Last news in Fakti

27 Май, 2021 13:16 11 309 17

Ефектът Евровизия: Виктория влезе в световните класации, песните от конкурса доминират чартовете

  • виктория георгиева-
  • евровизия-
  • конкурс-
  • песен-
  • виктория-
  • класация

В световната класация Spotify Viral 50 Global песните от Евровизия доминират над поп и рап хитовете от САЩ

Песните от 65-ото издание на конкурса за песен Евровизия доминират музикалните класации след финала на музикалната надпревара, който се проведе на 22-ри май. Сред тях е и песента на България “Growing Up is Getting Old”, която в момента заема 36-то място в световната класация на Спотифай “Viral 50 – Global" и попада още в чартовете на Ирландия, Нидерландия, Великобритания, Норвегия, Швеция, Полша, Белгия, Дания, Естония, Исландия, Израел, Латвия и Литва.

Виктория сподели: “Много съм щастлива, че “Growing Up is Getting Old” има такива добри резултати, не само в Spotify, но и в Tidal, Deezer, Apple Music. Вече работя по нова музика и нямам търпение да я споделя със света.”

Победителите от италианската рок група Måneskin триумфираха в световните чартове. Песента им “Zitti E Buoni” се превърна в най-стриймваната италианска песен в рамките на 24 часа и оглави класациите в 14 държави, сред които и България. Сред хитовете в платформите за музика се нареждат още песните на Франция, Швейцария, Украйна, Гърция, Кипър, Финландия, Исландия, Русия, Норвегия, Израел, Великобритания, Германия, Португалия, Азербайджан, Сан Марино, Молдова, Швеция и Малта.

България се класира на 11-то място на големия финал на Евровизия. Талантливата Виктория получи общо 170 точки от зрителите и журитата за песента си “Growing Up is Getting Old”, като има равни точки със завършилата на 10-то място от Гърция. Във втория полуфинал България завършва на 3-то място.

Българското участие в песенния конкурс Евровизия през 2020 и 2021 година се реализира като публично-частно партньорство между БНТ и Лигна Груп, с подкрепата на българската финтех компания iCard – генерален спонсор на Евровизия България.

България има общо 13 участия на Евровизия. В периода от 2005 до 2013 година страната ни има само едно класиране във финала от общо 9 участия. През 2014 и 2015 година България пропуска участие. След завръщането на страната ни през 2016, следват три години на изключително успешни класирания. През 2019 година България отново пропуска участие, но се завръща през 2020 с Виктория. Според букмейкърите тя бе фаворит за спечелване на конкурса с "Tears getting sober". Пандемията от коронавирус беше причина за отмяна на конкурса. Участието на Виктория през 2021 e четвъртото най-успешно представяне на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибитко

    35 15 Отговор
    Песента на Виктория е по-скоро акапелно пеене, а мелодията е по-скоро приспивна. Пак се потрошиха излишни пари на данъкоплатците. Крайно време е продуцент на българската евровизия да стане частна телевизия и те ако искат да трошат пари, но това разхищение при слаби резултати трябва да спре!

    Коментиран от #6

  • 2 бай Иван

    9 18 Отговор
    Викито нещо много си чупи силиконовите джучки за радост на мъжката аудитория.
  • 3 С кокал в носа

    24 16 Отговор
    Наше момиче, но да бъдем честни си е - гола вода.
  • 4 русенец

    23 17 Отговор
    Мирясаха с Мария Бакалова, ще мирясат и с тая. И ние като македонците сме твърде склонни да си създаваме фалшиви герои. Прави са по-горе изказалите се - не става за пеене това дете. Да пробва нещо друго, в шивашкият бранш търсят работнички.
  • 5 Хаджи Генчо

    6 13 Отговор
    Да си Били Айлиш в Америка и да имитираш нескопосано Били Айлиш....от България.
  • 6 Гост

    10 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бибитко":

    Ами да, крайно време е телевизия Планета фолк да почне да организира участието ни в Евровизия. Друго си е да чуят песен на български със сръбско-турски напеви и леко цигански орнаменти. Да разберат какво е балканска музика.
  • 7 Гост

    19 6 Отговор
    Ефектът от евро визия за мен е нулев . Песните от този така наречен конкурс ги игнорирам .
  • 8 Нане

    13 4 Отговор
    Слаба работа. Само дето светлените на прожекторите са по силни от изпълненията. Пък и славата заслепява...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Kremena

    13 5 Отговор
    Слушайте тъпа чалга и гнийте. Като не разбирате от музика, не пишете!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един от вас

    10 0 Отговор
    Разбирам защо триете коментарите, които са ви неудобни. Ако ги публикувате има риск още някой да разбере на какви скрити внушения са подложени зрителите на този конкурс. По-мислещите могат да потърсят видеа в тубата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 цербер

    3 1 Отговор
    публично-частно партньорство между БНТ и ЛигЛа Груп. "Финтех" идва от английското FinTech, или финансови технологии. Накратко казано, това е отрасъл, който се състои от компании, залагащи на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации (напр. банките). В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги.
  • 16 майстор

    8 2 Отговор
    Хора,хайде да не се заблуждаваме взаимно! Номер 1 и 3 са написали откровенно,какво е състоянието с песента на Виктория. Докато не идем на нивото на думата ИЗКУСТВО,няма да се класираме на по предно място. Виктория пее,хубаво,но това не е достатъчно. Другите държави правят представления с участието си,а България прави нещо,колкото да се регистрира с участие. Публиката ръкопляскала. Така е,да,ръкопляска на всеки,появил се на сцената. От уважение го правят хората.
  • 17 панчо виля

    1 0 Отговор
    Абе хора що ние притрябвала тази Евровизия,имамме си готини певци имаме си готина музика защо трябва да се бутаме там и да охкаме че не не гласуват за нас.!!!!