Last news in Fakti

25 Април, 2021 18:22 2 561 7

Кой избира носителите на наградите „Оскар“?

  • награди оскар-
  • оскари-
  • победители-
  • решават-
  • академия за кинематографично изкуство и наука

Тази година рекорден брой хора решават кои са най-заслужилите в киното

Кой избира носителите на наградите „Оскар“? - 1
Снимка: shutterstock

9362-ма души решават кой заслужава да получи най-престижната кинонаграда за 2021 година, пишат световните информационни агенции. Тази година рекорден брой дават гласа си за наградите "Оскар".

Кои са те и как е организирано гласуването, може да разберете по-надолу:

Кой има право глас?

Всички, които гласуват за наградите "Оскар", са членове на Академията за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис. Те трябва да са утвърдени професионалисти в една от 17-те сфери на киното - актьори, фризьори, дизайнери на костюми, редактори, продуценти, сценаристи и други.

Кандидатите за членство трябва да са подкрепени от поне двама членове на Академията с изключение на номинираните и лауреатите на награда "Оскар", които могат да се кандидатират пряко. Ръководното тяло на Академията преглежда кандидатурите и взема окончателното решение.

Членовете на Академията дълго време се наслаждаваха на правото си "до живот" да могат гласуват, но след 2016 г. правилата са нови и правото на глас е свързано с предходен десетгодишен активен период в индустрията.

Кои са те?

Академията винаги е била дискретна по отношение на това кой гласува. През 2016 г., след дългогодишни остри критики, че членството в Академията не отразява многообразието в обществото, бе съобщено, че 93 на сто тогавашните 6000 членове на Академията са бели, 76 на сто са мъже и средната възраст е 63 г.

От Академията се ангажираха до 2020 г. в нея да се влеят свежи сили, като увеличи броя на жените и на представителите на етнически малцинства. Сега делът на жените в
Академията е 33 на сто в сравнение с едва 25 на сто през 2015 г.Броят на слабо представените малцинства се е утроил от 554 души през 2015 г. до 1787 или 19 на сто от членовете. През последните години се е утроил и броят чуждестранни членове на Академията, които вече са над 2100 души.

Кой и как номинира?

Повечето от номинираните за "Оскар" се избират от членовете на професионалната си общност - актьорите избират актьори, режисьорите - режисьори и т.н.

Подборът в някои от категориите като най-добър чуждоезичен филм или анимация се извършва от специална комисия. Всички членове от всички браншове могат да гласуват за номинацията за най-добър филм на годината.

Как се избират победителите?

За разлика от номинациите, всички членове могат да участват в гласуването за победител, независимо от професионалната общност. В 22 от 23-те категории наградата отива при кандидатът, събрал най-много гласове.

Изключение прави голямата награда - "Оскар" за най-добър филм. От 2009 г. тази категория се управлява от странна и сложна "преференциална" система на гласуване в няколко тура.

Всеки член подрежда номинираните филми - осем тази година по реда на предпочитанията си, но освен ако не се сдобие с абсолютно мнозинство, получилият най-много гласове не става победител автоматично.

Във всеки тур на вота филмът с най-малко гласове отпада, като "бюлетините" са него се разпределят на останалите в надпреварата според най-големият брой преференции във всяка бюлетина. Процесът продължава, докато един от филмите не премине 50-процентната бариера.

В резултат на тази система много често победител в категорията става филмът, класирал се на втора или трета позиция в преобладаващата част от бюлетините.

"Идеята на тази система е да отразява желанията на повечето от гласуващите. В противен случай рискуваме да изберем филм, който се харесва на 25 на сто от гласуващите, но останалите не понасят", обясни Рик Робъртсън, президент на Академията по време на реформата през 2009 г.

Исторически успех постигна и Мария Бакалова, която стана първата българка, номинирана за "Оскар" в категорията най-добра актриса в поддържаща роля.

За престижната статуетка Бакалова ще се съревновава с Глен Клоуз за "Елегия Хилбили" (Hillbilly Elegy), Оливия Колман за "Бащата" (The Father), Аманда Сайфред за "Манк" (Mank) и Юн Ю-джун за "Минари".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    1 1 Отговор
    Статуята е копие на египетския бог Птах. Отново масонска символика.

    Коментиран от #2

  • 2 Е И

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    какво ти пука , масоните са просто едни педepасти
  • 3 кинокритик

    3 1 Отговор
    И една добра новина- дори да не спечели Оскар, все пак нашето пате стана голема патка, като спечели заедно с Руди Джулиани ''Малинките''. Само да видим как ще си я поделят.
  • 4 Юда Оскариотски

    3 0 Отговор
    За 30 сребърника ще посоча Титуляра,но после не смятам да се беся..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Черен гарван

    4 0 Отговор
    Тая американска простотия няма да я гледам. Не и тази година откакто в номинациите трябва да има бял, азиатец, негър и джендър. Боза
  • 7 Говедото

    3 0 Отговор
    Казвах аз че ''Малинките'' са и в кърпа вързани. А па за Оскарче има да чаака..