Last news in Fakti

14 Април, 2021 12:15 2 495 16

Издават книга на Раковски по случай 200-годишнината от рождението му

  • георги раковски-
  • геогри стойков раковски-
  • юбилей-
  • годишнина-
  • горски пътник-
  • книга

Сдружение „Българска история“ публикува луксозно юбилейно издание на поемата "Горски пътник"

Революционер, публицист, изследовател на българската история и етнология, Георги Раковски е една от знаковите фигури на Възраждането. Неговият принос към родната литература е оценен високо, а сред множеството му произведения се откроява „Горски пътник“.

По случай 200-годишнината от рождението на видния котленец, която отбелязваме на днешна дата, сдружение „Българска история“ публикува луксозно юбилейно издание на поемата. Любопитен факт е, че за последен път тя излиза самостоятелно през далечната 1958 г., което я прави непозната за голяма част от съвременните читатели.

Издателите подчертават, че публикуваната в Нови Сад преди повече от век и половина творба е първият значим художествен текст, възпяващ хайдушкото движение. Нещо повече, литературната критика приравнява значението на текста за българската национална митология с това на „История славянобългарска“.

Сюжетът заимства епизоди от биографията на самия Раковски, а произведението бързо се превръща във вдъхновение за редица изтъкнати революционни дейци. Легендарният Хаджи Димитър например заявява, че „след прочитането на „Горски пътник“ ние станахме политически хайдути“.

Издават книга на Раковски по случай 200-годишнината от рождението му
Снимка: "Българска история"



Освен със своите полиграфически достойнства, настоящото издание се отличава с над триста редакторски бележки, даващи необходими разяснения върху емблематичния възрожденски текст, допълват от „Българска история“. В пълен вид са оставени разясненията на самия Раковски, които той нарича „Замечания“.

До броени дни книгата ще бъде налична в книжарниците, а вече може да бъде поръчана и онлайн на сайта на Българска история.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    7 5 Отговор
    Истински българин - русофоб!

    Коментиран от #2

  • 2 По добре

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    да издадат "Преселение в Русия или руската убийствената политика за българите"

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Българин

    2 5 Отговор
    Ултра русофил !
    Единствения случай в световната история, в който човек сам организира разузнавателна организация в полза на държава, която не му е родна - "Тайното общество" военно разузнаване за Русия срещу Турция.

    Коментиран от #10

  • 4 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Турските и американските тролове веднага нарекоха Раковски - най-големия русофил "русофоб" . "😜 Жалки натовски подметки !

    Коментиран от #7

  • 5 ПАТРИОТ

    6 3 Отговор
    ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЕЦ, ОТКАЗАЛ ДА СЪДЕЙСТВА НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НИ, КАТО НАЦИЯ! ПОКЛОН ПРЕД ТАКИВА ХОРА. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!
  • 6 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "По добре":

    За пред турската власт писал срещу Русия . А на практика - организирал руския военен шпионаж срещу турците .
  • 7 Историк

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Вземи чети бе неграмотни ми човече, не само БЛЯ БЛЯ БЛЯ!
  • 8 Реалист 2

    5 2 Отговор
    Пишман историците от Нов български и институтите на Сорос опитват и Раовски да изкарат ..."русофоб" .
    Не ви ли е срам , бе турско-американски слугини ? Човека , Раковски е организирал руско военно разузнаване в България !
  • 9 Историк

    2 2 Отговор
    Много късно в завладяната от руската мафия територия и младите не знаят ,а старите русофили с промити мозъци не четат неговите предупреждения за руските пъклени планове
  • 10 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Руснак пак лъжеш и крадеш никнейм по навик Ти си единственият който облива форума с русофилия и лозунги, личи ама много явно
  • 11 Летописец

    4 1 Отговор
    След избухването на Кримската война през 1853 г. Раковски заедно с група българи създава в Свищов Тайното общество, което има за задача да събира пари за освобождението и сведения за османските войски и да ги предава на руското военно командване. Новосъздаденото Тайно общество приема като знаме на бъдещата българска държава трибагреника Ч зелено, бяло и червено. За осъществяването на тази задача Раковски и неговите другари постъпват като преводачи в турската армия. Тяхната дейност обаче е разкрита и той отново е арестуван. При отвеждането му в Цариград обаче успява да избяга. Членовете на Тайното общество продължават да събират средства, като под формата на дарения за читалище остават 20 процента, а 80 отиват за въоръжение. Копирано от standartnews.com
  • 12 АНОНИМЕН

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "По добре":

    Има две документирани големи преселения на по около 150 000 българи всяко! Едното е след войната през 1829-30г.! Другото е след т.нар. Кримска война през 1853-56г.! Направо са ни спазарили руснаци и османци като овце на пазара! Оттук на север българи-християни; от Кавказ насам черкези и прочее мюсюлмани!
  • 13 АНОНИМЕН

    2 1 Отговор
    Търсете и намерете информацията за войните 1829-30, 1853-56 година! Какво и защо са правили британците в Крим!? На колко фронта е водена тази война! Кой е Дибич Забалкански и какво е правил този полски немец-шляхтич и руски генерал тук в българските земи през 1829-30 година?! Колко българи са се изселили към Украйна, Молдова по онова време!? И колко черкези от Кавказ са докарани и населени тук по нашите земи!?
    Въстанието в Тракия 1829 избухва в хода на поредната Руско-турска война и обхваща Тракия от Сливенско през Сакар до Странджа и Малък Самоков в Лозенградско. Българите присъединават своите отряди към руските и самостоятелно срещу турската власт.
    Тракийско въстание от 1829 година
    Въстанието фактически започва на 16 февруари 1829г. с щурма на русите превзел Созопол, когато се формира българският първи голям въстанически отряд воден от Стойко Маврудов. Cлед влизането на 20 август в Одрин на ген. Дибич Задбалкански обхваща и равнинните райони на Одринска Тракия от Одрин, Лозенград и Люлебургас до Чорлу където българите отхвърлят турската власт и поставят исканията си за освобождение.[1][2][3] През септември 1829 в Котел кап. Георги Мамарчев се готви със своите няколкостотин четници да обяви в Търново възстановяването на България, но Одринският мир е сключен на 2 септември и българите не получават нищо, освен „правото“ да се изселят в Русия.
    Западните сили Британия, Франция и Австрия, недвусмислено са готови да се намесят в полза на Турция [4]. Русия н
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор
    В НЕТ-а има всичко! А дежурния нека трие с гъбата!