Last news in Fakti

25 Август, 2021 14:25 2 134 10

Оперната прима Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив

  • соня йончева-
  • почетен гражанин-
  • пловдив-
  • почетен гражданин на пловдив

Световноизвестната изпълнителка е удостоена заради изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти

Оперната прима Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив - 1
Снимка: Община Пловдив

С тържествена церемония в община Пловдив световноизвестната българска оперна прима и пловдивчанка Соня Йончева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на град Пловдив". Председателят на Общински съвет - Пловдив Александър Държиков връчи на Йончева удостоверение в рамка, а кметът на Пловдив Здравко Димитров почетния знак с лента, символизираща знамето на град Пловдив.
Димитров и Държиков пожелаха на изтъкнатата оперна певица здраве, успехи и лично щастие. Продължавайте да ни радвате, каза още кметът.

Соня Йончева благодари за жеста и каза, че целия си живот е посветила в създаването на мостове - да обединява чрез изкуството. "А Пловдив винаги е бил обединен град и като култура, и като бит. Затова аз се радвам на признанието и ще продължа да обединявам хората чрез музиката", посочи Йончева.

Тя обяви, че планира след пандемията да инициира поредица активности в Пловдив, да доведе свои колеги за съвместни проекти. "За съжаление няма как да доведа Пласидо Доминго сега, тъй като пристига непосредствено преди репетициите ни, но само да сме здрави - искам да пеем с него на Античния театър в Пловдив", подчерта Соня Йончева.

Решението на Общинския съвет за удостояването на Йончева с почетното звание бе взето по предложение на кмета Здравко Димитров заради "изключителния ѝ принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за развитието и популяризирането на културата и утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, както и за ангажираност и подкрепа на млади български оперни таланти."

На 31 август в 20,00 часа Соня Йончева ще излезе на сцена пред катедралния храм "Свети Александър Невски" в София заедно с краля на операта Пласидо Доминго. Те ще изнесат "Гала концерт" с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    3 0 Отговор
    Оперната прима Соня Йончева стана почетна гражданка на град Пловдив. ДА Й Е ЧЕСТИТО!
  • 2 наоми

    0 0 Отговор
    Държи Ков ид.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 раз

    0 0 Отговор
    Поддържиков А ла Попържиков.
  • 5 црррр

    0 0 Отговор
    Свържиков Бунаржиков с Кавармажиков и Попържиков.
  • 6 Лего

    1 0 Отговор
    "За съжаление няма как да доведа Пласидо Доминго." КАК ДА НЯМА? ИМА. СЛАГАШ ГО В ЕДНА ТОРБА ,В ДАМСКАТА ЧАНТА И ГО НОСИШ.

    Коментиран от #8

  • 7 Люси

    1 0 Отговор
    Кралят, който съдят за опипване 20 хористки.
  • 8 Люси

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лего":

    Тя казва доведа, а не донеса?
  • 9 Хубаво

    0 1 Отговор
    пее, но много трудно селото ще излезе от нея

    Коментиран от #10

  • 10 Люси Дяковска

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хубаво":

    А нужно ли е?