31 Януари, 2013 19:02 1 172 0

Кинолегендата Паоло Тавиани на София Филм Фест

  • братя тавиани-
  • кино
Кинолегендата Паоло Тавиани на София Филм Фест - 1
Паоло Тавиани

Легендата на италианското и световното кино - Паоло Тавиани, ще получи лично по време на предстоящия София Филм Фест Наградата на София за цялостния принос на братя Паоло и Виторио Тавиани към киноизкуството.

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival), смятан за едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 17-и път. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното кино.

17-ият София Филм Фест ще се състои от 7 до 24 март в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна.
Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.

Програмата ще съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики.

За 11-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в конкурсната програма. Сред потвърдените филми са творби от България, Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния. Наградата е статуетка и парична премия от 5000 евро.

За трета поредна година отново
два български филма ще участват в международния конкурс: „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „Джулай” на Кирил Станков.


Сред останалите заглавия са:
„Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику
„Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне
„Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску
„Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане
„Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер
„Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген
„Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-Аржентина, режисьор Хавиер Андраде


София Филм Фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК, 19.30, със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов, който отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни. Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. освен „Любов” са още „Цезар трябва да умре” („Златна мечка - Берлин ’12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, „Everybody in Our Family” („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития на СФФ 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите  Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре” и специална ретроспектива на братя Тавиани, организирана съвместно с Италианския културен институт. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството. Повече информация за заглавията включени в тази програма очаквайте през февруари.

Наградата на София ще бъде връчена още на българския актьор Ицхак Финци и холандския режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицко Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева). Йос Стелинг гостува за втори път на София Филм Фест, след като през 2008 г. бе председател на Международното жури и представи на публиката панорама от 7 свои филма. В рамките на СФФ 2013 зрителите ще видят най-новата му творба „Момичето и Смъртта” - история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

В програмата „Киното днес – големите майстори” по традиция ще бъдат представени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. Програмата включва заглавия като „Ловът / The Hunt” на Томас Винтерберг (с награда за мъжка роля от Кан), носителят на награди за сценарий и женска роля от Кан „Отвъд хълмовете” на Кристиан Мунджиу, номинираният за Оскар „Кралски афери / A Royal Affair” на Николай Арсел, „Хана Аренд / Hanna Arendt” на Маргарете фон Трота, „Сред здрач / In Darkness” на Агниешка Холанд, „Ръжда и кости / Rust and Bone“ на Жак Одиар и други.

Американското независимо кино ще представим с няколко топ-заглавия, сред които „Хичкок” на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, дебютът на Дъстин Хофман „Квартет”, с Маги Смит и Били Конъли, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан ‘12.


През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер). В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис ще покажем „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).

Специалните прожекции, документалната и късометражната програми на фестивала, Балканският конкурс и други събития ще бъдат представени допълнително. Постепенно ще станат известни и още филми и гости в изброените вече програми.


В рубриката Ново българското кино ще бъдат представени всички игрални филми, завършени след март 2012. Програмата ще включи и около 10 документални премиери. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА