13 Май, 2021 17:55 3 258 1

В Прага започват честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий

  • кирил и методий-
  • фотоизложба-
  • българското посолство-
  • европейска култура-
  • славянска книжовност

Ще бъде представена документалната фотоизложба „Светлината на буквите”

В Прага започват честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий - 1
Снимка : Shutterstock

Българското посолство в Чехия и Българският културен институт откриват честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Ще бъде представена документалната фотоизложба „Светлината на буквите”. Тя е дело на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и е предоставена от Държавния културен институт.

Създаването на славянска азбука в средата на IX век е от ключово значение за историята на европейската култура. В галерията на института жителите и гостите на чешката столица ще могат да разгледат 24-те табла с най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в. Всички пояснителни текстове в паната са достъпни на чешки език.

Оцеляването и съхраняването на славянската азбука се свързва с България, която играе ролята на „люлка” на духовната култура на славянските народи.

Изложбата „Светлината на буквите” може да бъде посетена до 16 юни при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    3 0 Отговор
    Можеше да сложите снимка на монумента на славянските просветители и християнски покровители на Европа св. св. Кирил и Методий от Карловият мост в Прага...все пак става въпрос,за Чехия в статията... ;-)

    *Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ