23 Май, 2021 23:30 2 445 6

София посреща с концерти, парад на буквите и художествени инсталации Деня на светите братя Кирил и Методий

  • деня на светите братя кирил и методий-
  • 24 май-
  • софия

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специална инсталация

София посреща с концерти, парад на буквите и художествени инсталации Деня на светите братя Кирил и Методий - 1
Снимка: СО

София посреща с пъстра програма от концерти, парад на буквите и художествени инсталации Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

На 24 май от 9.00 ч. до 11.00 ч. пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека ще има музикална програма с участието на детски състави. Сред тях са „Студио за поп и джаз пеене“ с художествен ръководител г-жа Силвия Статкова, Детска вокална група „Сладки пуканки“ с ръководител г-жа Светлана Струнджева, Вокално студио „Дъга“ с художествен ръководител Снежана Полихронова и др. Балони с българските букви ще полетят по традиция в небето.

В 10.30 ч. от пл. “Славейков” ще стартира “Парад на буквите”, организиран за втора поредна година от сдружение “Азбукари”. Любими български думи ще бъдят подредени от децата участващи в парада, който ще мине по ул. “Г. С. Раковски”, ул. “Оборище”, паметника на Васил Левски и ще завърши с веселие в парка “Заимов”.

От 11.00 ч. в Кино „Кабана“ концертът “С Музика в Сърцата” събири солисти от Арт Център “Стринджендо“. Млади и талантливи вокални изпълнители ще представят многообразна програма с популярни песни.

Отново в 11.00 ч., но пред централния вход на Общински културен институт дом на културата "Красно село" концертът "Песенни стъпки" ще предложи на публиката изпълнения на даровити деца, песните на Илия Луков и най-дългото хоро. Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Програма "Култура“.

От 12.00 ч. пред Народен театър “Иван Вазов” започва празничен концерт, организиран от Регионално управление на образованието – София-град, в който ще участват близо 400 ученици от столичните училища. Ще се включат възпитаници на 144. СУ “Народни будители, 140. СУ „Иван Богоров“, Национална гимназия за древни езици и култури, 143. ОУ „Георги Бенковски“, Специално училище за ученици с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев", 38. ОУ „Васил Априлов“, 102. ОУ „Панайот Волов“, Първа английска езикова гимназия, Националното училище за танцово изкуство и Националния дворец на децата, които ще представят богата музикално-танцова програма.

Българска литература ще звучи през целия празничен ден на площад “Славейков” чрез специалната инсталация “Звукът на българската литература”от Storytel. Ще бъдат представени любими произведения на съвременни български автори и незабравими класици. Всеки минувач ще може да преживее по нов начин текстове с гласовете на любими лица от културната сцена, сред които са Юлиян Вергов, Койна Русева, Георги Господинов и много други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    5 2 Отговор
    Абе , Румбата оди ли до Македония , да земе буквите ?!

    Коментиран от #2

  • 2 Питай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "да питам":

    Еднокнижникът илитерат Бойко Борисов.По време на управлението МУ
    Българите се отказаха и от четене и от писане.Нацията затъпя и резултатите са на лице.Чалгаджиите бутнаха сатрапа.Честит празник.

    Коментиран от #3

  • 3 да питам

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Питай":

    Абе , не свършиха ли вече опорките ?! Живей в настоящето , не в миналото ... Ти си ..😁

    Коментиран от #6

  • 4 Мнение

    0 1 Отговор
    Това на снимката не са ли Малкия и Големия Маргини?
  • 5 Софиянец

    0 0 Отговор
    Оставка и з р о д, съсипа хилядолетен град за десет години
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    Настояще, изградено от еднокнижници, няма бъдеще.