Last news in Fakti

31 Август, 2021 16:38 1 889 0

Почина легендата на реге музиката Лий "Скрач" Пери

  • лий скрач пери-
  • почина-
  • музикант-
  • реге музика-
  • продуцент-
  • изпълнител-
  • дъб музика-
  • ямайка-
  • lee “scratch” perry

Тъжната новина съобщи премиерът на Ямайка - Андрю Холнес

Почина легендата на реге музиката Лий "Скрач" Пери - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Прочутият реге музикант и продуцент Лий "Скрач" Пери, , чиято новаторска работа разгърна и разкри нови дълбини от ямайската музика, почина на 85-годишна възраст. Последните си мигове той е прекарал в болница, съобщи премиерът на Ямайка - Андрю Холнес. който изказа съболезнования на семейството, приятелите и почитателите на Пери и подчерта, че Лий Пери ще бъде запомнен завинаги с огромния си принос към музиката.

Пери, който почина в неделя, беше изумително умел и плодовит музикант, изявяващ се както на сцената, така и зад нея. Макар да е по-известен с продуцентската си работа, той бе също толкова добър и завладяващ като изпълнител.

Музиката, която той създава, изглежда като необятна вселена, която се разширява във всички посоки.

Легендарния музикант е роден като Рейнфорд Хю Пери в северозападната част на Ямайка през март 1936 г. Той е сред пионерите на реге музиката през 60-те и 70-те години като продуцент и изпълнител.

С работата си повлиява творчеството на много музиканти и от други музикални стилове през следващите десетилетия. Пери работи с легендарния Боб Марли и с други ямайски изпълнители, както и с творци като Пол Маккартни, "Beastie Boys" и други.

Почина легендата на реге музиката Лий
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

През 2003 г. получава награда "Грами" за най-добър реге албум за"Jamaican E.T."

Неотдавна продуцентът се завърна в родната Ямайка от Европа, където прекара много години от живота си. През януари той написа в Инстаграм, че в Швейцария, където живееше, е твърде студено и няма "подходящата енергия", като намекна за мерките срещу пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА