25 Март, 2021 16:22 2 807 2

Картина на Банкси беше продадена за рекордна цена

  • банкси-
  • banksy-
  • картина-
  • продадена-
  • благотворителност-
  • стрийт арт-
  • художник-
  • на търг

Приходите ще отидат в подкрепа на персонала и пациентите в университетската болница в Саутхемптън

Картина на Банкси беше продадена за рекордна цена - 1
Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Картина, свързана с пандемията от коронавируса на графити художника Банкси беше продадена на търг в Лондон за рекордна сума.

Първоначално творбата беше оценена на 2,5 до 3,5 милиона лири, но бе продадена четири пъти по-скъпо - за 16,75 милиона британски лири (19,45 милиона евро), пише Ройтерс.

Черно-бялото произведение се казва "Game Changer". Картината изобразява момче, което си играе с новия си любим герой - медицинска сестра. Играчките на Спайдърмен и Батман пък са изхвърлени в кофата за боклук. Ръката на куклата е протегната напред, подобно на тази на Супермен.

Творбата, която беше представена през май миналата година в болницата в Саутхемптън, бе в знак на почит към здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

Заедно с допълнителните такси крайната цена на "Game Changer" достигна 16,758 милиона паунда (23,10 милиона долара) и така сумата е рекордна за Банкси. Предишният му рекорд бе поставен през 2019 г. - 9,9 милиона лири за творбата "Парламентът на маймуните".

A post shared by Banksy (@banksy)

Приходите ще отидат в подкрепа на персонала и пациентите в университетската болница в Саутхемптън.

Продажбата се състоя, когато британците в цялата страна отбелязаха една година от пандемията. Минута мълчание бе запазена в памет на хората, които изгубиха борбата с вируса.

Знакови сгради пък бяха осветени. Точно преди година британците получиха нареждане да останат по домовете си, за да спрат разпространението на заразата.

Пандемията вече е погубила повече от 126 0000 души в Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор
    Не знаете ли,че СОООтби е най голямата перачница ??
  • 2 Щом е за благотворителност,

    4 1 Отговор
    нищо против надценяването на определени картини. С това не отричам Банкси, в него поетичното и социалната критичност са в превъзходно съчетание.