13 Септември, 2021 14:46 2 602 18

Райна Кабаиванска се чувства като будител

  • райна кабаиванска-
  • народен будител-
  • оперна певица-
  • прима

Примата на операта сподели, че се чувства като "Ботев с факла в ръка"

Райна Кабаиванска се чувства като будител - 1
Снимка: БГНЕС

Оперната прима Райна Кабаиванска е в България за 21-то издание на своя майсторски клас.

„Много съм стара. Отидох в Италия, когато италианската вокална школа беше още жива, така че сега чрез моите майсторски класове се чувствам като будител. Като Христо Ботев с факел в ръка“, сподели Райна Кабаиванска пред Петя Дикова в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.

„Навремето майка ми казваше: "Да не си мислиш, че си много умна и красива." Артистът става красив на сцената, защото вярва в това. Той се променя според ролята. Когато съм Дездемона, аз съм руса, а когато играя Тоска, съм брюнетка с ножа в ръка“, поясни примата, която е пяла на всички престижни сцени по света с най-добрите певци на своето време.

Тя разказа, че с Лучано Павароти са играли заедно само в „Тоска“, но пък са обиколили целия свят като тандем.

Певицата поясни, че фамилията ѝ е Кабаиванска заради баща ѝ Яким Иванов – ветеринар с развита фантазия, който е пишел книги. Той сам променя фамилията си на Кабаивански.

„Дъщеря ми прилича на мен само по външни черти. Тя е против театъра. Беше дребно същество на 3 години, когато каза: „Ненавиждам театъра“. И досега е с това отношение, защото театърът ме отделяше от нея. 6-годишната ми внучка обаче е родено артистче. С нея си говорим като стари съзаклятнички. Чувството да имаш внуче е невероятно! То е повече от любовта на майката“, призна Райна Кабаиванска.

Можете да видите примата на концертите на студентите от майсторския ѝ клас в Пловдив на 28 септември и в София на 1 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3444

    8 4 Отговор
    Тази дето по времето на герб ни навиваше да се боцкаме ли е будител?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Валентин

    11 4 Отговор
    Не помня точно какво беше казала тази, но се беше слагала на герберастите и на мутропитека. Пет пари не давам вече за нея и мнението и.
  • 4 Митко ДимитровграФ

    6 4 Отговор
    На кого си будител ма?Ила да видиш ко буди орта..Щрак щрак и ква си ма дърта кифло?

    Коментиран от #9, #14

  • 5 Чук и Гек

    3 5 Отговор
    Стига с тея Дездермони! Кажи, че си ужасена от такъв президент, който раздели нацията! Сама каза, че времето на вашия спорт отмина и ти си щастлива, че си се родила и творила, когато е имало реализация! Сега сама казваш, че тренираш стотици деца, доста от тях еднакво талантливи, но известност ще постигнат единици и то няма да е това, което е било. И се чудиш останалите защо изобщо си губят времето! Ти го каза! Малко след онова пишман интервю на Даниела Големинова!
  • 6 Дърта пача

    5 4 Отговор
    Защитаваше мутрата.
    Вън ,немаме нужда от твоя фенер
  • 7 бай Киро

    5 2 Отговор
    Ами то май от тези българи които са известни по света с нещо смислено и значимо само тя остана жива.Помня последния които си замина (Христо Явашев) отказваше упорито да се асоцийра с България,както и да говори т.н. "български".В интерес на истината ще кажем,че българи наемаше за хамалската работа по проектите си,но там където гастераитерите нечестивци са се осмелявали да го заговорят той ги е шкартирал с Френска или Английска реч,та да си знаят местото.Като си отиде и леля райна и вече влизаме в генерацията на Азис.
  • 8 XXL

    2 4 Отговор
    „С днешна дата аз си задавам въпроса дали това петвековно турско робство наистина е било робство? Свързвам всички тези международни събития днешни, страшни, с този религиозен фанатизъм. Имало ли е робство, когато ние сме си останали християни? Нашите черкви са съществували. А сега на християните им режат гърлата! Значи тези отоманци, които са ни направили на роби, не са посегнали на най-святото, на същността на един народ. Защо сме оживели като българи, ако сме били под турско робство?“

    За такива като тая, отговора е елементарен. Оживели сте защото сте подгъзници на всеки който е на власт! Точно така оживявате и днес!

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 9 Гост666

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Митко ДимитровграФ":

    Много гадно и просташко изказване .Само човек харесваш чалгата и сръбското ще се изкаже така грозно .
  • 10 Алексис Доксас

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "XXL":

    Нямали сте черква! Черква са имали сърбите и гърците през целия период на робството! Няма да ти казвам защо! Ако имаш ум, ще се сетиш сам, ако нямаш, няма нужда да ти се обяснява!
  • 11 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "XXL":

    А ти къв си бе . Гледай как е прославила България не коя партия харесва . Това е талант пял по цялия свят . Я намери някой такъв талант , няма много всичко бяха към чалгата . Или се мъчи да пробие в някоя тв шоу за таланти ако успее.
  • 12 Безимен

    1 4 Отговор
    Великолепна оперна певица от български произход пяла в Италия и по световните сцени. И това е! Акъв български будител е? Къде е работила и плащала данъци? За кого е пяла? Сега къде живее?

    Коментиран от #15

  • 13 Село Казанлък

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "XXL":

    Ти си подгъзник . Прочете ли какво е казала . Всяка година има такива класове , търси таланти . Води лекции , една Велика жена певица талант . Не ме интересува коя партия или кой политик харесва, аз гледам таланта . Политика и изкуство не се мешат никога.
  • 14 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Митко ДимитровграФ":

    А ти какво си дътр мухлясъл козунак . Със сигурност харесваш чалга .За опера не си и чувал никога . За театър да не говорим , Само си чувал тази дума .
  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Безимен":

    За нас е пяла да прослави България . Толкова ли е важно къде живее , важното е , че идва тука всяка година и търси таланти .Води майсторски класове , вече никой не иска да се занимава с опера . Всичко търчи към чалгата ,че по лесно , и по пошло и еротично и така става по бързо известен.

    Коментиран от #16

  • 16 Безимен

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Слушал ли си опера? На какъв език е постановката? Какво разбра от текста на операта? Ако знаеш какво е либрето, кажи ми защо ти го предоставят преди постановката? Българите масово слушат ли опера? Моля те, кажи ми? Има много велики и успели българи творили извън родината си! Да те са велики като Христо Ботев.
  • 17 XYZ

    4 0 Отговор
    Г-жата много се изложи, като официално заяви преди време, че подкрепя ГЕРБ!
    Друго е да си богат - тогава защитаваш богатите крадци и презираш обикновените честни хора!
    Та това е г-жа Кабаиванска - човек с дарба, но с морал под съмнение!
  • 18 цербер

    0 1 Отговор
    Райна Кабаиванска се чувства като будителка. Като Ботев със сабя в ръка.