Last news in Fakti

12 Септември, 2021 13:25 3 153 4

Близки и приятели се простиха с Марин Бодаков

  • журналист-
  • литературовед-
  • марин бодако-
  • поклонение-
  • починал

Поклонението се състоя в църквата "Св. Седмочисленици"

Близки и приятели се простиха с Марин Бодаков - 1
Снимка: БГНЕС

Простихме се с поета, журналист, литературовед и преподавател Марин Бодаков, който почина внезапно на 8 септември. Поклонението се състоя в църквата "Св. Седмочисленици", където стотици културни дейци, писатели, журналисти, читатели, студенти и приятели изказаха своята почит и уважение към писателя и неговото семейство.

Марин Бодаков беше преподавател във факултета по журналистика към СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години той бе участник и създател на аналитично и коментарно съдържание в различни предавания за култура по БНТ, а част от професионалистите в телевизията са и негови студенти.

Културологът и доцент по медии и журналистика - доцент Георги Лозанов сподели, че Марин Бодаков ще ще бъде запомнен от всеки със своя професионализъм и истинска толерантност:

"Той ще бъде запомнен много лично от всеки, той бързо скъсяваше дистанциите, бързо и много добре разбираше другия, имаше тази абстрактна фраза, описана в учебниците - толерантност, беше истински толерантен човек, той носеше толерантността в себе си като вътрешно присъщо качество. Можеше да разбере всеки и успяваше да накара всеки да има нужда от него. Затова сега това е една огромна загуба за всички, които са били около Марин, а те се оказват страшно много хора."

Писателят Петър Чухов описа Марин Бодаков като най-добрият поет, но не само като начин на писане, а и като характер, като личност, колега и приятел, който винаги се е борел да поддържа приятелската атмосфера в литературните среди:

"Той наистина имаше голямо сърце, раздаваше се безрезервно, никога не е имал лоши чувства, винаги се е стараел да поддържа не само високия вкус, но и високия морал и именно тези приятелски отношения в нашите среди, което е доста трудно."

Роден във Велико Търново, на 28 април Марин Бодаков навърши 50 години и остана вечно на толкова, както казва литературната общност. През 1994- та година Марин Бодаков завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", през 2014- та година получава докторската си степен с дисертация на тема „Политики на представяне на българската литература в печатните медии през 90-те години на 20- ти век. Проблеми на критическата авторефлексия" с научен ръководител професор Тодор Абазов. Първите му стъпки в медиите са във вестник "Литературен форум". Редактор е в списание "Български месечник" от 1997- ма до 2000- та година. Той е доцент по жанрове в печата, публицистика и художествена критика в катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване" на Факултета по журналистика и масова комуникация в софийския университет. Студентите му го помнят с голямото му и добро сърце, с преподадените знания и опит и винаги протегнатата ръка за подкрепа, надежда и кураж. Марин Бодаков издава първата си стихосбирка "Девство" през 1994 г. Последната, осма поред, е "Мечка страх", излязла през 2018- та година. От 2000- та година е редактор за литература във вестник „Култура". Съветник по въпросите на културата в Кабинета на Председателя на Народното събрание Георги Пирински от БСП (2006 – 2009). Член на журито на националната награда за съвременна българска художествена проза „Хеликон" при първото ѝ издание през 2002 година. Член е на жури на много конкурси, сред които: националната награда за поезия „Христо Фотев", националната награда за поезия „Иван Николов", Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев".

Председател е на журито на националната Славейкова награда за лирично стихотворение за 2014- та година. През 2011- та година печели наградата за поезия „Иван Николов". Носител е на отличието Рицар на книгата на Асоциация „Българска книга" в категория „Печатни медии – вестници и списания" за 2014- та година.

Думите и делата на Марин Бодаков оставят и ще продължават да оставят своето послание. Това е цитат от стихосбирката му "Наивно изкуство", от 2011- та година:

"Разпервам рани - и политам
през планини, мостове и тунели,и облаци,
през жмичка между черкви,към
плащаницата от пръст и нищо."


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    БОГ да го прости
  • 2 Знаем или не

    2 5 Отговор
    Ваксиниран ли беше, че така скоропостижно си замина, това е въпроса, отговор дето никой не дава.
  • 3 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Почетния член на три партии,журналистическото недоразумение от Пънорама лицемерно тъгуваше за починалия Бодаков. Съкилийника на Доган,репресирания демократ Кошлуков на какво мнение е по въпроса?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.