13 Юли, 2021 12:08 1 992 8

Пътешествие из живите традиции

  • юнеско-
  • несебър-
  • изложба-
  • конкурс

Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявяват фотоконкурс „Рибарските практики по Българското Черноморие”

Пътешествие из живите традиции - 1

Община Несебър е домакин на мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа”. Експозицията бе представена на официално откриване и ще остане в Стария град до 23 юли включително. Инициативата е на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър. Провежда се под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО по повод 65 години от присъединяването на страната ни към международната организация.

„Радвам се, че имаме възможността да представим изложбата в Несебър, тъй като той е важен културен център за България. Инициативи като тази създават своеобразна синергия между материално и нематериално, ключова за съхраняването на наследството ни. „Пътешествие из живите традиции” умело показва колко ярки и различни са културните практики в региона на Югоизточна Европа, но и колко близки могат да бъдат народите ни”, каза по време на официалното откриване на изложбата Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Изложбата се състои от над 100 фотографии, показващи различни обичаи, традиции, обреди и културни практики от 16 държави-членки на Регионалния център. Експозицията може да бъде видяна всеки ден от 10 до 16 ч. в църквата „Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър.

Концепцията на „Пътешествие из живите традиции” е да бъде пътуваща изложба на открито. Представена е за първи път през май 2017 година в Ларгото в София. Впоследствие гостува в различни институции в столицата, Пловдив, Русе, Боженци, китайския град Ханджоу.

По време на откриването Регионален център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявиха и фотоконкурс на тема „Рибарските практики по Българското Черноморие“. Целта е да се популяризира рибарските практики у нас, да улови и представи ритуали, обичаи и обреди, традиционни занаяти и кухня. Сред целите на конкурса е и насърчаването на фотографи, професионалисти или любители, да документират традиционните рибарски практики на нашето Черноморие.

Крайният срок за изпращане на фотографии е 1 октомври 2021 г. Най-добрите работи ще бъдат включени в изложба, която ще е част от Националния рибен фестивал „Есенни пасажи” 2021 – Несебър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фгнъйййкку

    0 0 Отговор
    Стига рекламирайте този и партията му, публикувайте нещо за милионите долари, които американски и други западни служби наляха и наливат в личните сметки на плагиата Христо Иванов през частната му фондацийка „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ). Преводи на „Америка за България‘ и „Отворено общество“. За „даренията“ на Маджо и други донори като Норвежкото кралство, ще говорим друг път. Коалицията „Демократична България“ включва Иванкостовата ДСБ и „Дай, България“. Е. има и още едно нещо – никому неизвестно зеленикаво движение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 фсхгххъййй

    0 0 Отговор
    Недоумявам как е възможно разумни хора с поне капка родолюбиво чувствo да гласуват за една шепа агенти на американските служби, издържани с милиони долари, за да рушат държавността в България.
  • 6 дфгхгхййуку

    0 0 Отговор
    . След като преди това разрушиха икономиката и културата й. Да гласуваш за Христо Иванов, генерал Гн*м, Стефан Тафров, кака Цона и останалите в тези листи, си е тежко предателство. Гласуват за Костов и неговата остатъчна дружинка.
  • 7 фгнхгййуй

    0 0 Отговор
    Само като перверзия мога да определя твърденията, че костовата коалиция, ръководена днес от Гнома и Христо Иванов, била противник на Борисов и Герб.
  • 8 гнгхйййй

    0 0 Отговор
    Припомням как Христо Иванов носеше огромни букети, прегръщаше и целуваше борисовата министърка Екатерина Захариева през януари 2017 г., когато разбра, че кабинетът „Борисов“-2 ще му отпусне още 5 милиона лв. – от държавния бюджет плюс няколко милиона от европрограмата „Добро управление“.
    През 2015 г. той си подаде оставката като правосъден министър не защото реформата в конституцията не била проведена както той искал. Христо Иванов си подаде оставката, защото като министър трябваше да живее с 2500 лв. на месец – едно нищо в сравнение с милионите, които въртеше като шеф на НПО-то си. На поста го замести Е. Захариева, която побърза да му напълни гушата с още няколко милион.
    По открити източници сметката е следната: за 3-4 години фондацията и НПО-то му са разпределили над 11 милиона лв:
    Април 2015 – 5 милиона лв от „Отворено общество“
    Юли 2016 г. – 1.2 милиона лв. от „Америка за България“
    Януари 2017 г. – 5 милиона лв. от европейска програма, осигурени от тогавашната министърка на правосъдието Екатерина Захариева.