21 Юни, 2021 13:50 2 396 9

Излиза нова енциклопедия за България

  • енциклопедия-
  • енциклопедия за българия-
  • енциклопедия българия-
  • бан

В над 800 страници са описани факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас

Излиза нова енциклопедия за България - 1

Първата по рода си енциклопедия „България“ ще бъде представена на 24 юни от 17:30 ч. в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките ( ул. „15 ноември“ 1). Луксозното издание е подготвено от Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН в партньорство с издателство „Книгомания“, съобщиха от Академията.

В над 800 страници новата Енциклопедия „България“ включва факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас. Екипът на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми.

Енциклопедията е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът му е 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

През годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ „Българска енциклопедия“, посветени на България: първата национална енциклопедия – „Енциклопедия България“ в седем тома (1978–1996), енциклопедичният справочник на английски език Information Bulgaria (1984), дванайсеттомната „Голяма енциклопедия България“ (2011). Част от информацията и изводите в тях вече са остарели, това наложи необходимостта от нова Енциклопедия „България“. Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    1 5 Отговор
    О! Да побърза да излезе, че да е излязла приживе.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 ТаУмВзе

    4 5 Отговор
    Соросоидчета пренаписват Историята ни ей! Ела да ти извадим старите томове и да сравним, каква промивка избучвате пак.
  • 3 1122

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Влашки *******!

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "1122":

    ...а бях българин... Ти си софиянец, нали? Гадно е когато селянин стане столичанин.:( Дето се вика, пази боже сляпо да прогледа.
  • 5 1234

    4 1 Отговор
    "Част от информацията и изводите в тях вече са остарели, това наложи необходимостта от нова Енциклопедия „България“" Представям си Сорос, какви нови изводи Ви е казал, да си извадите...!

    Коментиран от #8

  • 6 Кую

    3 1 Отговор
    Менте. Очакваме да издадат и глобуса на България.
  • 7 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Градски, толкова ли няма какво друго да кажеш? Затрай си бе, човек.
  • 8 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    То пък, много има кой да им я чете. Сегашната младеж само на електронен носител признава и до хартия се докосва само по голяма нужда.
  • 9 Сандо

    2 1 Отговор
    Старите статии са пренаписани на нов,политкоректен текст.Снимките са много,защото съвремените читатели трудно осмислят написаното без картинки.