26 Април, 2021 10:44 4 316 13

"Кръстникът" Ал Пачино стана на 81 г.

  • ал пачино-
  • рожден ден-
  • юбилей-
  • кръстникът-
  • актьор

Големият актьор отпразнува рождения си ден на 25 април

"Кръстникът" Ал Пачино стана на 81 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Великият актьор Ал Пачино навърши 81 години. Блестящо превръщайки се в безмилостен мафиотски бос или честен полицай, докосващ публиката под формата на сляп полковник или разсмивайки я в ролята на неудачен разбойник, че дори до ролята на самия дявол – за него нищо не е невъзможно, пише Дарик.

Любимият на милиони актьор е носител на Оскар за най-добра мъжка роля за "Усещане за жена". Има десетки в роли в емблематични холивудски хитове, сред които „Кръстникът“, „Белязаният“, „Жега“, „Серпико“, „Адвокат на Дявола“.

Дядото и бабата на актьора пристигат в Америка от сицилианския град Корлеоне - а години по-късно героят със същото фамилно име - Майкъл Корлеоне от „Кръстникът“, превръща един театрален актьор, непознат за широката публика, в световна звезда.

Малкият Алфредо, заедно с майка си и многото ѝ роднини, живее в Бронкс- район, който тогава е изключително престъпен. Баща му ги напуска, когато детето е на две години. Никога няма достатъчно пари, една от най-големите му радости са редките посещения на киното. След прожекция пред семейството и съседите си Сони (както го наричали приятелите му) преиграва филма, който е видял. Талантът на тийнейджъра се забелязва и започват да му поверяват роли в училищни постановки. Веднъж след пиеса един от зрителите се приближил до майка му и казал: "Та това е бъдещият Брандо!". Стоящият наблизо Ал се оживил: "А кой е Брандо?"

След няколко неуспешни опита, Сони все пак влиза в прочутото Актьорско студио, където усвоява уменията си според системата на Станиславски. Въпреки че не завършва обучението си, той се появи на Бродуей и е удостоен с престижната награда „Тони“.

"Някои актьори играят своя герой. Пачино става него", разказва наставникът му Лий Страсберг. Излизането от роля за Ал е болезнено. Когато след пиесата „Ричард III“ в гримьорната му идва да изрази възхищението си Жаклин Кенеди, той дори не става от стола си „Все още бях кралят“, припомня си актьорът.

Първата филмова роля на Пачино е на наркомана Боби във филма „Паника в Нийдъл парк“. Франсис Форд Копола е толкова впечатлен от това превъплъщение, че поставя на продуцентите на филма „Кръстникът“ ултиматум - Пачино ще е Майкъл Корлеоне и точка. А за ролята претендират Робърт Редфорд, Джак Никълсън, Уорън Бийти и младия Робърт Де Ниро.

Отношенията на снимачната площадка са сложни. Ал прави всичко по свой начин и шефовете се готвели да го уволнят, но след това виждат сцената, в която Майкъл убива капитан Маклъски и Върджил Солоцо – Турцина , и променили решението си.

"Кръстникът" носи на актьора първата номинация за "Оскар". Ал пренебрегна церемонията, тъй като му било болно, че академиците смятат неговия Майкъл за второстепенен герой и цялото внимание се насочва към Марлон Брандо.

Пачино все пак получава заветната статуетка, но едва след 20 години и от осмия път- за ролята на слепия пенсиониран военен в драмата "Усещане за жена". Известната сцена на танго от този филм била репетирана в продължение на седмица и заснемана в продължение на три дни.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    23 0 Отговор
    Не може да му се отрече-голям актьор е. Не е типичния екшън-герой, но има присъствие и всяка роля я прави напълно професионално. Да е жив и здрав и още филми с него да има.

    Коментиран от #11

  • 2 Ал Пачино

    6 2 Отговор
    Ал Пачино навърши 80 години, но миналата година - роден е на 25 април 1940. Проверявайте ги тези неща, елементарни са...

    Коментиран от #3, #13

  • 3 Пише

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Пачино":

    81, батка

    Коментиран от #4

  • 4 Пише да

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пише":

    ... след като го редактираха, батенце
  • 5 Пучо Капучо

    8 0 Отговор
    Щеше ми Пачино и Де Ниро да ги видя някога в роля на каубой, па макар и епизодична, но отиде...стари са вече. Щото иначе какъв американски актьор си, ако не си играл някога в уестърн. Справка - Никълсън, Брандо, Редфорд, Нюман и др...та ако щете и Брад Пит и Ди Каприо. За Клинт Истууд пък да не говорим - емблема на уестърните. Но въпреки това, Пачино и Де Ниро си остават любими актьори за мен. Пачино е пълен със запомнящи се роли, но тази в "Белязаният", си остава връх в класацията ми. Да е жив и здрав.

    Коментиран от #9

  • 6 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Негролюба де Нири не искам да го видя. Пачини е друга работа. Велик артист наистина. Да е жив и здрав оше много години.
  • 7 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    Извинявам се за двете грешки.
  • 8 Настопроценти

    5 0 Отговор
    Ал Пачино съм го гледал в много филми и играта му винаги е впечатляваща. Не е лесно да играеш сляп човек. Здрав и жив,и още нови успехи!
  • 9 кинокритик

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Капучо":

    Съгласен, с изключение на мераците ти да го видиш като каубой. Ами откровенно казано не е за такива роли великия Ал. А преди Белязания винаги слагам Серпико на първо място. Дори за това че, сценария е по истински случай. Но в едно няма спор. Ал Пачино е от плеядата на истинските артисти на 20 век. На Великите артисти. Да е жив и здрав и да се радва на любовта на признателната публика още много години. ЧРД, Серпико.
  • 10 2121

    4 0 Отговор
    Изключителен артист.Нищо общо с холивудските слаби артисти.Произходът му го доказва.Не е необходимо да се сравнява с Марлон Брандо.И двамата са титани в киното.Уважение и респект към Ал Пачино.
  • 11 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Честито":

    Абе, друго си е Мара Бакалова.

    Коментиран от #12

  • 12 Холиууд

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    ...е, винаги има нужда и от фльорци за масовките...
  • 13 А ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ал Пачино":

    Прочети пак заглавието