Last news in Fakti

10 Септември, 2021 12:16 2 535 10

Metallica празнуват 30 години от легендарния „черен“ албум (ВИДЕО)

  • metallica-
  • the black album-
  • празник-
  • юбилей-
  • годишнина

Метъл гигантите издават две нови колекции по случая

Metallica отбелязват 30 годишнината от издаването на едноименния им пети студиен албум, по-известен като „Черният албум“ – с две забележителни нови колекции – The Black Album Remastered и The Metallica Blacklist.

Издаден на 12 август 1991 г., с изцяло черна обложка и без заглавие, „The Black Album” не просто затвърждава статуса на Metallica като най-известната метъл банда в света, но и ги превръща в една от най-големите групи на всички времена.

„Черният“ албум е един от най-успешните и световно признати студийни проекти на Metallica. Tой застава на #1 в класациите на над 10 държави, а в траклиста влизат някои от най-големите класики - "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Wherever I May Roam" и "Sad But True”, с които легендите се издигат до това да са хедлайнъри на концерти на най-големите стадиони в света. The Black Album остава и без конкуренция най-продаваният албум в историята, надминаващ продажбите на всеки релийз, във всеки жанр за последните 30 години.

По случай 30 годишния юбилеи от издаването на албума, групата представя нова ремастерирана версия с максимално качество на звука и в няколко формата – двоен винил, стандартно CD, тройно CD и лимитиран делукс сет бокс, който включва: албума на двоен винил и CD, три винила от лайв концерти, 14 CD-та (вкл. демота, интервюта, миксове и лайв изпълнения), 6 DVD-та (вкл. официални видеа, концерти, behind the scenes), фото книга, четири ламинирани пропуски за турнета, три китарни перца, брандирана връзка за бадж, папка с текстовете на песните и др.).

The Metallica Blacklist - 1 албум. 12 песни. 53 артисти. Безкрайни възможности.

The Metallica Blacklist е втората изненада за феновете. Това не е просто трибютен албум, но и най-големият проект, създаван от екипа на Metallica. Той включва кавъри на техни песни от 53-ма артисти от всякакви жанрове, поколения, култури, континенти.

За проекта се обединяват певци, автори на песни, кънтри, EDM и хип хоп артисти, които споделят любовта си към творчеството на Metallica, както и рокери, инди изпълнители и икони в рок и метъл музиката. Сред тях са Miley Cyrus, Elton John, Juanes, J Balvin, Royal Blood, Rina Sawayama, Weezer, Sam Fender, Corey Taylor, Imelda May и много други безкрайно талантливи звезди от музкалната сцена. Някои от кавърите са преправени за да паснат на предпочитания стил на артистите, които ги изпълняват, други остават верни на оригинала, а трети се заиграват с песните дотолкова, че ги пресъздават в изцяло нови версии и форми.

Албумът е създаден с благотворителна цел, като всички приходи от продажбите му ще бъдат разделени между организации, избрани от артистите и фондацията на Metallica - “All Within My Hands”.

The Black Album излиза във всички формати на 10 септември, а The Metallica Blacklist ще бъде достъпен в дигиталните платформи на същата дата и на физически носител на 1 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    4 15 Отговор
    Групата синоним на добре осребрен провал!Като студент имах хяхна тениска и я изгорих(полях я с първак и я запалих)!

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Софиянец

    3 8 Отговор
    Прекрасен албум, никой не написа под влияние на коя група е албума и кой им го направи, те просто извадиха късмет.
  • 3 Бекаров

    9 1 Отговор
    Две,три парчета са достатъчни една група да се запомни!Металика ги имат.
  • 4 Алфа Вълкът

    6 1 Отговор
    Чалгарите пускайте си Славуца и трайте. Истинските стойности песни на Металика са след този албум. Песните им вървят с годините на които си, ако си млад се кефиш на "старата" Металика, като съзраеш откриваш колко много истина има в "новата" Металика. После се жениш, раждат ти се деца отглеждаш ги и на гости на Св Петър!
  • 5 бегай бре

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    като студент си бил млад и си имал акъл .....,сега си загубил и 2те....

    Коментиран от #6

  • 6 Pompev 🇧🇬✔️

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "бегай бре":

    Май си прав, какви са рекламациите към Металика, защо са провал, не каза тоя
  • 7 Balenciaga track 2 rose

    4 1 Отговор
    Metallica са живи легенди обичам тези момчета.Кърк Хамет моята голяма несподелена любов . Хаммет е позициониран като номер 11 в списъка на най-добрите китаристи на всички времена от списание Rolling Stone.Техничен, изобретателен и оригинален, Кърк е господар на струните.Кърк свирел само соло китара и споделял идеи за аранжимента. Неговото свирене се развива след KillEmAll. Той признава, че се е опитал да впечатли всички със своите умения и виртуозност в албума …And Justice For All. Един от рифовете, които написал в 03:15 часа през нощта в хотелската си стая е използван в песента Enter Sandman, която става най-популярната песен на Metallica. Точно тя е първата песен в албума “METALLICA”, както и първият сингъл и е поставена на 399-о място в класацията за „най–добра песен на всички времена” на Rolling Stone.През 2002 г. става първият китарист в „Hall of Fame” на списанието Guitar World. На 6 юни 2004 г. получава наградата за „Outstanding Guitarist” на Калифорнийските музикални награди. През януари 2007 г. компанията за китари ESP обявява, че ще пусне на пазара няколко броя от ограничената серия китари KH-20, за да отбележи 20-годишнината от партньорството между Кърк Хамет и ESP. Моделът е основан на китарата KH-2, но, разбира се, има и няколко подобрения. Има само 40 броя направени от тази китара и всеки от тях струва 9999$. Също през 2007 г. Randall Amplifiers обявяват партньорство с Хамет за производство на серия от техника с неговият подпис.
  • 8 Сатана

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Подкрепям напълно.Ще добавя,че толкова алчни за пари музиканти надали има .Единственото добро нещо,което Кърк Хамет направи с тия пари е да откупи легендарния Джипсон Лес Пол,с който е свирил непрежалимия Питър Грийн а след него и Гари Моор,който продава китарата на един уебсайт от където е откупена.Но ,определено им отдавам заслуженото място ,заедно с Мегадет на Дейв Мъстейн.
  • 9 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Гледах преди два дни интервю на Металика и Елтън Джон. Повода е че покрай тая годишнина Елтън Джон изпълнява Nothing Else Matter . Джеймс Хетфийлд се плясна по челото и после се разплака когато Елтон обясняваше че песента е най великата изобщо не просто метал и всичко в нея е перфектно - интро, прогресия на акордите, кулминация , аранжимент , изпълнение, просто велика музика . Моето скромно мнение е че Металика от края на 20 век даде на света такава музика каквато и великите класици от 18 и 19 век - Бах , Вагнер , Вивалди ... има няма след 100 години точно така ще изглежда.
  • 10 батко мафи

    0 1 Отговор
    metallica са проект на шоу бизнеса.За да харесваш metallica не се иска много разум,но пък липсата на музикална култура е задължителна.