2 Септември, 2021 15:13 6 041 32

Почина Микис Теодоракис. Той беше може би най-известният грък.

  • микис теодоракис-
  • гърция-
  • култура-
  • композитор-
  • зорба гъркът-
  • зорбас-
  • европа-
  • политик-
  • политика-
  • музика

Мнозина свързват името му най-вече с музиката към филма „Зорба гъркът". Но той е известен и с политическата си роля.

Почина Микис Теодоракис. Той беше може би най-известният грък. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Микис Теодоракис бе най-известният гръцки композитор, може би дори най-известният грък въобще. Той се прочу по цял свят през 1964 година с музиката за филма „Зорба гъркът" („Алексис Зорбас"). Но Теодоракис беше известен не само с музиката си, а и с политическата си роля. Съвсем наскоро той излезе пред обществеността, за да се противопостави енергично срещу споразумението с Македония, предназначено да сложи край на дългогодишния спор за името на държавата. Микис Теодоракис почина в Атина на 96 години.

Той е роден на остров Хиос през 1925. Баща му бил чиновник и поради това семейството трябвало да се мести на всеки 2-3 години. Младият Теодоракис почти нямало как да поддържа връзки с връстниците си и отрано се посветил на музиката. Едва на 12 написал първата си песен.

Борба срещу хаоса

По време на германската окупация на Гърция 18-годишният Теодоракис се присъединява към съпротивата. След изтеглянето на Вермахта през 1944 и края на Втората световна война, страната потъва в гражданска война. Теодоракис се бори на страната на левите сили, често с оръжие в ръка. След поражението на комунистите през 1949 година е интерниран в различни трудови лагери. Именно този период е решаващ за неговото формиране като мислещ творец. Десетилетия по-късно - в началото на 21-и век - на една конференция на Крит композиторът описва своето кредо като подчертава, че цялата му политическа дейност е реакция на дисхармонията и хаоса. Всичко, което е предприемал в политически и обществен план, както и в знак на съпротива срещу диктатурата, било заради неговия стремеж към хармония. „Мой върховен принцип бе борбата срещу дисхармонията и хаоса. Противоречието хармония/дисхармония може сравнително лесно да обясни моите политически решения. Дори когато съм грешил."

Съпротива със съдействието на Дойче Веле

В средата на 1950 години Микис Теодоракис следва композиция в Парижката консерватория, но през 1959 се завръща в родината си и се посвещава на писането на песни по стихове на гръцки поети. Благодарение на него сред населението стават популярни куплети, незамислени за широките народни маси.

1960-те години в Гърция са време на разцвет за изкуството и културата на фона на скромен, но устойчив икономически растеж. Но военната диктатура, установена през 1967, слага край на почти всеки опит за обновяване. След забраната на неговата музика и принудителното изгнание, Теодоракис заминава за Париж, откъдето води борба срещу хунтата в Атина. Именно тогава, благодарение на предаванията на Дойче Веле на гръцки език, неговите послания успяват да стигнат до сънародниците му в Гърция, където цари цензура. И то не само чрез песните, но и чрез политическите изказвания. До падането на диктатурата през 1974 година Теодоракис изнася над 1000 концерта, много от които в Германия, където по негови думи е получил голяма подкрепа.

След възстановяването на демокрацията в Гърция, Теодоракис се завръща в родината си и става депутат от Комунистическата партия. Той остава до последно политически ангажиран - въпреки критиките от страна на противници и политически съмишленици, остава верен на принципите и визиите си и не се колебае да изрази мнението си пред обществеността. Както когато наскоро излезе в инвалидна количка да говори на масова демонстрация против споразумението за името с Македония. Теодоракис определи като „историческа грешка" признаването на съседната държава с името Македония, тъй като се опасявал от безкраен конфликт.

Музика, която те кара да мислиш

Теодоракис пише не само песни - над хиляда, но и симфонична музика, опери, инструментални концерти, балетна и камерна музика. Вероятно класическите му произведения са един вид жертва на неговата популярност като автор на песни и филмова музика. Но за самия него разлика между „сериозната" и „забавната" музика няма. Нито между добрата и лошата. Моята цел е да направя хората по-добри, казва Теодоракис в интервю за Дойче Веле през 2002 година. „Моята цел е да помогна на хората да се развиват. Твърдо съм убеден, че изкуството и културата решително могат да допринесат за положителното развитие на хората", подчертава Теодоракис и допълва, че музиката трябва да накара слушателя да мисли и да си задава въпроси. Композиторът изтъква, че музиката трябва да бъде с високо качество. Само при това условие хората биха се чувствали добре на един концерт и биха открили нещо за себе си, казва Микис Теодоракис.

Автор: Стефанос Георгакопулос


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    7 69 Отговор
    Може би е известен в Гърция.
    Аз не съм чувал за него? Вие?

    Коментиран от #4, #6, #12, #21, #23, #29

  • 2 Велик!

    37 3 Отговор
    И убеден и чист комунист,слава!!
  • 3 честен ционист

    6 37 Отговор
    Зорба Гъркът е бил българоубиец и си е правил гердани с отрязани български уши.

    Коментиран от #8, #14, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ALEXANDER

    11 2 Отговор
    АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ НЕ Е НА ТОВА МНЕНИЕ

    Коментиран от #26

  • 6 Гост

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    "Зорба Гъркът" е класически филм. Зслужава да се гледа. По неговата музика се играе неизвестното дотогава "сиртаки", което всъщнист не е гръцки народен танц (както някои смятат), а е създаден точно заради тази музика и филм
  • 7 ОТ ОБЩА КУЛТУРА ТРЯБВА ДА СИ ЧУВАЛ ЗА

    30 0 Отговор
    МИКИС ТЕОДОРАКИС
    ДЕМИС РУСОС
    ВАНГЕЛИС

    Коментиран от #10

  • 8 На баба ти герданите

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Кой те е поканил от река Волга дотук бе,смрадлив татарин с плитка на бръснатата кратуна?!

    Коментиран от #28

  • 9 Доротея

    13 1 Отговор
    Скоро гледах някакъв европейски филм и пише, музика - Теодоракис и ми стана интересно, защото няма нищо общо с познатите гръцки ритми. Те там са по други комунисти! Едно време нашите медии постоянно хвалели Манолис Глезос като виден гръцки комунист, но след като емигрирал през 60-те на Запад и млъкнали! Над 90 годишен, бе депутат от Сириза, но след това може би ги напусна. Роден на 9 септември 1922, почина на 30 март миналата година при първата вълна! А вие какви комунисти имате - Бойко и Слави Трифонов!? Как да върви работата ви?
  • 10 Механик

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "ОТ ОБЩА КУЛТУРА ТРЯБВА ДА СИ ЧУВАЛ ЗА":

    Да ама е чувал за Азис, Графа, Криско ивсички ония кресли с патешките човки и песнитев стил "маане".
  • 11 ттт

    24 5 Отговор
    Микис Теодоракис, Аристотел Онасис, Спирос Метаксас, Исидорос Арванитис, Ел Греко, гърците имат много велики личности.
  • 12 Теодоракис

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Е велик. Познат е в целият свят. Само едно истинско парвеню може да не е чувал нищо за него или от него
  • 13 Дсса

    18 3 Отговор
    Призна, че си илитерат. Микис беше велика личност! Няма грамотен човек, който да не го знае. Между другото, сиртаки не е гръцка народна музика. М. Т. написва първото и в него идеално вгражда душата на Гърция.
  • 14 Истински ционист

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ционистите са коректни дипломати. Никога не биха изрекли такава простотия
  • 15 Дсса

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    "Честен ционист" е оксиморон. Нещо като "близка дслечина", макар че последното все пак може да има смисъл.
  • 16 Велик

    12 2 Отговор
    човек е Теодоракис, рядко се раждат такива като него и Никос Казандзакис- авторът на " Зорба гърка". И филмът е добър, но не може да предаде и една стотна от книгата.

    Коментиран от #18, #25

  • 17 1959

    11 1 Отговор
    В детските ми години по тв най често се чуваше Виетнам и "свобода за Микис Теодоракис ". Наистина много се говореше за него .
  • 18 kkk

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Велик":

    пише ли в книгата че е от андартските чете?
    много сте напред с материала ама пропускате че казандзакис е убеден българомразец...
  • 19 kkk

    6 4 Отговор
    особена българска черта да се мазниш на тоя дето те мрази...
  • 20 Кочо

    3 4 Отговор
    Тоя не го знам! Но, вижда се, че е хубав човек! Знам Йоргос Замбетас, Милтиадис Темоглу и Ирини Пападополу!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ved

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Да си . Писал е музика за много филми . Даже има и балет по Зорба Гърка .
  • 24 алексис зорбас

    1 4 Отговор
    Допускате голяма груба грешка.Най известният грък,поне в културните среди е Никос Казандзакис,лауреат на Нобелова награда за литература.Ако не беше той,Теодоракис комуниста нямаше да го има.
  • 25 ел греко

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Велик":

    Един адекватен коментар най после!Филмът е гавра по простата причина,че Зорбас го играе Антъни Куин,латинос,и англичанин,който играеше в Кмета на Кастърбридж,забравих му името.Единствената автентична гъркиня беше красивата Ирини Папас в ролята на вдовицата.
  • 26 Туй ли?

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "ALEXANDER":

    Александър Македонски не е бил грък!!!!Затова и НЕ е Александър Македоникис!
  • 27 Тъй ли?

    0 2 Отговор
    Аз пък си мислих,че най-известният грък е Онасис?!?
  • 28 ел греко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "На баба ти герданите":

    Във интерес на истината циониста е донякъде прав,но и лъже за ушите.Във книгата е описано как Зорбас е подпалил едно българско село.
  • 29 Яяяяяяя

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Директорите не разбират от тези неща, а от музика въобще.
  • 30 МНЕНИЕ

    2 0 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ на него и А.Куин гърчолята станаха известни...
    Помня си като деца събирахме подписка за него да го освободят ,.. и
    тогава музиката му се въртеше без спир по радиото...
    После и тпй като редица други изпадна в немилост
  • 31 Надежда всяка тука оставете

    2 1 Отговор
    Забравихте Мелина Меркури, била м-р на културата, Мария Калас още по-велика, от гр произход е и Мирей Матьо. Още мога да изредя, а за почитателите на ИТН Аня Виси , но ние само се опинмаме да плавим чалга по техни мелодии. Текстовете им имат смисъл за разлика от "на -на- найна в комбайна.."
  • 32 ПОМНИМ

    1 0 Отговор
    ТОЙ БЕШЕ ЧЛЕН НА КОМПАРТИЯТА КОЯТО ТОДОР ЖИВКОВ ХРАНТУТЕШЕ НАВРЕМЕТО С МИЛИОНИ ДОЛАРИ !