12 Май, 2021 09:52 5 397 0

Варна загуби емблематична личност

  • георги велчовски-
  • починал-
  • актьор-
  • писател-
  • режисьор-
  • варна-
  • тежко боледуване

Напусна ни Георги Велчовски - актьор, режисьор и писател

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър, съобщиха от пресслужбата на културната институция.

Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на проф. Надежда Сейкова, той играе 3 години в Добричкия театър, след което от 1977 г. се посвещава на театъра в родния си град. В Драматичен театър "Стоян Бъчваров" изиграва над 50 роли, сред които Войничето от "Опит за летене" на Йордан Радичков, реж. проф. Гриша Островски; Попришкин от "Дневникът на един луд" на Гогол, реж. Бойко Богданов; Хлестаков от "Ревизор" на Гогол, реж. Станчо Станчев; Боздугански от "Службогонци" на Иван Вазов, реж. Бина Харалампиева; Джейк от "Лъжа на разума" на Сам Шепърд, реж. Найджъл Мейстър.

В историята на Варненския театър остават великолепните му превъплъщения в Максо от "Черна дупка" на Горан Стефановск, реж. Стоян Камбарев; Полковникът от "Полковникът-птица" на Христо Бойчев, реж. Димитър Стоянов-Нов; Яворов от "Нирвана" на Константин Илиев, реж. Георги Кайцанов, Шатийон от "Бастард" по текстове на Шекспир и Дюренмат, авторски спектакъл на режисьора Явор Гърдев; Живота Цвийович от "Д-р" на Бранислав Нушич, реж. Димитър Стоянов; Зорбас от "Зорбас Гъркът" на Никос Казандзакис, реж. Никола Петков; Гробар от "Хамлет" на У.Шекспир, реж. Вили Цанков; Гардон от "Учителят" на Жан-Пиер Дюпан, реж. Ст. Станчев; Арчибалд Милър от "Черна комедия" на Питър Шафър, реж. Борислав Чакринов...

Георги Велчовски вдъхваше живот на своите драматични, лирични или комични герои със силата на изключителния си актьорски талант, фино чувство за хумор и богата култура. Звезда на Варна и Награда Варна са само някои от отличията за артистичните му постижения.

Но тъй като театърът не беше достатъчен за неспокойната му творческа натура, Георги Велчовски намери изява и на писателската и режисьорската си дарба. Написа нежни и вълнуващи стихове, 5 книги с проза, а пиесите си "Рапанът" и "Псета“ постави в театъра. Успехът на "Псета“ надхвърли границата и се игра 10 години в Харковския театър - изключително постижение за който и да е режисьор.

За един от празниците на Варненския театър постави своя забавен "Първи Частен Партизански отряд". А до неотдавна, в музея "Стара Варна“, играеше любимия си герой "Зорба Гъркът“ в своя моноспектакъл по Казандзакис.

До неотдавна Жоро беше сред нас с мъдростта, добротата и усмивката си...
Радваше се на изкуството, приятелите, природата...
Обичаше света и светът го обичаше...
Но защо ли говорим за него в минало време...
Жоро, там, където си, бъди!
Бъди в мир и светлина!
Поклонението ще се състои на 14 май, петък, от 11.30 до 12.30 часа във фоайето на Основна сцена на Варненския драматичен театър. Погребението ще се извърши в същия ден в Централния гробищен парк на Варна.
От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна

ДТ "Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА