13 Март, 2021 14:08 1 564 11

Звездно международно жури избра тримата финалисти в тазгодишния конкурс на Фондация „Стоян Камбарев“ за млади филммейкъри

  • стоян камбарев-
  • жури-
  • финалисти-
  • филми-
  • конкурс

Тримата са учили и специализирали кино в чужбина, но сега са се върнали в България и снимат усилено новите си филми тук

13-членното звездно международно жури избра тримата финалисти в тазгодишния конкурс на Фондация „Стоян Камбарев“ за млади филммейкъри НАГРАДА ЗА КИНО 355.

Виктор Иванов с проект за филм „Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ и Росица Траянова с проект за филм „10 яйца” продължават във финалния етап на надпреварата.

От получените кандидатури десет млади режисьори привлякоха най-много вниманието, но селектираните финалисти с техните синопсиси и идеи за реализацията им, се отличиха с висока мотивация и страст за кино при избора на журито с Председател легендарния Освалдо де Сантис (33 години президент на Twenty Century Fox- Italy), Почетен председател големият ни кинорежисьор проф. Георги Дюлгеров и членове от Холивуд, Англия, Италия и България - все забележителни продуценти, сценаристи и режисьори.

За трета поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ предизвика младите кино творци с нещо ново, смело и различно –НАГРАДА ЗА КИНО 355. Те имаха 45 дни, в които да подадат кандидатурите си в специална форма на сайта на Фондацията - kambarev.com.

И сега 3-мата избрани кинорежисьори трябва да заснемат, монтират и предадат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Условие бе в заглавието на проекта да присъства числото „10“, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема, стил и жанр.

Ето и повече за избраните финалисти за 2021 година, като общото между тях освен дарбата, смелостта и нетрадиционния подход е, че и тримата са учили и специализирали кино в чужбина, но сега са се върнали в България и снимат усилено новите си филми тук:

ВИКТОР ИВАНОВ

Проект за филм – „Да умреш 10 пъти”

Виктор е на 29 години, роден в Кюстендил. Израствайки с Аниме, в последствие се влюбва в киното и особено във френската нова вълна, която изгражда стила му до огромна степен. Завършва кино и телевизия в НБУ, след което специализира в Италия в кино кампуса “Cinemadamare”.

Продължава да снима във Франция, Хърватия, Италия, Сърбия. Има реализарини дузина късометражни филми, сред които „Neno Who Killed His Father“ , „Seconda Categoria”, „Vuja De“ и „Locus Amoenus“, който получава награда Рrivet screening на Biennale Di Venezia 75 и наградата на регион Umbria. Режисирал е много музикални видеа, а в момента работи над дебютния си пълнометражен филм.

РОСИЦА ТРАЯНОВА

Проект за филм – „10 яйца”

Росица е на 27 години, родена в Балчик. През 2019-та завършва кино-режисура в Париж. Режисирала е четири късометражни филма, сред които „Наречи ме както искаш“ на LGBTQ тематика, номиниран за най-добра драма на фестивала „Canada Shorts” и „Цветята на Алжиреца“,който взима участие в CineLibri 2019 и печели награда за най-добра адаптация на „Moscow Shorts“.

Последният ѝ филм „Пардон“ печели „Златна Лисица“ за най-добър филм на Calcutta International Film Festival, а първият „Обичам те, татко“ е селекциониран на повече от 30 международни фестивала, включително „Short Film Corner“ в Кан. Росица е работила в редакцията на „Канал Плюс“ в Париж. От скоро се живее в София. Освен кино, обича да пише поезия под псевдоним Роуз Траян. През 2012г. излезе дебютният ѝ роман „Химера за живот“.

ЕЛЕНА ЧЕРГИЛАНОВА

Проект за филм – „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“

Елена е само на 22 години. След като завършва Американския колеж в София, заминава за Англия, за да учи „Кино“ в University of Reading, но през 2017-та се премества в Берлин, където продължава филмовото си приключение с интензивен курс по „Експериментално кино“ в Met Film School.

Следва „Графичен дизайн“ в Berliner Technische Kunsthochschule. По време на обучението си там създава краткия експериментален филм „Toccata“, който ще разпространява под формата на видео инсталация в галерии. През миналата година снима „The Main Course“ в една изоставена фабрика и бивша военна база, с който критикува месодобивната индустрия и специсизма. Елена е силно повлияна от сюреализма и смело експериментира с визуализацията на филмите си.

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той? Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 12-тата Церемония за връчване на годишните награди за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“, която ще се състои на 22 април 2021 г. в JOY Station.

Гостите ще гледат премиерно трите филма, ще гласуват на живо и така ще определят третия носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355. Той ще получи прекрасната авторска статуетка на Деница Боева и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори - Nova Film, UFO Film and Television Studios и ARS Digital Studio.

Фондация „Стоян Камбарев“ с гордост информира още, че вече са готови и скоро предстоят премиерите на двата изключително любопитни филма на Носителите на НАГРАДА ЗА КИНО 355 от изминалите 2 години. Те са осъществени благодарение на Фондацията и продуцирани от Деси Тенекеджиева, а именно: „Отвъд Бетона“ на Йордан Михайловски и „Мечтата на Наташа“ на Ваня Бойчева.

С удоволствие подкрепихме и новите късометражни филми не само на победителите, но и на талантливите финалисти на кино конкурса ни - Евгения Танева и проекта ѝ „Сашето и неговата камера“ както Стефани Райчева и филма ѝ „Баба“.

Така Фондация „Стоян Камбарев“ продължава да дава криле на младите кинорежисьори и благодарение на НАГРАДА ЗА КИНО 355 всяка година ще се появяват редица нови и вълнуващи български филми, които смело поемат към световните кинофестивали.

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, MERCI, IDEA comm, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Филммейкъри! Бухахах В тесен роднински кръг ще се на пият на дърво, в лгбт стайл след това ще се уважат. И всичко е точно.
  • 2 Историчка

    5 3 Отговор
    България е райско място за некадърниците - само тук се получават помощи за нищо ненаправено! Кадърните са в САЩ и Англия.

    Коментиран от #8

  • 3 Емил

    3 1 Отговор
    ЕЛЕНА ЧЕРГИЛАНОВА - тази да не е внучка на ген. Чергиланов и дъщеря на Илия Павлов?
  • 4 Анонимен

    3 2 Отговор
    Аз съм успешен кидмейкър и шитмейкър - за мен награда няма ли от някой прайзмейкър?
  • 5 Бръм

    3 1 Отговор
    Аха, журито поръчало всички връзкари а си сложат числото 10 в заглавието на филма, че да не сбърка, кои трябва са платените победители.
  • 6 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 0 Отговор
    При толкова много мейкъри,
    трябва да отбележим, че ББ е Nothingmaker...
  • 7 Дедо ви

    5 1 Отговор
    Тази публикация на български ли е или аз нещо съвсем съм изкуфял?

    Коментиран от #9

  • 8 нашия

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Историчка":

    историчката...чети история....не гледай научнопопулярни филми...само съвет
  • 9 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    тези докато са "ФИЛММЕЙКЪРИ" не би трябвало да получават финансиране от бълфарска фондацият т.е. български пари

    Коментиран от #11

  • 10 Сульо

    1 1 Отговор
    Доказа се че конкурса на "фондацията" е за млади диви reйoвe. Справка - миналогодишния "победител" зализания крис захариев на който от 100 верси му личи какъв е...
  • 11 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "нашия":

    Правилно, те са гнусни диви re..пардон кинаджии....