29 Май, 2021 08:12 3 189 8

Ново българско културно пространство в Рим

  • изложба-
  • рим-
  • борис христов-
  • галерия

Отвори врати Галерия „България”

Тази седмица в сърцето на Вечния град отвори врати Галерия „България”, ново пространство на Българския културен институт „Борис Христов”. Създадена след дългогодишни усилия, галерията ще се развива като дом на българския дух, но ще носи и европейски облик, ще търси моста между различните култури, ще инициира културни диалози и творческо сътрудничество.

Разположена в характерна римска сграда на ул. „Monte Brianzo” № 60, на крачка от известните римски площади „Навона” и „Боргезе”, в първата си експозиция галерията представя произведения на Илия Пейков, Марусия Калимерова, Таня Калимерова, Атилио Таверна, Енчо Пиронков, Ангелина Павлова и др. В една от залите, посветена на операта, са представени портрети на големия български бас Борис Христов и италианския баритон Тито Гоби в някои от сценичните им превъплъщения.

Заслужава да се отбележи, че всички експонати за премиерната изложба на Галерия „България” са любезно предоставени от италиански колекционери, които отвориха колекциите си, привлечени от идеята за създаването на нова територия за културни връзки. Куратор на изложбата е Олга Босева.

Събитието подкрепиха с присъствието си президентът Румен Радев и съпругата му, министърът на културата Велислав Минеков, дипломати, художници и много ценители на изобразителното изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какви

    3 4 Отговор
    са тези свахи ?
  • 2 народ

    3 0 Отговор
    Браво!
  • 3 Хубаво

    1 1 Отговор
    Ама кой ще плаща сметките на галерията?
  • 4 qwerty

    0 1 Отговор
    тази сграда е от години българска собственост, но нямаше желание да се инвестира в нея и си стоеше заключена
  • 5 мдда

    2 0 Отговор
    Вижте го Минеков как стои като изпразнен кондом.. И радко-тъпирчето и то така гледа.
  • 6 ммм

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Събитието подкрепиха с присъствието си президентът Румен Радев и съпругата му, министърът на културата Велислав Минеков.

    От кога Велислав Минеков му е съпруга на Румен Радев? Или вече сме европейски времена.. защо ли питам.
  • 7 МУТРОООО

    0 0 Отговор
    БЕЗ МУТРАТА НЯМА ПРОСТРАНСТВО И КОЛТУРА - БЕЗ СУДЖУЦИ КОЛТУРА НАНАЙ СИ .........
  • 8 плюс минус

    0 0 Отговор
    Служебният министър и следващият да направят проверки кои, как, защо, с какви връзки и с какво образование заемат местата на ръководители на културните ни центрове в двайсетина европейски столици и каква работа са свършили. Стига вече с връзки, че и да си стоят до пенсия, че и след нея. ...
    Това трябва да са сакрални места, в които българите, живеещи по тая пуста чужбина, да намират мястото, където ще запознават и децата си с българската култура, и самите те да бъдат приобщени към нея.