22 Август, 2021 10:16 2 550 3

Отиде си големият живописец Аршак Нерсисян

  • художник-
  • творец-
  • живопис-
  • аршак нерсисян-
  • почина

Художникът има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина

Напусна ни големият художник Аршак Нерсисян, обявиха от официалния профил на твореца в социалните мрежи.

Аршак Нерсисян е роден през 1952 г. в Ереван, Армения. Завършил е Художествена академия в Ереван, специалност Графика. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989 до 1994 г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения“, пише trafficnews.bg.

От 1996 г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и извън страната. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014 г., Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец. Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ и самостоятелна представителна изложба на Български културен център, Русия – гр. Курск, Германия – Берлин – самостоятелна изложба.

През 2009 г. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009 г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012 г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Илюстрира книги с поезия и др.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 проф. Ковидунчев

    7 2 Отговор
    Съболезнования за "пълния цикъл на ваксинация"!
  • 2 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Лека му пръст на човека!
  • 3 Графиня

    4 0 Отговор
    Вечна ти памет, Аршак джан!