един "изпълнен с чувства семеен портрет".

Стана известно и заглавието на късометражния филм, който ще бъде номиниран от Берлинале за наградата на Европейската киноакадемия - "Великденски яйца" на Николас Кепенс, копродукция на Белгия, Нидерландия и Франция.

Режисьорката Елица Петкова пък получи стипендия от Берлинале, съобщиха от пресслужбата на кинофестивала.

Тя бе отличена заради филма си "Работникът" (Der Arbeiter). Той разказва историята на българина Георги, който иска да осигури по-добър живот на семейството си.

След инцидент в родината, той тръгва да търси щастието сам в Берлин. Благополучието обаче не е гарантирано и той попада в сивия сектор, белязан от експлоатация и форми на съвременно робство.

Стипендията се присъжда съвместно от програмите "Перспективно германско кино" и "Талантите на Берлинале" от 2017 г. Тя подкрепя дългосрочно режисьори и сценаристи, като в допълнение към стипендията от 5000 евро, наградата осигурява и индивидуална менторска програма на отличените. Тази година заедно с Елица Петкова са подкрепени Йонас Матаушек и Кристиян Йоханес Кох. Те бяха избрани от журито Лили Херинг, Клаудия Леман и Симон Дат Ву.

Елица Петкова участва и в 70-ото издание на Берлинале с филма "Риба, плуваща по гръб", с който се дипломира в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, цял ден

    0 0 Отговор
    нито един коментар, за българка направила филм за експлоатацията на белия човек. Но виж за девойката, дето накарала дедо да бръкне в панталона, не спряха коментарите. Гладът и злоупотребата с човешките права на белите хора не са ви интересни, не продават страници, не са така значими като порнографията на ”новите ценности”.