Last news in Fakti

15 Май, 2021 14:33 1 909 2

Алис Купър продава на търг картина на Анди Уорхол (СНИМКА)

  • алис купър-
  • анди уорхол-
  • картина-
  • платно-
  • търг

Цената на творбата може да достигне до 4,5 милиона долара

Алис Купър продава на търг картина на Анди Уорхол (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Платно на Анди Уорхол, намерено преди години в гаража на рок звездата Алис Купър, може да се превърне в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога в Аризона, информира БТА.

Музикалната легенда, която има дом във Финикс, Аризона, обяви вчера, че ще продаде на търг платното “Малък електрически стол”. Творбата ще бъде предложена за продан на 23 октомври на търг, организиран от галерия “Ларсън” в Скотсдейл. От галерията изчисляват, че могат да получат за нея между 2,5 милиона и 4,5 милиона долара.

“Малък електрически стол” е част от серията “Смърт и Бедствие” между 1964 и 1965 г. Уорхол често събира изображения от вестници и списания, от които черпи творческо вдъхновение. Сред тях са изображения на електрическия стол.

Публикация, споделена от EisengrⒶu (@_obscuredbyclouds)

Алис Купър казва, че творбата му е подарена през 70-те години на миналия век от тогавашната му приятелка, която е била близка с Анди Уорхол.

Шок рокаджията също така планира да покаже платното пред публика. Собствениците на галерията казват, че ще дарят част от средствата на организацията с нестопанската цел на Купър, “Солид Рок”, чиято цел е да запознава тийнеджъри с музика, танци и други форми на изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    3 0 Отговор
    Геният Анди Уорхол би направил от Бойковото чекмедже шедьовър.Но то така или иначе се оценява на над 3 000 000 €.

    Коментиран от #2

  • 2 Боко мецената

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка":

    А геният Борисов би пратил един каскет на Анди да му изземе произведенията и ако ония успее да избяга в Дубай, ще си правят компания с един череп и ще се чудят, къде е Ритона ?