Last news in Fakti

19 Април, 2021 11:13 8 240 5

След усложнения от COVID-19 почина литераторът Георги Чобанов

  • варна-
  • починал-
  • усложнения-
  • георги чобанов-
  • literner-
  • литература-
  • сайт за литература-
  • коронавирус-
  • литератор

Той бе сред изтъкнати интелектуалци на България, създател на първия демократичен сайт за литература – LiterNet

Коронавирусът взе поредната си жертва в лицето на литератора Георги Чобанов. Той е починал след усложнения, възникнали по време на боледуването му от COVID-19, съобщиха във Facebook негови приятели, които го помнят още от зората на Демокрацията.

Георги Чобанов е известен с това, че създаде първият свободен сайт за литература след 10-ти ноември – LiterNet, негови са най-стойностните рецензии за творби на български автори от последните 30 години.

Георги Чобанов ни напусна ненавършил 61 години.

Ето какво написа за него един от интелектуалците на Несебър – поетът и композитор Иван Ненков: "Не мога да повярвам. И той си е тръгнал... С Жоро Чобанов бяхме приятели от 1986 г. Учители в едно и също училище, той дойде на село по разпределение от ВТУ, а аз от Шумен... Преподаваше БЕЛ и история.

Живееше на квартира в къщата на мои братовчеди. Написа една от първите рецензии за моя книга. Беше невероятен събеседник и себесъдник, много обичаше да се разхожда извън селото и да си говори с баща ми...

Ревностен почитател на поезията на Андрей Германов. Осъмвали сме, обсъждайки стихове, книги, идеи за литературни срещи. Слушахме едни и същи рок-групи... После Жоро се върна във Варна, а аз станах учител в Морския санаториум между Слънчев бряг и Свети Влас...

"Литернет" още прохождаше, когато публикувахме там "Троянски кон" - моята първа стихосбирка. Поканих го на обща среща на бургаски и варненски писатели и поети в Несебър, на фестивала на бардовете "Морски струни", който лично организирах 16 години! Направихме представяне на сайта в залата на Археологическия музей на полуострова...

Сред участниците - Владо Стоянов, Елка Няголова, Николай Искъров, Стоянка Грудова, Роза Боянова, Атанас Радойнов, над 30 поети с китари от цяла България...

Колко щастливи бяхме тогава! А днес...

Боли ме жестоко. И той, освен голям ерудит, беше от последните мохикани сред народните будители... С изострено чувство за социална справедливост, човек на честта и достойнството. Много ще ни липсва. Няма кой да замести такава личност. Поклон! Написаното остава, но болката - също."

Георги Чобанов е роден през 1960 година. Завърша българска филология във Великотърновския университет през 1985 година. Работил е като учител, преподавател в Шуменския университет, зам.-директор и експерт по уеббазирано обучение към Центъра за дистанционно обучение на същия университет. Пише за българската литература от 19-ти и 20-ти век в сборници и периодични издания.

LiterNet e носител на наградата „Христо Г.Данов” за електронно издаване и нови технологии през 2004 година, а през 2012 година е отличен с европейката награда за мултимедийни иновации.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 13 Отговор
    Нищо му няма, починал е от друго. Коронавируса не съществува. Почиват едва 2% от заболелите
  • 2 Или истината

    6 7 Отговор
    За да създадеш сайт след 10 ноември е трябвало да минат поне едно 10 години.
    Добре, че не писаха, че го е създал преди това.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Георги Бушев

    3 0 Отговор
    Да почива в мир