Last news in Fakti

27 Март, 2021 07:41 1 731 4

Отбелязваме Международния ден на театъра

  • международен ден-
  • театър-
  • култура

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто

Отбелязваме Международния ден на театъра - 1
Снимкa: Shutterstock

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

Но и тази година, както и миналата по това време, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус. Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    онзи ден у нас една ЗВЕЗДА ИЗГРЯ НА НЕБЕТО ТАТЯНА ЛОЛОВА ПОКЛОН
  • 2 123

    1 0 Отговор
    Театъра ще е на 4.04.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 йодирана СОЛ

    0 0 Отговор
    Дали ББ ще изпрати поздравителна телеграма ? Ако въобще знае какво е думите КУЛТУРА , таятър , изложба , концерт ? !