Last news in Fakti

14 Април, 2021 09:54 2 708 11

Уил Смит бойкотира щата Джорджия

  • уил смит-
  • закон-
  • джорджия-
  • филм-
  • бойкот-
  • расово неравенство-
  • равенство-
  • emancipation-
  • робство-
  • малцинства

Там са създадени филмите на "Марвел" и сериалът "Живите мъртви"

Уил Смит бойкотира щата Джорджия - 1
Снимка: shutterstock

Следващият филм на Уил Смит няма да бъде заснет, както беше предвидено, в щата Джорджия, в знак на протест срещу новия закон, който ограничава избирателните права на малцинствата, и особено на афроамериканците, съобщават международните информационни агенции.

Филмът "Освобождаване" ("Emancipation"), посветен на историята на робството в САЩ, режисиран от Антоан Фукуа и с участието на Уил Смит, вече няма да бъде снимана в щата Джорджия поради нов закон за гласуване, подписан от губернатора Брайън Кемп в края на март.

„В този момент нацията се примирява със своята история и се опитва да премахне остатъците от институционалния расизъм, за да постигне истинска расова справедливост“, заявиха Смит и Фукуа в съвместно изявление в понеделник.

„Не можем с чиста съвест да осигурим икономическа подкрепа на правителство, което приема регресивни закони за гласуване, които имат за цел да ограничат достъпа на избирателите. Новите закони за гласуване в Джорджия напомнят на пречките при гласуването, които бяха приети в края на ерата на Реконструкцията, за да попречат на много американци да гласуват. За съжаление се чувстваме принудени да преместим работата си по филмопроизводството в друг щат. ", се казва още в общото им изявление.

Щатът Джорджия е сред най-предпочитаните за снимане на филми в САЩ заради предлаганите данъчни стимули. Там са създадени филмите на "Марвел" и сериалът "Живите мъртви".

Миналия месец обаче, беше одобрен текст срещу изборните измами, който засилва контрола върху избирателите, гласуващи по пощата. Той предизвика критики и призиви за бойкот.

Уил Смит и режисьорът на филма Антоан Фукуа се присъединяват към това протестно движение.

"Съвестта ни не ни позволява да подкрепим икономически една власт, която прилага ретроградни избирателни закони, целящи да ограничат достъпа до урните . . . За наше съжаление се чувстваме длъжни да преместим снимачната площадка от Джорджия в друг щат", пишат те в комюнике.

Освен засиления контрол, новият закон предвижда и по-малък брой урни за бюлетините на улиците.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    17 4 Отговор
    Още един започна с жантажите...
  • 2 zeus

    25 1 Отговор
    Нещо не разбирам, искат да ограничат манипулациите при гласуване по пощата, не виждам това да засяга пряко и само черните

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 3 Тоа па

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Всичко което ограничава измамите и престъпността е расизъм ! Да живей Америка !
  • 4 White lives matter

    19 1 Отговор
    Значи този афро е против ". текст срещу изборните измами, който засилва контрола върху избирателите, гласуващи по пощата. " !?!? Накъде е тръгнал този свят ?
  • 5 Един от журито

    16 1 Отговор
    Уил Смит е един доказан расист. Както при хората с бял цвят на кожата, така и при чернокожите има подобна измет. А този иска Оскар само защото е черен, иначе бойкотира наградите заедно с жена си.
  • 6 Долу сащ

    11 1 Отговор
    Такива новини ме радват. Черните започват да надигат глава на расова основа. Да видим отговора на белите. Аз спирам да гледам филми с черни, сиреч американски ... Същото стана и с ф1, купиха ги кравари, наложиха мулата, и ф1 е пред закриване...
  • 7 Българина

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Белите не могат да скачат, но черните не могат да четат и пишат... Тоз е лидер на краварското дпс
  • 8 Някой си

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Не съм гледал какви точно правила са въвели, но подозирам, че вече в Джорджия ще има нещо като активна регистрация (или нещо подобно), която да направи гласуването по пощата по-сигурно. Изобщо процедура, която изисква грамотност и предварително усилие, а това ще изолира от избирателния процес един контингент избиратели, които иначе имат право на глас. Само се чудя защо Уил Смит се е притеснил от това... :)

    Коментиран от #9

  • 9 1234

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой си":

    Ами явно защото е неграмотен.... Нормално. Африка е хубав континент ама с кофти население... Л Ди Каприо го обясни чудесно в Джанго без окови, за шиповете на тила на черепа говоря...
  • 10 Анонимен

    8 0 Отговор
    Значи и негови филми няма да гледам вече
  • 11 заплес

    5 2 Отговор
    Квитман- на малките пиленца е забранено да пресичат пътищата. Неделя е забранено носенето на сладолед в задния джоб. Acworth - всеки местен жител е задължен да притежава гребло. Athens-Clarke County - забранено е да се обещава златната рибка, като награда от бинго. И още много смях, ако потърсите безумни закони САЩ.