8 Юли, 2021 11:44 2 750 22

Журито на фестивала в Кан разкритикува Путин

  • жури-
  • кан-
  • кино-
  • кинофестивал-
  • путин

Започна най-дългоочакваният кино фестивал

Журито на фестивала в Кан разкритикува Путин - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

С прожекция на продукцията "Анет" на френския режисьор Леос Каракс в Кан се откри 74-ото издание на Международния кинофестивал, предаде Франс прес.

Филмът на Каракс с Адъм Драйвър и Марион Котияр в главните роли е обрисуван като пламенна и страстна рок опера и освен в Кан днес се появява и във френските киносалони. По повод премиерата Драйвър сподели, че да се завърне на кинофестивала е за него голямо вълнение и същевременно облекчение, въпреки че COVID-19 е все още тук. Той сподели и че както обикновено при появата на първите надписи на филма, той ще напусне прожекцията, защото актьорът никога не гледа филми със свое участие. Драйвър не обича да се гледа как играе и дори при един случай напусна интервю на досаден журналист, който се принуди да го принуди да гледа клип от негов филм. Актьорът ще се върне, когато филмът свърши, точно преди светлините в залата да се запалят, за да си мислят останалите зрители, че той е бил през цялото време вътре, пише life.dir.bg.

Изненадващ гост на първия фестивален ден беше испанският режисьор Педро Алмодовар, печелил Златната палма на два пъти. Той премина по червения килим този път, без да има филм на феста, а само защото е негов голям почитател. Пред журналисти Алмодовар сподели, че завръщането на кинофестивала в Кан е завръщане на цялото кино, визирайки периода на застой в киното заради пандемията.

По червения килим премина и председателят на журито в официалната селекция на феста Спайк Лий. Той носеше черна шапка и крещящо розов костюм и очила с рамки в същия цвят, съобщава сайтът Индиуайър. Сайтът Нюзмагазин допълва, че всичко това е било съчетано със спортни обувки.

За общата снимка на журито на червения килим пък певицата Милен Фармер бе заложила на дълга и тясна червена рокля.

С ослепително жълта рокля по червения килим премина и британската кинодива Хелън Мирън, съобщава сайтът Индиуайър.

Преди преминаването по червения килим журито даде обичайната си пресконференция и Спайк Лий използва повода, за да разкритикува политиката на руския президент Путин, на бразилския президент Болсонаро, да се обяви срещу расовата и половата дискриминация, както и срещу хомофобията, предаде Франс прес.

Преди самото преминаване по червения килим имаше и няколко специализирани фотосесии, за които главните действащи лица бяха в по-неформално облекло. Първата беше на членовете на журито, като на нея се открои френската музикална дива Милен Фармер отново с червена рокля. Тя сподели, че когато са ѝ предложили да бъде част от журито на феста, тя веднага се е съгласила, защото това е нещо невероятно. За разлика от Спайк Лий и други членове на журито, тя заяви, че запазва за себе си мненията си и отправя послания чрез песните си.

На другата фотосесия Джоди Фостър, която получи почетна Златна палма за цялостно творчество, позира с почти ученическа униформа - бяла блуза с яка и тъмна сякаш гимназиална пола.

За третата фотосесия позира екипът на "Анет", като Марион Котияр се открои с черна блуза без ръкави и бяла плетеница от букви на предната ѝ част.

За голямата награда на феста се борят общо 24 филма. Сред режисьорите, представящи продукциите си в официалната селекция, са Пол Верховен, Уес Андерсън, Франсоа Озон, Шон Пен, Аскар Фархади, Жак Одиар, Кирил Серебренников, Шон Бейкър, Нани Морети и др. Четири режисьорки също участват в надпреварата и това са Илдико Енеди, Жюлия Дюкурно, Катрин Корсини и Мия Хансен-Льов.

Журито на фестивала в Кан разкритикува Путин

Българският филм "Жените не плачат" на Мина Милева и Весела Казакова е включен в паралелната секция Особен поглед. Продукцията е с участието на актрисата Мария Бакалова.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 таню

    52 4 Отговор
    'Журито на фестивала в Кан разкритикува Путин'

    и той кат са разтрепера ...
  • 2 помия

    66 3 Отговор
    Всичко вече е мафия. Конкурси, фестивали...всичко промотира джендъризма, черния расизъм срещу белите, русофобията.
  • 3 Veso

    26 5 Отговор
    Много е гаден, путин, много. И целият свят знае това. Ама има и много пушки.
  • 4 Спутник

    43 2 Отговор
    И на тези "нормалните" Путин им виновен. Що не погледнат себе си?
  • 5 ТаУмВзе

    27 1 Отговор
    Къде бее. Бухахах Гледайте си бозичките и Млък.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миро

    34 1 Отговор
    Значи и Путин участва в Кан. Бравос.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ти си

    41 3 Отговор
    Хайде пак антируска пропаганда . На стадото трябва постоянно навсякъде и при всякъкви поводи да ми се повтаря че Русия и Путин са зло .
  • 10 Хахаха..

    26 2 Отговор
    И как го критикуват?! Крии,крии,крии,накритикувахме го..

    Коментиран от #14

  • 11 NikNay

    33 2 Отговор
    Черни пе-де-ра-си сър. Всеки иска да трупа + тпчки на гърба на Путин и Русия - акакво ще правим ако го няма ? Как тогава ще се правим на интересни ?
  • 12 хаха

    28 3 Отговор
    Група млекопитаещи, скачащи по клоните, акъл раздават?
  • 13 Хахаха

    15 1 Отговор
    Никаква дискриминация на никакви малцинства няма в Русия. Няма превъзнасяте на гейове в Русия. И това им липсва. Щяха да са много щастливи, ако в Русия би имало терор по отношение на тях. Тогава би имало основание да обвиняват Путин. Но със своя интелект са твърде далече от интелекта на Путин, който няма такива примитивни и първосигнални реакции, като обвинения, дискриминация, демонстрация на своя егоизъм. Част от западното общество, всъщност, натрапчиво демонстрира елементарна липса на възпитание и вътрешна култура със своята намеса в чуждите работи и постоянно клюкарство по чуждия адрес. Толкова е далеко това от Русия и Путин.
  • 14 Хахаха

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха..":

    Мисля, че пет минути преди да излязат на сцената, не са знаели, кой е Путин.
  • 15 urod

    13 2 Отговор
    Путин определено си го е преместил
    Надали изобщо знае кой е тоя Спайк Ли и дали е бил на фестивала със смокинг или с рокля с гол тръб :-)
  • 16 2121

    15 2 Отговор
    Най-противни са джендърте, негрите ЛГБТ, гейовете.Не виждате ли как се натрапва черния цвят.Това дойде с простотията от тъпите сащ.Бели момичета, целуват мръсните и неизмити крака на негрите.От Бога е създадена БЯЛАТА РАСА,Жълтата,черната.Най-умни, най-проспериращи ,най-големите откриватели са от БЯЛАТА РАСА.Да се отрича ИСТИНАТА е невъзможно.Черната раса т. е. негрите винаги ще са последни.Никога, дори с цената на БЕЛИ убити/така правят негрите -убиват бели/,негрите няма да заемат първо място.Винаги негрите ще са на последно място.Имат родина-Африка.Върнете се в нея и живейте по тамошните условия.Всички тези измамни теории в сащ ,няма да ви помогнот.Негрите тежат на мястото си,а то е Африка.Не се състезавайте с Бялата Раса.Тя е предопределена да е на първо място от БОГА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някак си

    14 1 Отговор
    Не е справедливо при нас в Париж и Брюксел да има толкова ге.йове, лес.бийки чал.ми, фере.джета и оран.гут.ани от цяла Африка, а при Вовата - толкова нефт, газ, диаманти, всякакви руди и полезни изкопаеми, че даже и хубави, руси бели красавици! Не може така, не е демократично!
  • 19 Сандо

    9 0 Отговор
    За списователите кое е по-важно:че е открит кинофестивала или че някаква откачалка е рекламирала дегенератите и разкритикувала тоя-оня и Путин?Ех,а някоя критикуват някогашните журналисти,които се въртят в гробовете си,гледайки техните наследници до какви висоти се издигнаха.
  • 20 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Когато Рф,реши ,тоз прояден,корумпиран и тъп ,егоцентричен свят си заминава..в Космоса..Приви си ,глупавте,джендърски филми,и не мисли за Путин !!!.Той/Путин/,да не те критикува??
  • 21 temerut

    10 0 Отговор
    Ха-ха!Понеже не могат да предложат качествени филми,взеха да праовят политически оценки.А,дали не плюят по Путин,защото само неговото име знаят и нямат представа за имената на други и на своите!
  • 22 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Тези пошли ЛГБТ перверзници какво разбират от политика че да осъждат Путин? Ако разбират и от медицина да осъдят деменцията на китайския ръководител Бай дън.