28 Юли, 2021 14:19 2 672 9

Почина бившият барабанист на Slipknot

  • slipknot-
  • барабанист-
  • почина-
  • джоуи джордисън

Джоуи Джордисън, съосновател на метъл бандата, почина на 46-годишна възраст

Почина бившият барабанист на Slipknot - 1
Снимка: БГНЕС

Дългогодишният барабанист и съосновател на Slipknot Джоуи Джордисън, който е и съавтор на голяма част от най-популярните им хитове, е починал в понеделник на 46-годишна възраст. Новината за смъртта му е обявена от роднина, който заяви, че музикантът е починал спокойно в съня си.

Засега няма посочена причина за смъртта на Джордисън. Погребението му ще се състои от тесен семеен кръг.

„Смъртта на Джоуи ни остави с празни сърца и с чувство на неописуема скръб. Всички, които го познаваха, разбираха бързия му ум, нежната му личност, голямото му сърце и любовта му към всичко, свързано със семейството и с музиката", пише в изявлението, публикувано от близките на Джордисън

Дълги години Джордисън се бори с тежко неврологично заболявание -трансверзален миелит, състояние, при което настъпва възпаление на целия напречник на гръбначния мозък в един или няколко сегмента, както и множествена склероза.

Нейтън Джонас Джордисън, както бе истинското му име, е роден на 26 април 1975 г. в Де Мойн, Айова, САЩ. През 1995 г. той и още двама негови приятели - перкусиониста Шон "Клоун" Крахан и басиста Пол Грей, създават популярната група "Slipknot", на която той е барабанист повече от 18 години.

През 1997 бандата издава дебютния си едноименен албум, с който добива световна популярност, заемайки 51 място в класацията Billboard, след което тръгва на турне.

Всички музиканти в групата свирят с маски на лицата, а тази на Джордисън е традиционна японска Кабуки. Спрял се на нея, понеже когато бил дете неговата майка му подарила точно такава за Хелоуин. Така по-късно се възползва от идеята.

Джоуи е признат като един от най-умелите барабанисти на своето време, като ще остане известен с виртуозните си сола на барабаните.

Зад кулисите, Джордисън играе важна роля за написването на редица песни на Slipknot, а резкия и трошащ вратове ритъм, е една от основните съставки зад внезапния успех на групата в края на миналия век.

Той е част от групата до 2013 г., когато заради "лични причини" обяви напускането си. Макар тогава не беше направено официално изявление, впоследствие стана ясно, че той не си е тръгнал доброволно, като в публикация във Facebook той споделя, че раздялата с групата е била неочаквана за него и се е почувствал измамен, след като останалите го уведомили, че вече не е част от бандата, чрез имейл.

Именно по това време обаче той се сблъсква и със заболяването си.

"Загубих краката си. Вече не можех да свиря. Това беше форма на множествена склероза, която не бих пожелал и на най-големия си враг. Но се върнах отново, вкарах се във фитнеса и започнах отново скапаната терапия, за да победя тази глупост", споделя Джордисън във свое интервю от 2016 г.

Напук на заболяването си обаче той се завръща на сцената с нова банда - Vimic. Извън ролята си там, той свири и на китара за глем-хорър-пънк групата Murderdolls и участва в още редица други музикални проекти.

Покрай новината за смъртта на Джордисън, легендарната група Metallica отдаде почитта си към него, публикувайки на официалната си страница във Facebook с негова снимка на сцената и надпис "R.I.P. братко".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    4 17 Отговор
    Тоя, па, кой е?!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    3 13 Отговор
    Повечето дрОгари умират млади...
  • 3 Сатана

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Не е бил чалгаджия и затова не знаеш кой е.
  • 4 Дойче Тудей

    4 6 Отговор
    Рокаджии, 51-во място в класация ?! .
    Сигурно всички селяни от "Де Мойн, Айова" са се гордяли.
  • 5 Гост

    6 4 Отговор
    Ваксиниран бил ли е?
  • 6 Союз нерушимий

    2 0 Отговор
    Емиле, за теб дори не си дават зор да питат.
  • 7 АМИ ТОВА Е

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    ФИЛИП КИРКОРОВ ЗАПИСАН НА ДИСК ЗА ФЛЕКС РЕЗАЧКА😈

    Коментиран от #8

  • 8 Див сейанин

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "АМИ ТОВА Е":

    В Рашта на флекса казват''Болгарка''. Казвам ти го така, за обща култура да го знаеш.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.